Teismo sprendimu, konfiskuojami spaustuvėje "Spindulys", įvairiuose Vilniaus ir kitų miestų knygynuose, Valstybės saugumo departamento (VSD) Šiaulių skyriuje esantys kalendoriaus egzemplioriai bei jų gamybai panaudotos poligrafijos priemonės.

Skirti piniginę baudą ir konfiskuoti kalendorius teismas nusprendė išnagrinėjęs vasarį VSD surašytą Administracinių teisės pažeidimo protokolą dėl administracinės nuobaudos skyrimo D. Balsytei-Lideikienei. Teismas nustatė, kad D. Balsytės-Lideikienės kaltė įrodyta ekspertų išvadomis.

Skirdamas minimalią baudą, teismas atsižvelgė į D. Balsytės-Lideikienės amžių, sveikatą ir pajamas.

Teismas nustatė, kad kalendoriuje surašyti komentarai ir teiginiai atspindi kraštutinę nacionalizmo ideologiją, antisemitinę frazeologiją, istorijos faktus vertina vienpusiškai, kursto nacionalinę nesantaiką, formuoja neigiamą ir priešišką nuostatą žydų ir lenkų atžvilgiu ir įžeidžia šias tautas.

"2000 lietuvio kalendorius" buvo labai papiktinęs Lenkiją ir kitus Lietuvos kaimynus, nes jame išspausdintas žemėlapis, kuriame dalis Lenkijos, Baltarusijos ir Rusijos buvo pavadintos laikinai okupuotomis etninėmis lietuvių žemėmis.

53 metų kalendoriaus leidėja teismo posėdžiuose ir skelbiant sprendimą trečiadienį nedalyvavo. Ji buvo atvykusį tik į pirmąjį posėdį. D. Balsytei-Lideikienei buvo įteiktas teismo šaukimas, kurį ji pasirašė.

Kalendoriaus leidėja teismui nepranešė, dėl kokių pateisinamų priežasčių ji negali atvykti į posėdžius.

Į teismo posėdžius, kur buvo nagrinėjama administracinė byla, atvykdavo patriotiškai nusiteikę asmenys, tarp jų ir Lietuvos Respublikonų partijos pirmininkas Kazimieras Petraitis.

D. Balsytė-Lideikienė "2000 lietuvio kalendoriaus" leidimą laiko švietėjiška labdara. Ji žurnalistams yra sakiusi, kad kitame "Lietuvio kalendoriuje" ji ne tik nurodys, kokios etninės lietuvių žemės okupuotos, bet ir kas ir kada jas okupavo.