Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį paskelbė dar vieną nuosprendį 47 metų R. Aleksandrovič – moteris nuteista jau 11 kartą.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Sonata Raupėnaitė-Lekarauskienė nutarė, kad ne kartą už neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis bei jų platinimą teista R. Aleksandrovič „yra linkusi daryti nusikalstamas veikas, išvadų nedaro“, todėl jai skyrė laisvės atėmimo bausmę didesnę už sankcijoje numatytą bausmės minimumą – 5 metus nelaisvės.

Tuo pačiu nuosprendžiu nuteisti ir dar keli asmenys – 29 metų Gžegožas Oleškevičius, 44 metų Valdas Leonavičius bei 38 metų Larisa Michai. Jiems taip pat skirtos su laisvės atėmimu susijusios bausmės.

Bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad R. Aleksandrovič neteisėtai iš nenustatyto asmens nusipirko penkias „Clonazepam“ tabletes su psichotropine medžiaga – klonazepamu. Jas moteris laikė čigonų tabore, o praėjusių metų lapkričio 6-ąją, apie 22 val., pardavė G. Oleškevičiui. Už tabletes jis sumokėjo 10 litų.

Dainininko motina nei ikiteisminio tyrimo, nei teisminio nagrinėjimo metu nepripažino kaltės. Ji teisinosi, kad gyveno ne čigonų tabore, o Švitrigailos g., todėl tablečių narkomanui esą negalėjo parduoti. Tiesa, ji pripažino, kad buvo sulaikyta tuomet, kai buvo nuvykusi pasisvečiuoti pas tabore gyvenančią savo tetą.

Tačiau tokią R. Aleksandrovič poziciją paneigė iš jos klonezapamą pirkęs narkomanas G. Oleškevičius – jis teigė atvykęs į taborą ir dainininko motinos paprašė parduoti tablečių.

„Ją visi vadina Lilia, tai Radžio mama, – kalbėjo G. Oleškevičius. – Žinojau, kad pas ją galima nusipirkti „Clonazepam“ tablečių, todėl priėjęs prie namo lango pabeldžiau ir paprašiau penkių tablečių. Liliai padaviau 10 Lt, po 2 Lt už vieną tabletę – pirkau sau, nes jas maišiau kartu su heroinu, kad būtų stipresnis poveikis“.

Psichotropines medžiagas nusipirkęs G. Oleškevičius buvo sulaikytas, kai važiavo taksi automobiliu link stoties – pakeliui sustabdė policija.

Pasak teismo, nors R. Alesandrovič ir neigė jai pateiktus kaltinimus, tačiau kitos bylos duomenys patvirtina, jog R. Aleksandrovič sako netiesą – ji jau yra nuteista dėl prekybos klonazepamo tabletėmis tabore. Praėjus trims dienoms po tablečių pardavimo G. Oleškevičiui ji buvo sulaikyta pareigūnų, per kratą pas ją buvo rasta 3,5 g heroino bei 37 klonozepamo tabletės.

Tada R. Aleksandrovič neslėpė, kad norėdama išgyventi bandė prekiauti narkotikais čigonų tabore, kur gyvena jos teta.

„Pardavinėjau, nes neturėjau iš ko gyventi, gaunu tik neįgalumo pensiją, o valgyti juk norisi“, – prisipažino ji.

Apie 20 metų narkotikus vartojanti moteris sakė, kad po paskutinio teistumo išėjusi į laisvę bandė susitvarkyti savo gyvenimą, tačiau taip ir nesugebėjo. Išmokusi siūti ji įsidarbino siuvėja, tačiau po kelių mėnesių išėjo iš darbo.

„Išėjau, nes labai mažai mokėjo – po 400-500 Lt per mėnesį, o reikėjo dirbti nuo ryto iki vakaro, be išeiginių, todėl neišlaikiau – man labai skaudėjo nugarą, visą laiką sėdėdavau prie siuvimo mašinos“, – sakė R. Aleksandrovič.

Moteris užsiminė, kad dėl narkotikų vartojimo skaudėjo ir kojas – ant jų net buvo atsiradusios žaizdos. „Dabar jau užgijo“, – sakė ji, patikinusi, jog laisvėje lankėsi pas narkologus ir bandė atsikratyti narkotikų priklausomybės.

Bet nepavyko – moteris neslėpė, kad narkotikai jai buvo būtini kaip oras. „Per dieną man reikėjo maždaug gramo heroino“, – teisme pareiškė ji.

R. Aleksandrovič pasakojo, kad tą praėjusių metų lapkričio 9-ąją, kai buvo sulaikyta, atvyko pas čigonų tabore gyvenančią savo tetą.

„Retkarčiais pas ją užsukdavau, ji duodavo man pavalgyti ar dar ką, – sakė R. Aleksandrovič. – Tada ji turėjo kažkur išeiti, todėl namuose likau viena. Ir nusprendžiau parduoti narkotikų – tuo metu kažkas priėjo prie lango, pastukseno, pasakė, jog reikia keturių „čekių“ ir dviejų tablečių“.

Moteris sakė, kad heroino už 300 Lt tą pačią dieną nusipirko vos tik atvažiavusi į taborą – esą iš nepažįstamo žmogaus. Klonozepamo tabletes ji sakė pirkdavusi prie Stoties, kartais vaistinėje.
„Pirkdavau po litą, o parduodavau po du ar du su puse“, – neslėpė R. Aleksandrovič.

Nors pareigūnai ir neužfiksavo, moteris prisipažino, kad tądien, kai buvo sulaikyta, narkotikus pardavė ir kitiems asmenims, pabeldusiems į jos tetos langą. Ji sakė, kad dozes pagamino „iš akies“ tiesiog virtuvėje ant stalo – heroiną supakavo į foliją, kurios nusipirko prie taboro esančioje parduotuvėje.

Paklausta, kaip buvo sulaikyta, R. Aleksandrovič sakė: „Kažkas pabeldė į langą, paprašė čekių, atnešiau, ištiesiau pro orlaidę ranką ir pajutau, kaip kažkas ją laiko ranką ir nepaleidžia, o kaip tik tuo metu į vidų užėjo policija“.

Moteris įsitikinusi, kad pati yra kalta, jog įkliuvo policininkams – esą jeigu namuose būtų buvusi jos teta, ji niekada nebūtų pardavusi narkotikų.

„Jeigu ten kažkas būtų buvę, tikrai man neleistų pardavinėti“, – prisipažino ji.