Vyras bus neterminuotą laiką priverstinai gydomas psichiatrijos ligoninėje. A. B. bus stebimas, periodiškai atliekami tyrimai jo būklei nustatyti.

Teoriškai A. B. būklei pagerėjus jis gali tikėtis ne tik tolimesnio gydymo lengvesnėmis sąlygomis, bet ir paleidimo į laisvę, jei bus išgydytas.

27 metų A. B. sugyventinė ir vaikų motina Lina turėjo teisę neduoti parodymų prieš sugyventinį, tačiau šios teisės atsisakė. Išnagrinėti rezonansinę bylą pakako vieno posėdžio - parodymus davė nukentėjusieji ir visi liudininkai.

Iš esmės jau dabar aišku, kad A. B. bus pripažintas nepakaltinamu, jam bus skirtas priverstinis gydymas. Tokio verdikto prašo tiek prokurorai, tiek valstybės skirta kaltinamojo advokatė.

Prisiminė lemtingą naktį

Moteris pasakojo, kad tragišką naktį paguldė mažąjį berniuką miegoti, o A. B. ją užpuolė su šakute. Tuomet moteris išbėgo į lauką kviesti policijos. Išbėgusi iš namų tai ir padarė.

Iškvietus pareigūnus Lina norėjo grįžti į namus, tačiau A. B. jai neleido to padaryti. Moteris į lauką išbėgo basomis kojomis, kurias nušalo. Galiausiai su pareigūnais ir medikais į namus atskubėjusi moteris puolė ieškoti vaikų, tačiau jų niekur nerado. Vaikai buvo rasti šulinyje, kuomet į šulinį prožektoriumi pašvietė pareigūnas.

Kalbėdama apie savo sugyventinį, Lina nieko blogo negalėjo pasakyti.

„Seniau pykdavomės, tačiau pastaruoju metu santykiai buvo normalūs“, - kalbėjo Lina.

Moteris pasakojo, kad A. B. labai pasikeitė po tėvo mirties.

„Pasidarė labai nervuotas. Kai tėvukas mirė, mes pusmetį buvome išsiskyrę, vėliau vėl susitaikėme. Tačiau jis toks nebūdavo. Tą dieną viskas buvo gerai, jis sukrovė mano mamai malkas, o vakare taip viskas atsitiko“, - kalbėjo Lina.

Moteris pasakojo, kad kartą buvo patyrusi fizinį A. B. smurtą, tačiau dažniausiai vyras apsiribodavo žodžiais. Vaikų vyras neliesdavo. Lemtingą vakarą visi sugulė miegoti, o apie 1 val. nakties A. B. ėmė siautėti. Lina miegojo su mažuoju berniuku, kai ją apsiginklavęs šakute puolė sugyventinis ir dūrė.

Tuomet pačiupęs moterį už plaukų išvilko į koridorių ir ėmė badyti šakute.

„Puolė mane stiklinėmis akimis“, - kalbėjo Lina. Moters teigimu, išpuolio metu vyras buvo blaivus, nevartojo vaistų.

Tačiau moteris prisiminė, kad puldamas vyras ją vadinu kitu vardu, galimai supainiojęs su kaimynu. Tada Lina išbėgo už namo kampo kviesti policijos ir grįžo – moteris išvydo, kad A. B. laiko mažąjį berniuką ant rankų. Tada moteris vėl puolė skambinti policijai bei skubėjo jos pasitikti, kad pareigūnai lengviau rastų nuošalią sodybą.

Lina pasakojo, kad pareigūnams skambino eilę kartų. Vyras dar bandė vytis Liną, tačiau grįžo atgal į namą, o moteris nubėgo į artimiausią sodybą. Lina pasakojo, kad su pareigūnais į namus grįžo tik po geros valandos. Visą šį laiką A. B. namuose buvo vienas su vaikais.

Pirmiausia atskubėjo greitoji medicinos pagalba. Apžiūrėję moterį medikai laukė policijos pareigūnų, kad visi kartu vyktų į sodybą. Grįžę į kiemą medikai ir pareigūnai išvydo A. B. stovintį prie šulinio. Į policijos klausimus, kur vaikai, vyras nieko neatsakė. Mama ėmė klausinėti jau atsikėlusių kitų vaikų, kur mažieji.

„Vaikai pasakė, kad tėtis išnešė vaikus tau“, - tokį atsakymą išgirdo Lina.

Tuo tarpu A. B. visą laiką stovėjo prie šulinio. Visos pajėgos – tiek medikai, tiek policija, net greitosios vairuotojas ėmė aktyviai ieškoti vaikų. Galų gale Lina priėjo prie sugyventinio ir paklausė, kur vaikai.

„Džiaukis, kad ir tavęs ten nepadėjau“, - mįslingai atsakė A. B.

Moteris pasakojo, kad išgėręs A. B. pažerdavo priekaištų, esą mažiausi vaikai yra ne jo. Kartais konfliktas taip įsiplieksdavo, kad tekdavo kviesti policiją. Moteris siūlė vyrui pasidaryti DNR testą, tačiau tai nebuvo padaryta.

„Jis buvo nesvietiškai pavydus. Jei kur išvažiuodavau, tai skambindavo kas 5 minutes“, - prisiminė Lina.

Tačiau be pavydo moteris nepastebėjo, kad jos sugyventinis keistai elgiasi ar gali turėti psichinių problemų.

Alkoholizmo pasekmė

Teisme liudijo ir medicios ekspertė, kuri dalyvavo atliekant A. B. ekspertizę.

„Galiu patvirtinti išvadą, kad nusikalstamos veikos metu kaltinamasis negalėjo suvokti savo veiksmų“, - teigė ekspertė.

Medikams su kaltinamuoju kontaktą pavyko užmegzti tik po savaitės gydymo. Medikams A. B. pripažino, kad alkoholį vartojo nuo 13 metų ir gėrė kone kiekvieną dieną. Medikės teigimu, tokius žmones dažnai apima ūmi psichozė. Būtent tokia būklė A. B. ištiko jau policijos komisariate, kur jis ėmė krapštyti sienas.

Medikams A. B. neatskleidė, kokie buvo žudynių motyvai.

„Jis tik kartoja, kad vaikai buvo ne jo“, - teigė medikė.

Vyras pasakojo, kad jam nubudus naktį „viskas pasidarė raudona, atrodė, kad jam kažkas gali atsitikti. Jam atrodė, kad visi vaikai aprengti raudonai“. Tai akivaizdus psichozės bruožas.

Medikės teigimu, A. B. supranta tik patį faktą, ką padarė.

„Jo pasakojimas labai nenuoseklus, labai padrikas“, - kalbėjo medikė. A. B. medikams pasakojo, kad įtarė jog vaikai ne jo, nes „Lina išeidavo į miestą ir grįždavo su pilvu, tai yra nėščia“.

Medikai rekomenduoja A. B. laikyti griežto režimo sąlygomis, nes "jis nuolat neramus, nuolat kameroje kažko ieško, kilnoja daiktus, nors agresyvumo ir nerodo. Jam reikalingas ilgalaikis gydymas, nes jį veikia ne aplinka, o jo pačio būklė".

DELFI primena, kad iškart po Naujųjų Saviečių kaime nutiko kraupi tragedija: būdamas blaivus A. B. įmetė savo 2 metų berniuką ir kelių mėnesių mergaitę į šulinį. Prieš tai vyras iš namų išvarė sugyventinę Liną. Atvykę pareigūnai ir medikai į šulinį sumestiems vaikams niekuo nebegalėjo padėti.