Ką daryti, jeigu teismo nuosprendžiu esi įkalintas visam likusiam gyvenimui? Panevėžietis Lorencas Valkauskas visais būdais bando atnaujinti tyrimą jau seniai išnagrinėtoje rezonansinėje baudžiamojoje byloje – esą jis nepagrįstai nuteistas dėl tyčinio nužudymo.

Įkalinimas iki gyvos galvos yra paskirtas ir jo bičiuliui Rolandui Lenkaičiui – L. Valkauskas teigia, kad būtent jo draugas vienas turėjo būti nuteistas griežčiausia bausme.

„Jau 13 metų įrodinėju, kad ne aš nužudžiau merginą – tai padarė R. Lenkaitis, kuris tai prisipažino prezidentui rašydamas malonės prašymą, – pareiškė L. Valkauskas. – Aš tik sudeginau lavoną.“

Šaltakrauju žudiku pripažintas vyras taip pat teigia, kad tyrimo metu save „apkalbėjo“, kai pasakė, jog dalyvavo studentės nužudyme: „Prieš mane buvo panaudotas smurtas, mane kankino“.

Tačiau L. Valkausko prašymas atnaujinti baudžiamąjį procesą dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių vėl buvo atmestas – Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad byloje nėra įrodymų, patvirtinančių, kad parodymai iš nuteistojo būtų išgaunami neteisėtomis priemonėmis, jo apklausose dalyvavo gynėjas, kuris neprašė ištirti neva L. Valkausko atžvilgiu panaudoto smurto aplinkybių.

„Nuteistojo L. Valkausko teiginiai apie tai, kad R. Lenkaitis prisipažino nužudęs merginą, nelaikytini nei naujai paaiškėjusiais, nei turinčiais kokią nors įtaką teismo išvadų teisingumui dėl L. Valkausko kaltės“, – neskundžiamoje nutartyje pabrėžė Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas Viktoras Kažys.

R. Lenkaičio ir L. Valkausko įvykdyti nusikaltimai prieš 13 metų sukrėtė visą Lietuvą. Įsiteisėjusiu nuosprendžius nustatyta, kad vyrai 2001-ųjų vasario 25-ąją į pasimatymą pakvietė merginą, su kuria susipažino per radiją išgirdę skelbimą.

Apgaule įvilioję merginą į automobilį, vyrai ją nuvežė į Panevėžio rajono Paberžio kaimą prie nebaigto statyti namo.

Į vidų nusivedę merginą vyrai ėmė ją mušti: R. Lenkaitis rankomis smogė du kartus į galvą ir du kartus į veidą, tris kartus spyrė į šoną, L. Valkauskas merginą daužė pagaliu bei taip pat spyrė į šoną bei smogė į veidą.

Paskui R. Lenkaitis ir L. Valkauskas virve merginą pasmaugė, o jos lavoną sudegino.

Nusikaltėliai pagrobė merginos mobilųjį telefoną su įkrovikliu, rankinę, batus, dokumentus, du žiedus, auskarus ir striukę.

Dar kitą merginą vyrai po dviejų dienų, vasario 27-ąją, pasikėsino tyčia itin žiauriai nužudyti – ją nusitempė ant geležinkelio tilto ir numetė į Sandžylos upę ant ledo.

Merginai pavyko išplaukti ir atsisėsti ant ledo, tada R. Lenkaitis ir L. Valkauskas ilgą laiką į ją mėtė į akmenis ir ledo gabalus. Vėliau merginą išlipti į krantą įkalbėjo žudikų bendrė, pažadėjusi ją parvežti į namus. Kai mergina išlipo, vyrai vėl ją užtempė ant tilto ir numetė į upę. Mergina pasislėpė po tiltu, todėl žudikai pamanė, kad ji nebegyva ir išvažiavo namo.