Tokį sprendimą priėmė Panevėžio miesto apylinkės teismas, išnagrinėjęs Panevėžio apygardos prokuratūros perduotą baudžiamąją bylą, kurioje du nuteistieji buvo kaltinami šių metų sausio 20 d. Šiaulių tardymo izoliatoriuje parašę laišką su grasinimais nužudyti kėdainiškį prokurorą, palaikiusį valstybinį kaltinimą vieno jų byloje pernai vasarą.
Dar vienoje – Rokiškio rajono apylinkės teismui perduotoje baudžiamojoje byloje uteniškį prokurorą laiškuose grasinęs nužudyti 30-metis Utenos rajono Bajoriškių kaimo gyventojas G. B. buvo nuteistas dvejiem metams ir 2 mėnesiams, bet vėliau apeliacine tvarka bylą nagrinėjęs Panevėžio apygardos teismas sušvelnino laisvės atėmimo bausmę iki 10 mėnesių.

„Šiuose grasinamojo turinio laiškuose buvo žadama atkeršyti dviejų rajonų apylinkių prokurorams ir su jais susidoroti. Tokių ir panašių grasinimų kasdieninėje prokurorinėje veikloje neretai pasitaiko sulaukti ir kitiems kolegoms. Tokiu būdu siekiama gąsdinti kaltinimus teismuose palaikančius ir griežtas bausmes už labai sunkius ar sunkius nusikaltimus siūlančius skirti prokurorus. Panevėžio apygardos prokuratūros veiklos istorija primena, kad nusikaltėlių keršto aukomis yra tapę jau du mūsų prokurorai“, - teigė šias bylas teismui perdavęs Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Audrius Leonavičius.

Pasak prokuroro, baudžiamoji atsakomybė taikoma, kai grasinamojo pobūdžio laiškais sistemingai naudota psichinė prievarta suteikia pagrindą manyti, kad grasinimai nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą gali būti įvykdyti.

Įstatymas tam, kas grasino nužudyti žmogų ar sunkiai sutrikdyti jo sveikatą, jeigu buvo pakankamas pagrindas manyti, kad grasinimas gali būti įvykdytas, numato laisvės atėmimo bausmę iki dvejų metų. Už grasinimus susprogdinti, padegti ar padaryti kitokią pavojingą žmogaus gyvybei, sveikatai ar turtui veiką arba sistemingą bauginimą naudojant psichinę prievartą, įstatymas numato laisvės atėmimo bausmę iki ketverių metų.

Įstatymas tam, kas viešai veiksmu, žodžiu ar raštu užgauliai pažemino teisingumą vykdančius teismą ar teisėją dėl jų veiklos, numato laisvės atėmimo bausmę iki dvejų metų.