Šiaulių apygardos prokuratūros pavedimu, kratas atliko Valstybės saugumo departamento ir kriminalinės policijos pareigūnai.

Kratos atliktos, tiriant bylą dėl klastojimo renkant rinkėjų parašus Šiauliuose už nacionalsocialistų kandidatus.

Šiaulių apygardos prokuratūra praėjusį ketvirtadienį iškėlė baudžiamąją bylą pagal Valstybės saugumo departamento surinktą medžiagą apie rinkėjų parašų klastojimą.

Kaip žinoma, trys nacionalsocialistai balotiruojasi Seimo rinkimuose vienmandatėse apygardose Šiauliuose.

Nacionalsocialistų partijos vadovas Mindaugas Murza spaudos konferencijoje antradienį sakė, kad per kratas iš namų paimti žmonių laiškai, užrašų knygutės, o iš viešbutyje "Šiauliai" įsikūrusios partijos būstinės - kompiuteris, kandidatų į partijos narius anketos, nacionalsocialistų suvažiavimo nuotraukos, rinkimų plakatai ir kita rinkimų agitacijai skirta medžiaga.

Krata atlikta ir į Seimą Šiaulių mieste kandidatuojančios nacionalsocialistų partijos narės Zitos Čepulienės namuose Klaipėdoje.

M. Murza kratas pavadino "noru susidoroti" su jo partija ir sutrukdyti partijos nariams dalyvauti Seimo rinkimuose.

Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroras Tomas Meškauskas sakė BNS, kad kratos buvo atliktos siekiant nustatyti aplinkybes, kaip pas parašus rinkusius asmenis atsirado miesto gyventojų duomenų bazė - pasų serijos, asmeniniai kodai.

Užrašų knygutės, laiškai buvo paimti, kad pagal šiuos pavyzdžius būtų galima nustatyti suklastotus parašus.

Bylą dėl rinkėjų parašų klastojimo prokuratūra tikisi baigti rugsėjį.

Nacionalsocialistų partiją kelis kartus nesėkmingai mėginta užregistruoti. Teisingumo ministerija atsisakė registruoti nacionalsocialistus, nes jų įstatuose rado neatitikimų Konstitucijai, įskaitant tautinės nesantaikos kurstymą.

Praėjusį ketvirtadienį Vyriausioji rinkimų komisija kandidatais į Seimą užregistravo tris nelegalios nacistinės organizacijos aktyvistus.

Tuo tarpu teisėsaugos institucijos teigia turį informacijos, jog dalis Z. Čepulienės, Egidijaus Skačkausko ir Vytauto Dargio pateiktų rinkėjų parašų yra suklastoti. Pagal Seimo rinkimų įstatymą, rinkimuose vienmandatėse apygardose išsikėlę asmenys privalo surinkti mažiausiai tūkstančio rinkėjų parašus.

Trys nelegalios nacių partijos veikėjai dar gali būti pašalinti iš rinkimų kovos, jeigu sprendimas juos registruoti kandidatais bus apskųstas Aukštesniajam administraciniam teismui.

Minėtieji kandidatai neslėpė nuo rinkėjų ir apygardos rinkimų komisijos priklausą nacionalsocialistų partijai.

Nacionalsocialistų lyderis M. Murza yra pareiškęs, kad jo partijos nariai bandys patekti į Seimą per vienmandates apygardas.