Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai praneša, kad Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą ir Šiaulių apygardos prokuratūrai perdavė bylą dėl didelio kiekio narkotinių ir psichotropinių medžiagų įgijimo, platinimo ir jų kontrabandos bei kitų nusikalstamų veikų.

Kriminalinės žvalgybos tyrimą, susijusį su neteisėtu narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimu, kriminalistai pradėjo beveik prieš du metus. Jų akiratyje atsidūrė 32 metų Baltarusijos pilietis, kuris atvykdavo į Šiaulius ir čia iš 38 ir 33 metų amžiaus šiauliečių įsigydavo narkotinių bei psichotropinių medžiagų.

2015 metų rugsėjo 29-ąją Šiaulių kriminalistai kartu su kolegomis iš Vilniaus sostinės geležinkelio stotyje surengė operaciją, kurios metu baltarusis buvo sulaikytas su hašišo bei ekstazio tablečių paketais, manoma, turėjusiais patekti į Baltarusijos rinką. Vyras atsidūrė areštinėje, vėliau tardymo izoliatoriuje, kuriame tebėra iki šiol. Baltarusis įtariamas dėl neteisėto disponavimo dideliu kiekiu narkotinių ir psichotropinių medžiagų ir pasikėsinimo jas kontrabanda įgabenti į savo šalį.

Ikiteisminio tyrimo metu Šiaulių apskrities policijos pareigūnus pasiekė informacija, kad vienas baltarusį narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis aprūpindavęs šiaulietis kartu su 34 metų bendrininku iš Anykščių pradėjo intensyviai ieškoti, iš kur galėtų pasiskolinti pinigų.

Šiaulietis net savo brolio BMW užstatė paskolai gauti. Vyrai surinko per 4000 eurų, kuriuos tikėjosi sėkmingai „investuoti“ Ispanijoje. Į šią šalį jie leidosi 2016 m. vasario mėnesį su dviem merginomis vienos jų automobiliu. Merginos buvo pakviestos į romantišką kelionę po Ispaniją.

Deja, romantiška kelionė buvo trumpa - po vienos nakties Ispanijos viešbutyje, ketveriukė pasuko atgal link gimtosios Lietuvos. Čia jų jau laukė Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos Lazdijų rinktinės pareigūnai.

Vasario 24-osios naktį Lenkijos-Lietuvos sieną kirtęs lietuvių automobilis „Audi A6 Avant“ buvo sustabdytas Kalvarijos užkardoje. Kratos metu iš automobilyje įrengtos slėptuvės buvo ištraukti du paketai su puskilogramiu narkotinės medžiagos – kanapių (antžeminių dalių).

Po tokio radinio visa automobiliu važiavusi ketveriukė (du vaikinai ir į kelionę jų pakviestos dvi merginos) atsidūrė areštinėje, o pats automobilis buvo atgabentas į Šiaulius. Pareigūnų neapleido nuojauta, kad narkotinių medžiagų buvo gabenta daugiau. Pasikvietę kinologą su narkotinių medžiagų ieškoti apmokytu tarnybiniu šunimi ir apsiginklavę atsuktuvais bei kitais įrankiais, kriminalistai, palaipsniui ardydami, ėmėsi nuodugniai apžiūrinėti automobilį. Nuojauta pasiteisino, iš slėptuvės buvo ištraukta dar 12 paketų su smulkintomis kanapių dalimis.

Iš pradžių visai ketveriukei buvo pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo dideliu kiekiu narkotinių medžiagų ir kontrabandos įvežant jas į Lietuvą.

Vėliau tik šiaulietis ir anykštėnas buvo suimti ir iki šiol dienas leidžia Tardymo izoliatoriuje, o merginoms įtarimai buvo panaikinti.

Visiems keturiems vyrams, baltarusiui, dviem šiauliečiams ir anykštėnui gresia ilgi įkalinimo metai.

32 metų metų baltarusis įtariamas neteisėtu didelio kiekio narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimu ir kontrabanda, o vienas iš jam galimai kvaišalus tiekusių 38 metų šiaulietis - didelio kiekio narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimu.

34 metų anykštėnas ir 33 metų šiaulietis įtariami neteisėtu labai didelio kiekio narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimu ir kontrabanda.