Birželio 26-osios vakarą automobiliu „VW Passat“ „Norfos“ kieme „saules piešęs“ vyras su bičiuliais buvo nufilmuotas parduotuvės vaizdo kamerų. Iš pradžių netoliese gyvenantys žmonės pamanė, kad įvyko avarija, girdėjosi cypiančių padangų garsas. Tačiau netrukus vėl pasigirdo variklio griausmas ir padangų garsas. Tačiau vien parduotuvės aikštelės pavojingoms linksmybėms neužteko. Vyrai išlėkė į gatvę, vairuotojas „driftino“ keldamas avarinę situaciją kitiems eismo dalyviams, lėkė į pėsčiuosius.

Parduotuvės vaizdo kameros netruko pasiekti policijos pareigūnus. Nors žmonės ne itin tikėjo, kad chuliganas bus pričiuptas, skeptikų nuostabai, chuliganiško vairavimo „autorius“ netrukus buvo išaiškintas. Tai 1990 metas gimęs Dariušas Kaplevskis – vyras policijai puikiai žinomas.

Vairuotojas išraižė visą gatvę padangų žymėmis. Jam buvo nusispjaut, kad iš autobusų stotelių eina vaikai.

Sulaukęs pareigūnų kvietimo atvykti vyras jau nebuvo toks drąsus, kad pats sėstų prie automobilio vairo. Pasirodo, vairuotojo pažymėjimo jis nė nėra turėjęs. Vyrą pasikalbėti su pareigūnais atvežė mergina.

D. Kaplevskis sulauktu dėmesiu akivaizdžiai nesidžiaugė.

„Ko čia fotografuoji?“, - suriko vos pamatęs DELFI fotografą, tačiau atsakymo nelaukęs paskubomis įėjo į Kelių policijos pastatą. Čia jam teko aiškintis dėl chuliganiško automobilio „VW Passat“ vairavimo. Apie valandą užtrukęs vyras iš policijos pastato nėrė pro kitoje pastato pusėje esančias duris. Nors DELFI nepavyko išgirsti jo paaiškinimo traukai vairuoti, D. Kaplevskis tai turės padaryti teisme.

D. Kaplevskio praeitis spalvinga. Teisėsaugai vyras žinomas ne vienerius metus. „Karjerą“ teisiamųjų suole jis pradėjo dar būdamas paauglys. 2005 m gruodį jis su bičiuliais įsivėlė į konfliktą. Bylos duomenimis, tuomet jį kiti kompanijoje buvo jaunuoliai nurodė, kaip konflikto iniciatorių. Buvo sumuštas žmogus. Bylos duomenimis, D. Kaplevskis taip aiškinosi asmeninius santykius dėl pinigų.

Nuo 2008-ųjų pirmasis savarankiškas „žygdarbis“ – nuo tarnybinio policijos automobilio nuplėšė numerį ir pabėgo. Tačiau netrukus policijos pareigūnai išsiaiškino, kieno tai darbas. Po to D. Kaplevskis kelis kartus per metus vis įkliūva policijos pareigūnams prie automobilio vairo. Ne kartą automobiliai buvo ir nedrausti, ir neturintys techninės apžiūros. Tiesa, ne tik viešumas D. Kaplevskiui nepriimtinas. Į teismo posėdžius vyras irgi ne itin noriai vaikščiojo. O po kiekvieno teismo vis augo skolos baudoms bei mokesčiams už autovežių nutemptus automobilius.

Kelis kartus per metus, net ir neturėdamas teisės vairuoti, vyras sukėlė avarijas ir bandė sprukti. Visuomet tokie pasivažinėjimai vėl baigiasi teisme. Tačiau iki šiol jaunikaičiui tai nebuvo pamoka. Net po to, kai susipliekė su pareigūnais, jis rado paaiškinimą savo veiksmams ir pademonstravo, kad po aršia išore slepiasi jautri širdis. Kaip pats vėliau teisme aiškino – priešinosi pareigūnams, nes labai jaudinosi dėl mamos. Toks įvykis registruotas 2015 metų birželį.

