Dingo naktį Palangoje

Šilutiškis dingo naktį iš rugpjūčio 17-osios į 18-ąją. M. Pečioko tėvai su sūnumi bendravo rugpjūčio 17-osios vakare, bandė prisiskambinti kitą dieną – nepavyko, todėl nuvažiavo į namus Klaipėdoje. Ten vaikinas gyveno kartu su draugu, abu dirbo virėjais, abu sykiu lemtingąją dieną pramogavo Palangoje. Martyno daiktai buvo namuose, juos pargabenęs draugas Aleksandras nieko apie sūnaus buvimo vietą tėvams pasakyti negalėjo. Todėl šilutiškiai kreipėsi į Palangos policijos komisariatą.

Ikiteisminis tyrimas dėl be žinios dingusio šilutiškio pradėtas rugpjūčio 19-ąją. Tą pačią dieną policija išplatino dingusiojo nuotrauką ir informaciją apie jį, prašė ką nors žinančiuosius padėti tyrimui.

M. Pečioko tėvai ir giminaičiai tądien apsilankė „Vakarinės Palangos“ laikraščio redakcijoje, išsakė savo nuogąstavimus ir taip pat prašė visuomenės pagalbos. Dingusiojo artimieji nenorėjo sutikti su tuo, jog jaunas žmogus gali pradingti skradžiai žemę. Mat kartu buvęs Aleksandras aiškino, kad Martynas gulėjo ant suolelio paplūdimyje, jis trumpam nusisuko, o kai atsisuko - draugo nebebuvo.

Domėjosi ir premjeras

Tėvai baiminosi, kad pareigūnai, atliekantys tyrimą, dirba nepakankamai ryžtingai. Be to, anot mamos, kai dingo Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės sūnus, pareigūnai paieškas pradėjo nedelsiant, o Martyno taip operatyviai neieškoma. Tokia pozicija atsispindėjo ir rugpjūčio 20-ąją paskelbtose publikacijose internetiniame „Vakarinės Palangos“ tinklalapyje bei vėliau ir laikraštyje.

Pasirodžius šeimos išsakytoms mintims internete, įvykio tyrimo eiga susidomėjo šalies ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius. Tuomet policija išplatino informacinį pranešimą apie atliktus ir atliekamus veiksmus. Rugpjūčio 21-ąją tyrimas dėl M. Pečioko dingimo perkvalifikuotas į nužudymą ir perduotas tirti Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnams.

Tiriama ir nužudymo versija

„Kadangi dingo jaunas žmogus, padaryta išvada, kad tai nėra paprastas dingimas. Todėl tyrimas perduotas kitiems pareigūnams. Palangoje kurortinio sezono metu labiau orientuojamasi į sezoninių nusikaltimų tyrimą. Be to, Klaipėdoje veikia specializuotas padalinys, - apie klaipėdiškiams perduotą tyrimą pasakoja jį kuruojantis Klaipėdos apygardos prokuratūros pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Arūnas Saunorius. - Keldami nužudymo versiją neturime galvoje nieko konkretaus. Tiesiog tiriame įvairias versijas, jas tikriname. Šeštadienį aptikus vaikino palaikus, pradėtas išsamus jų tyrimas. Nustatinėjama, ar mirusysis prieš mirtį vartojo svaigalus, narkotikus, galbūt buvo sužalotas dar gyvas, gal patyrė traumas po mirties“.

Prokuroras patikino, kad įtarimai nužudymu kol kas niekam nėra pareikšti, niekas nesulaikytas. A. Saunoriaus teigimu, kol kas nustatinėjama vaikino mirties priežastis, tuo pačiu pareigūnai stengiasi atkurti paskutiniąsias M. Pečioko gyvenimo valandas. Tiriant šį įvykį, kaip sakė prokuroras, prisideda ir Klaipėdos, ir Palangos policijos pareigūnai.

Buvo nustumtas?

Policijos pareigūnai ir M. Pečioko artimieji buvo sakę, kad į vaikino paieškas paplūdimiuose buvo įsitraukę ir pasieniečiai, policijos rėmėjai, kinologas su žmonių paieškoms apmokytais šunimis, jūros dugną aplink jūros tiltą žvalgė Palangos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos narai, kurorto gelbėtojų tarnyba vaikino paieškoms pasitelkė naujai įsigytą droną.

Vaikino artimieji taip pat nesėdėjo sudėję rankų – suvažiavę giminaičiai išnaršė, kaip patys pasakojo, visus paplūdimius, rodė poilsiautojams dingusiojo nuotraukas, apėjo benamių pamėgtas vietas, paieška buvo paskelbta ir socialiniuose tinkluose. Vien tik „Vakarinės Palangos“ facebook profilyje ši informacija pasiekė apie 280 tūkstančių žmonių. Tačiau visų pastangos buvo bevaisės, mirusiojo palaikai aptikti atsitiktinai – gelbėtojui skrodžiant bangas vandens motociklu jis pamatė kūną prie tilto galo, tarp akmenų.

Kaip "Vakarinei Palangai" sakė Palangos gelbėjimo tarnybos vadovo pavaduotojas Ričardas Kurpius, Martynas vandenyje buvo su rūbais ir vienu batu. Anot gelbėtojo, akivaizdu, jog jaunuolis neketino maudytis, jis arba nukrito, arba buvo nustumtas.