„Yra buvę tokių atvejų, kai mama apkaltino buvusį sutuoktinį kelerių metų mergaitės žaginimu, ir tai patvirtino pati mergaitė, tačiau tik detalus psichologo tyrimas patvirtino, kad mergaitę tuo atveju žagino… mama“, - savo blog‘e rašo R. Šimašius.

Ministras teigia nesiruošiantis svaidytis prakeiksmais ar kaltinimais, bet prisipažįsta, kad jam kyla klausimų, ar buvo imtasi priemonių, kad mergaitė nebūtų skriaudžiama ir kad jos tėvas nesiimtų vykdyti nusikalstamo teisingumo.

„Pats buvau gavęs kraupųjį įtariamojo „Laišką į niekur“ ir perdaviau jį Generaliniam prokurorui. Prokuratūros kompetencijoje yra ir bylų tyrimas, ir, kiek tai susiję su byla, kelio naujiems nusikaltimams užkirtimas. Norisi tikėti, kad prokuratūra darė viską, ką reikėjo“, - teigia R. Šimašius.

Ministras sako pritariantis iniciatyvoms atlikti išorinį prokurorų veiksmų vertinimą: „Būtent šiuo atveju, ko gero, kaip tik tiktų kalbėti apie specialią tyrimo komisiją Seime, kuri išsklaidytų neaiškumus dėl visų teisėsaugos institucijų veiksmų“.

DELFI primena, kad Seime kilo iniciatyva atlikti parlamentinį prokurorų veiksmų tyrimą, mat parlamentarams liko neaišku, ar pareigūnai tinkamai reagavo į D. Kedžio viešai mestus kaltinimus, esą buvusi jo sugyventinė Laima S. jų mažametę dukrytę palikdavo pedofilams, tarp kurių minimi nužudytas teisėjas Jonas Furmanavičius, verslininkas Andrius Ūsas bei nenustatytas asmuo, vardu Aidas.

Dėl dviejų žmogžudysčių ieškomas D. Kedys „nuomojus“ dukrą pedofilams apkaltino ir buvusios sugyventinės Laimos S. seserį Violetą N., kuri taip pat buvo rasta nužudyta.

„Kad ir kokie faktai bepaaiškėtų – jis (D. Kedys – DELFI) nėra ir neturi būti laikomas didvyriu ir teisingumo angelu. Turiu galvoje ne tik įtarimus dėl nužudymų, bet ir jo veiksmus, susijusius su jo mestais kaltinimais pedofilija. Tikrai gali būti, kad mergaitė buvo pedofilijos auka. Tačiau šiuo atveju ponas D. Kedys, panašu, ne tik padarė viską, kad istorija išgarsėtų, bet ir beveik viską, kad kaltinimai pedofilija būtų kuo sunkiau ištiriami“, - blog‘e rašo R. Šimašius.

O tiems, kurie įsitikinę, jog vaiko pasakojimas apie išnaudojimą būtinai yra tikras, ministras primena, kad nuomonė „ir taip viskas aišku“ dažnai nepasitvirtina. Pasak R. Šimašiaus, tyrimai rodo, kad beveik trečdalis tokių liudijimų, kai prieš vieną iš išsiskyrusių tėvų pedofilijos kaltinime liudija vaikas, pasirodo esantys netikri.

„Tiesos paieškos visada turi būti nuoseklios ir preciziškos. Kitaip gresia, kad įvykdytas teisingumas bus neadekvatus, neteisingas ir, neduok Dieve, nekaltų žmonių sąskaita“, - rašo ministras.