Tuomet D. Kaplevskis ir vėl įkliuvo girtas prie automobilio „Mazda“ vairo – sulaikius nustatytas 1,61 promilės girtumas. Teismo dokumentuose užfiksuotas vyro pasiteisinimas – esą dieną vartojo alkoholį, po to paskambino savo mamai, kuri irgi buvo neblaivi. Anot D. Kaplevskio, mamai dėl sveikatos būklės negalima gerti alkoholio, tad jis pasiteiravo, ar reikia ją parvežti namo. Mama paprašiusi tai padaryti. Nepaisė, kad ir pats neblaivus ir nuvažiavo pasirūpinti mama.

Važiuojant su mama į namus ir prasidėjo D. Kaplevskiui jau gerai pažįstamas scenarijus: jį stabdė policija. Šįkart vyras sustojo, tačiau, kai priėjo pareigūnas, D. Kaplevskis užvedė variklį ir nuvažiavo. Policijos pareigūnai bėglį persekiojo apie 1 kilometrą. Vyras teisinosi, kad taip pasielgė nepagalvojęs apie pasekmes ir tvirtino, kad dėl to labai gailisi. Tačiau neatskleidė, kam priklauso automobilis.

Mandagaus bendravimo su teisėsaugos pareigūnais vyras per savo „karjerą“ nepasimokė. Tą dieną, kai neblaivus į namus vežė neblaivią mamą, į darbą paleido kumščius. Aršus vyras, priešindamasis sulaikymui, išdaužė policijos automobilio langą ir bandė bėgti. Nesėkmingai. Tačiau ir tokiam savo elgesiui teisme jis rado pateisinimą – pergyveno dėl mamos. Vyras nurodė, kad pareigūnams pildant protokolą, jo mama prastai pasijuto, tačiau pareigūnai nenorėjo jo paleisti. Buvo iškviesti medikai.

Vyras teismui aiškino, kad „mama labai rūpi“, pasakojo apie jos sveikatos problemas ir tikino, kad kai mamą apžiūrinėjo medikai, jis susinervino, kad policijos pareigūnai neleidžia jam būti su ja. Todėl ir išdaužęs policijos automobilio stiklą bei bėgęs. Tik ne nuo pareigūnų, o paskui greitosios pagalbos automobilį.

„Mamą vežė į ligoninę, norėjau važiuoti kartu“, – savo elgesį aiškino vyras.

Jautrūs paaiškinimai teismo nesušvelnino ir vyras gavo dar porą baudų. Vieną už vairavimą išgėrus, kitą – už konfliktą su pareigūnais.

Pastarieji nemalonumai, kuriuos narplioja teismas, taip pat susiję su svaiginimųsi.

Praėjusį antradienį D. Kaplevskis pasirodė Vilniaus miesto apylinkės teisme. Pamatęs fotografą, vyras ir vėl ėmė piktintis, tačiau jau po kelių minučių sėdėjo teisiamųjų suole.

Šįkart vyrui buvo pareikšti kaltinimai dėl neteisėto narkotinių ar psichotropinių medžiagų įgijimo ir laikymo bei vartojimo nedideliais kiekiais.

D. Kaplevskio teigimu, šių metų sausio 21 dienos vakarą jis su draugais leido laiką automobilių stovėjimo aikštelėje, Lazdynuose. Vyro teigimu, automobilyje jie gurkšnojo brendį, kai prie jų priėjo nepažįstamas vaikinas ir paprašė dviejų cigarečių. Vėliau tas pats nepažįstamasis pasiūlė parūkyti „žolės“. D. Kaplevskis pasiūlymo neatsisakė.

Kaltinamojo teigimu, vėliau nepažįstamasis jam atidavė likučius, kuriuos jis padėjo į automobilio daiktinę, tačiau niekam jų nesiūlė ir neplatino. „Išėjo mano gyvenime kaip visada - atsidūriau ne laiku ir ne vietoje,“ - pridūrė D. Kaplevskis.

Ekspertizės metu išsiaiškinta, kad D. Kaplevskio automobilyje rasta psichotropinių medžiagų - kanapių (0,039 g.).

Teisme vyras teigė savo kaltę pripažįstantis: „Savo veiksmus vertinu neigiamai. Teismo noriu paprašyti, kad būtų priimtas teisingas sprendimas. Noriu atsiprašyti, kad anksčiau nesugebėjau laiku pasirodyti teismo posėdžiuose.“

Šiandien priimtas teismo nutarimas dėl vyrui pareikštų kaltinimų. D. Kaplevskiui teismas skyrė 40 eurų administracinę nuobaudą. Taip pat, narkotinės medžiagos, kurios šiuo metu yra policijoje, bus konfiskuotos.