Tokios aplinkybės trečiadienį paaiškėjo Vilniaus miesto apylinkės teisme, kur teisėja Lilija Tarčevskaja pradėjo nagrinėti A. Pėstininkui iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą.

Kaip paskelbė teisėja, prokurorui surašytame administracinio teisės pažeidimo protokole nurodyta, kad balandžio 13-ąją, apie 22.30 val., Aušros Vartų g. esančiame vokiečių restorane A. Pėstininkas kibo prie lankytojų ir darbuotojų, keikėsi necenzūriniais žodžiais.

Kai į restoraną buvo iškviesti policijos pareigūnai, A. Pėstininkas iš pradžių atsisakė pasitikrinti neblaivumą, pareigūnus iškeikė necenzūriniais žodžiais.

Protokole nurodyta, kad nuvežtas į policijos komisariatą prokuroras čia dirbančius policininkus išvadino kyšininkais bei grasino visus atleisti iš darbo.

Tą naktį A. Pėstininkui buvo nustatytas 3,02 prom. girtumas.

Administracinio teisės pažeidimo protokolas yra surašytas ir A. Pėstininko draugui – Klaipėdos miesto apylinkės teismo teisėjui Dariui Kurpavičiui. Jo bylą teismas buvo sustabdęs, kol bus gautas sutikimas teisėją patraukti atsakomybėn. Kaip tik tokį sutikimą prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį teismui suteikė, todėl netrukus D. Kurpavičiaus byla vėl atsidurs ant teisėjos stalo.

Prokuroras sutinka su kaltinimais: sunku patikėti, kad taip elgiausi

Atsakomybėn patrauktas A. Pėstininkas teisme net nebandė neigti savo kaltės, nors tos nakties įvykių sakė beveik neatsimenąs.

„Aplinkybių nuosekliai papasakoti tikrai negaliu, neatsimenu protokole nurodytų įvykių, – sakė prokuroras. – Kiek pamenu, bare pasigedau palto, vaikščiojau ir ilgai ieškojau, jokių incidentų nepamenu, sunku patikėti, kad taip buvo, tačiau dėl girtumo nieko neneigsiu. Pamenu, kad atvažiavo policijos pareigūnai – jie maloniai, mandagiai pasiūlė važiuoti į komisariatą, maloniai ir mandagiai sutikau, o atvykus į komisariatą policininkų mandagumas baigėsi, prasidėjo grubus elgesys, visokios nelabai gražios kalbos. Tokį pareigūnų elgesį suvokiau tuo metu savo sąmone kaip galimą provokaciją, atsimenu, kad supratau, jog reikia elgtis mandagiai ir dar šypsotis. Trūkinėja mano atmintis ir negaliu teigti, jog protokole surašyta netiesa – jeigu pareigūnai nurodo, kad surašyta taip protokole, neprieštarauju“.

A. Pėstininkas sakė negalintis patikėti, kad restorane galėjo kabinėtis prie lankytojų ir juos iškeikti.

„Prisimenu, kad tą vakarą buvo teigiamos emocijos, – sakė jis. – Žinoma, negaliu garantuoti, kad nebuvo susierzinimo. Neužfiksavau jokių incidentų su baro darbuotojais, o tuo labiau lankytojais. Aš neatsimenu tam tikrų dalykų ir negaliu teigti, kad buvo ar nebuvo, man sunku patikėti, bet dėl girtumo visko galėjo būti“.

Prokuroras stebėjosi jam mestais kaltinimais dėl policininkų įžeidimo. „Vadinti juos kyšininkais ir grasinti atleisti iš darbo? Daug metų dirbu kartu su policija, šios frazės yra nuvalkiotos ir man jau seniai šypseną keliančios, todėl sunku patikėti, kad taip galėjo būti, tačiau kategoriškai negaliu atmesti“, – sakė jis.

Teisėjos paklaustas, ar anksčiau nėra buvę panašių atvejų, kad po linksmybių nieko neprisimena, A. Pėstininkas sakė: „Manęs anksčiau niekas tokiais dalykais nekaltino ir nereikėjo atsiskaitinėti, manau, kad to anksčiau nebuvo“.

Policininkas: jo kalboje buvo vien tik keiksmažodžiai

Tuo metu Vilniaus 3-iojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo poskyrio postinis Almantas Stamulis, kuriam teko bendrauti su iš restorano atvežtu A. Pėstininku, teisme neslėpė buvęs priblokštas tokiu neblaivaus prokuroro elgesio.

„Mums pristatė girtą pilietį, kuris konfliktavo restorane, – sakė pareigūnas.– Jis atsisakė atlikti privalomus veiksmus, elgėsi agresyviai, atsisakė pasitikrinti neblaivumą, ėme triukšmauti, žadėjo mus atleisti iš darbo vidaus reikalų sistemoje. Kai po kiek laiko nuvažiavome į narkologinį, ten jis irgi išdarinėjo cirkus – taip pat elgėsi įžūliai“.

Pasak pareigūno, A. Pėstininkas komisariate „šnekėjo keiksmažodžiais“. „Jo šnekamojoje kalboje buvo vien tik keiksmažodžiai“, – kalbėjo A. Stamulis.

Jis prisiminė, kad policininkai buvo išvadinti „durniais, asilais, kiaulėmis, gnydomis kyšininkais“.

„Žodį gnyda jis pasakė gal 30 kartų – mes visi dirbame vieną darbą, esame valstybės tarnautojai, nežinau, ar taip derėtų elgtis“, – sakė policininkas.

Teisėjas grasino sugadinti gyvenimą

Vokiečių restorano „BUnte Gans“, kuriame įvyko incidentas, darbuotojas Rolandas Naruševičius teisme nebuvo toks kategoriškas kaip iš karto po įvykio – esą gal tada jis per daug sureikšmino bare kilusį konfliktą.

Pasak R. Naruševičiaus, klientas ieškojo dingusios striukės, kurią po kiek laiko surado iškviesti apsaugininkai.

„Mūsų restorane buvo toks pirmas atvejis, tačiau gal per stipriai tada sureagavau“, - sakė jis.

Vis dėlto, restorano darbuotojas pripažino, kad siautėjęs lankytojas jį grasino sumušti, o kartu su juo buvęs draugas „parodė teisėjo pažymėjimą, sakė atleis iš darbo ir sugadins gyvenimą“.

DELFI primena, kad teisėjo girtumas liko neaiškus – jis nepatikrintas. Apie D. Kurpavičiaus elgesį ir nuotykius policija pranešė Teisėjų tarybai.

„Įvyko nesusipratimas iš mano pusės, labai dėl to gailiuosi“, – po šios istorijos A. Pėstininkas norėjo išeiti iš darbo, tačiau buvo atkalbėtas. Už siautėjimą restorane ir policijoje generalinis prokuroras savo pavaldiniui yra skyręs pastabą.

Už pasipriešinimą pareigūnams A. Pėstininkui gresia bauda iki tūkstančio litų arba administracinis areštas.