Kokios savigynos priemonės geriausios ir kaip elgtis jas panaudojus?

Įmanoma apsiginti be pagalbinių priemonių

Geriausiai jaučiasi žmonės, kurie be jokių pagalbinių priemonių gali apsaugoti save nuo užpuoliko. Tačiau tai padaryti nėra lengva. Daugelis vaikščiodami tamsoje jaučia diskomfortą, o išmokti valdyti baimę – savigynos pagrindas. Jeigu norite išmokti apsaugoti save, tam reikia skirti tiek laiko, tiek noro, tiek pinigų. Taip pat svarbi ir žmogaus fizinė parengtis, sveikata.

Savigynos kursai ir kovos menai Kung Fu, Wing Tjun, Wing Chun, Akido, karatė ugdo įvairias savigynos technikas, bendrą fizinį ir psichologinį pasiruošimą, tinkamą elgesį ekstremaliose situacijose. Išmokti pergudrauti priešininką nėra lengva, tačiau įmanoma daugeliui. Žinoma, norintys greitų rezultatų, pradėti kovos, savigynos pamokų neturėtų. Reikia pakankamai laiko įsisavinti tiek žinias, tiek savigynos pratimus.

Tikėtis iš trumpalaikių kursų efektyvios naudos – sudėtinga. Rugilė kovos menų mokėsi dar lankydama mokyklą. Karatė treniruotės ir čempionatai buvo aktyvi merginos po pamokinė veikla. Savigynos mergina mokėsi 5 metus, tačiau dabar, po daugelio metų pertraukos, visko tektų mokytis iš naujo. „Dabar atrodo, kad viską pamiršau, bet streso situacijos metu gal viskas ir atgimtų“,- svarsto mergina.

Užpuolimo atveju svarbiausia galvoti apie savo gyvybę, vengti ginčų su užpuolikais, nes neretai jie baigiasi užpultojo nenaudai.

Legalios parankinės savigynos priemonės

Kada laiko treniruotėms stinga, tenka ieškoti kitų apsisaugojimo priemonių. Tačiau labai svarbu išlieka žinoti, ką naudoti savigynai galima, o ko geriau su savimi neturėti. Atsakingas privalo būti ir užpultas žmogus, kadangi besigindamas pats gali padaryti nusikaltimą.

Dujų balionėlis. Šiauliuose esančios ginklų parduotuvės vedėjas sako, kad norintiems apsiginti nuo užpuoliko dažniausiai rekomenduoja dujų balionėlius, nes šios savigynos priemonės panaudojimas paprasčiausias. Užpuolikui reikia purkšti į veidą. Paklaustas ar didelio vėjo atveju apsaugos priemonė nebūtų kenksminga užpultam žmogui, vyras patikina: „Nebent uragano atveju.“ Dujų balionėlius gali turėti kiekvienas pilnametis asmuo. Ši apsaugos priemonė turi dar vieną privalumą – galima apsiginti nuo kelių asmenų vienu metu, joks kitas būdas nebūtų toks efektyvus.

Elektros šokas. Šiuo metu itin populiarus ginklas – elektros šokas. Tačiau jo panaudojimas kiek sudėtingesnis. Pats ginklas kur kas masyvesnis už dujų balionėlį. Pasak ginklų parduotuvės vedėjo, užpuolimo atveju jis gali būti pastebėtas ir panaudotas prieš jus. Elektros šoko įtaisai savigynai yra priskiriami nešaunamiesiems ginklams, kuriuos be leidimų gali įsigyti ir turėti juridiniai asmenys bei fiziniai asmenys nuo 18 metų. Svarbu žinoti, jog elektros šoko įtaisai su iššaunamosiomis adatomis, lanksčiais laidais sujungtomis su aukštosios įtampos elektros energijos šaltiniu yra draudžiami civilinėje apyvartoje. Panaudojus tokį nelegaliai įgytą elektros šoką galite būti nubausti.

Dujinis pistoletas. Dar viena galima savigynos priemonė – dujinis pistoletas. Jį įsigyti reikalingas policijos leidimas. Gauti leidimą reikalinga pažyma apie asmens sveikatos būklę, t. y. ar žmogus neturi psichinių sveikatos sutrikimų, taip pat tikrinama ar žmogus nepriklauso jokioms nusikalstamoms grupuotėms. Dujinį ginklą gali įsigyti asmenys nuo 21 metų. Prieš įsigydami tokią savigynos priemonę, ginklų parduotuvėje reikia išsiaiškinti apie jos naudojimą.

Panaudojus legalią savigynos priemonę nėra būtina apie tai pranešti policijai, nebent užpuolikas turėjo ginklą ar užpuolimo metu yra sužalotų asmenų.

Nelegalios priemonės

Gatvėse naudojami tokie nelegalūs ginklai kaip kastetas, teleskopinis metalinis strypas, beisbolo lazda, tačiau jas nešiotis ir naudoti yra griežtai draudžiama (tai reglamentuoja Lietuvos Respublikos ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas). Šių priemonių naudojimas gali sukelti neatitaisomą žalą, todėl tokia savigynos priemonė nėra leistina.