Iš karto po nužudymo teismo nutartimi suimtas nepilnametis jau laisvėje – įtariamojo advokato skundą išnagrinėjęs teisėjas Artūras Ridikas nusprendė panaikinti vaikinui paskirtą griežčiausią kardomąją priemonę ir jį nurodė nedelsiant paleisti į laisvę.

Teisėjas pažymėjo, kad įtariamasis neneigia nušovęs savo patėvį, jis taip pat paaiškino savo poelgio motyvus.

„Vien tik inkriminuojamų nusikaltimų sunkumas bei bausmės griežtumas nėra pakankamas pagrindas tęsti suėmimo terminą“, – teismas pažymėjo, kad įtariamasis yra nepilnametis, gyvena su motina, dar mokosi mokykloje ir po nužudymo pats pranešė apie padarytus nusikaltimus bei laukė pareigūnų jo paties nurodytoje vietoje, nors tuoj po įvykio turėjo galimybę pabėgti ir pasislėpti.

Teismas nesutiko su ikiteisminį tyrimą atliekančių prokurorų pozicija, kad nepilnametis gali slėptis – esą tokiai išvadai nepateikti jokie įrodymai.

Bylos duomenimis nustatyta, kad Pumpėnuose gyvenantis nepilnametis savo patėvį namuose nušovė birželio 3-iąją, apie 10 val. – šūvį nepilnametis paleido iš nelegaliai laikomo lygiavamzdžio medžioklinio šautuvo.

Dėl to nepilnamečiui pareikšti įtarimai ne tik dėl nužudymo, bet ir neteisėto disponavo šaunamuoju ginklu – jis namuose laikė pramoninės gamybos 12 kalibro lygiavamzdį dvivamzdį medžioklinį šautuvą IŽ 54.

Nepilnametį ginantis advokatas sakė, kad pareigūnams yra pateikta gausi įtariamąjį charakterizuojanti medžiaga – ji išimtinai teigiama.

„Įtariamasis mokosi mokykloje, ir kartu uždarbiauja, siekdamas padėti šeimai“, – pažymėjo jis.

Advokatas pažymėjo, kad nusikaltimus nepilnametis padarė atsitiktinai: „Jis buvo išprovokuotas neteisėtu antivisuomenišku paties nužudytojo elgesiu – įtariamasis, būdamas vaikas, matydamas nužudytojo smurtą prieš jam itin artimą žmogų – motiną, pasielgė nusikalstamai dėl ekstremalios situacijos“.

Šiuo metu byloje yra atliekama ambulatorinė kompleksinė teismo psichiatrijos-psichologijos ekspertizė, kurios metu siekiama išsiaškinti nepilnamečio būklę.

Pumpėnuose nutikusi šeimos drama labai sukrėtė vietos gyventojus – seniūnės pavaduotoja Asta Punienė yra sakiusi, kad vietos bendruomenei labiausiai gaila nepilnamečio, apie kurį niekas negali pasakyti nė vieno blogo žodžio.

Jos teigimu, Pumpėnuose niekam nebuvo paslaptis, kad nužudytasis smurtaudavo prieš savo sugyventinę. „Visko būdavo“ , – kalbėjo ji.

A. Punienė neatmetė versijos, kad 10 klasę baigęs nepilnametis gynė savo motiną nuo smurto. Tiesa, tuo metu, kai buvo paleistas mirtinas šūvis, moters namuose nebuvo – prieš kurį laiką ji buvo išėjusi.

„Tai labai geras, ramus, tvarkingas, be žalingų įpročių, darbštus vaikas, tik teigiamai apie jį galiu pasakyti, tikriausiai vaiką išvedė iš pusiausvyros, gal tai buvo gynimasis, – svarstė seniūnės pavaduotoja. – Mums labai gaila to vaiko, nes jis gal gynėsi, gal mamą gynė, tikrai ne iš piktų ketinimų, jis tikrai toks nėra“.