Skerdiena patekdavo į turgavietes

Tuometis „Klaipėdos mėsinės“ vadovas Nerijus Kuzma iš gyvenimo pasitraukė 2013 metų kovą. Jam jokie įtarimai dar nebuvo pareikšti, tačiau atsakingos institucijos jau buvo išplatinusios pranešimą apie pradėtą ikiteisminį tyrimą, atliktas kratas.

Teigta, jog įmonės vadovai esą ne tik liepė be jokių dokumentų pardavinėti iš užsienio atgabentą neaiškios kilmės skerdieną, bet ir pinigus, kurių atsirado nuslėpus mokesčius, panaudoti atlyginimams vokeliuose.

Ikiteisminis tyrimas truko trejus metus. Tik šiemet balandį pranešta, jog Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdyba kartu su Klaipėdos apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą dėl „Klaipėdos mėsinės“ veiklos. Byla buvo perduota teismui.

Ji šią savaitę buvo atversta Klaipėdos apygardos teisme. Kaltinimai dėl apgaulingo ir aplaidaus apskaitos tvarkymo pareikšti bendrovės buhalterei Ritai Mikaitei, pirkimų ir mėsos produktų pardavimo vadovui Vytautui Žalgiriui, įmonės generaliniam direktoriui Gintarui Valančiui bei juridiniam asmeniui – bendrovei „Klaipėdos mėsinė“.

Išplatintame pranešime apie baigtą ikiteisminį tyrimą teigta, jog ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad Klaipėdoje veikianti bendrovė iš įvairių Lenkijos, Vokietijos, Estijos bendrovių be apskaitos dokumentų įsigydavo kiaulienos skerdieną, kurią vėliau parduodavo Kauno bei Pakruojo rajono bendrovėms. Be apskaitos dokumentų perparduota skerdiena buvo realizuojama Kauno ir kitų miestų turgavietėse.

Kaltinamajame akte teigiama, jog per metus – nuo 2012 metų balandžio iki 2013 metų kovo – nustatyti 194 atvejai, kai skerdienos pardavimo faktai nebuvo įtraukti į apskaitą.

Nesumokėjo per 500 tūkst. eurų mokesčių

Atskleista, kad Klaipėdos mėsos perdirbimo bendrovėje dirbusi viena iš buhalterių tvarkė juodąją buhalterinę apskaitą, kurioje buvo fiksuojami šešėlinėje rinkoje parduotos produkcijos kiekiai, gautos neapskaitytos pajamos.

Tyrimo metu surinkta duomenų, kad per kiek daugiau nei vienerius metus Klaipėdoje veikianti bendrovė už šešėlinėje rinkoje parduotą skerdieną gavo beveik 600 tūkstančių eurų neapskaitytų pajamų, nuo kurių į valstybės biudžetą nebuvo sumokėta daugiau nei 180 tūkstančių eurų pelno ir pridėtinės vertės mokesčių.

Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl Klaipėdoje veikiančios mėsos perdirbimo bendrovės šešėlinės veiklos buvo nustatyta, kad juodąją buhalterinę apskaitą tvarkiusi buhalterė skaičiuodavo ir neapskaitytą darbo užmokestį.

Įtariama, kad neoficialūs atlyginimai buvo skaičiuojami ir išmokami kaip premijos bendrovės darbuotojams. Per daugiau nei vienerius metus darbuotojams buvo išmokėti apie 645 tūkstančių eurų neapskaityto darbo užmokesčio, nuo kurio nesumokėtų mokesčių ir įmokų suma sudarė daugiau nei 357 tūkstančius eurų. Šie duomenys perduoti mokesčių administratoriui dėl galimų nepriemokų išieškojimo.

„Premijas mokėjo iš juodų pinigų“

Kaltinamajame akte neminimas N. Kuzma, nes mirusiam žmogui jokia atsakomybė nėra taikoma. Tačiau kaltinamųjų gynėjai pageidavo, kad jo pavardė būtų įrašyta, nes dabar naudojamas terminas „nenustatyti asmenys“.

„Tai apsunkina teisę tinkamai gintis“, – teigė kaltinamųjų advokatai, teismo prašę bylą grąžinti prokuratūrai tam, kad kaltinamasis aktas būtų perrašytas. Tačiau teismas tokio prašymo netenkino ir bylos nagrinėjimą pradėjo iš esmės.

Visi kaltinamieji savo kaltės nepripažįsta. Jie sutiko parodymus duoti tik tuomet, kai bus apklausti visi liudytojai.

Kai kurie jų buvo apklausti šią savaitę, tačiau visi tikino, jog apie jokią šešėlinę prekybą nežinojo, niekaip su ja nebuvo susiję. Tik vienas liudytojas patikino, jog keistomis aplinkybėmis gaudavo premijų. „Mums mokėjo avansą, atlyginimą, juos pervesdavo į banko kortelę, o premijas mokėjo iš tų juodų pinigų. Reikėdavo apsirašyti ant popieriaus, bet tai tikrai nebuvo algalapis. Tos premijos buvo kartais 50 litų, kartais 100 litų, kartais daugiau litų per mėnesį, o kartais negaudavome nieko“, – teisme teigė septynis mėnesius įmonėje dirbęs dešrų surinkėjas.

Už apgaulingą apskaitos tvarkymą gresianti maksimali bausmė – laisvės atėmimas iki ketverių metų.