Teisminių ginčų metu valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Gintautas Paškevičius buvusios teisėjos bylą išnagrinėjusiam Vilniaus apygardos teismui pasiūlė pripažinti E. Milinienę kalta dėl sukčiavimo, kyšio priėmimo ir piktnaudžiavimo tarnyba.

Prokuroras siūlo nuteisti E. Milinienę laisvės atėmimu 6 metams ir 6 mėnesiams, konfiskuoti visą jos turtą ir 5 metams atimti teisę dirbti valstybinėse teisėsaugos institucijose. Buvusi teisėja kalta neprisipažįsta.

Įtarus kyšininkavimu, buvusią Vilniaus miesto 4-sios apylinkės teismo teisėją E. Milinienę 1998 metų spalio 9 dieną sulaikė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Generalinės prokuratūros pareigūnai.

Iš civilinės bylos ieškovo Sergejaus Šeniausko, kurio namas buvo parduotas varžytinėse, per tris kartus teisėja priėmė 10 500 JAV dolerių kyšį.

Po to iš S. Šeniausko ji dar paėmė 5 tūkst. JAV dolerių, neva Vilniaus apygardos teismo teisėjams papirkti, kad jie nepanaikintų jam palankaus sprendimo. Pinigus buvusi teisėja imdavo savo tarnybiniame kabinete, S. Šeniausko automobilyje. Be to, kaip kyšis teisėjai buvo nupirktas automobilis.

Teisme E. Milinienė teigė, kad su elektromonteriu S. Šeniausku, kuris remontuodavo jos automobilį, ją siejo artimi santykiai, pinigų jis jai duodavo pats.

Prokuroro G. Paškevičiaus teigimu, E. Milinienė apie artimus santykius su S. Šeniausku prabilo tik po jo mirties. S. Šeniauskas mirė S. Milinienės bylos parengtinio tyrimo metu. Apklausiamas S. Šeniauskas teigė, kad su teisėja jį siejo tik dalykiniai reikalai. Tai teisme patvirtino liudytojais apklausti S. Šeniausko žmona ir sūnus.

S. Šeniausko žmona žinojo, kad teisėja provokavo jos vyrą duoti kyšį, ir dėl to jis kreipėsi į STT.

Prokuroro manymu, E. Milinienės padarytas nusikaltimas yra įrodytas, jos nenuoseklius parodymus reikia vertinti kritiškai. Pareigūnų sulaikyta teisėja iš pradžių teigė, kad pas ją rasti pinigai yra jos motinos ir sesers.

Teismas antradienį paskelbė teismo ekspertizės išvadas, kuriose teigiama, kad E. Milinienei diagnozuota išsėtinė sklerozė yra sunki ir nepagydoma, įkalinimo įstaigoje ji gali paūmėti ir progresuoti.

Pasak prokuroro G. Paškevičiaus, kadangi medikai nenustatė, kad E. Milinienė dėl ligos negali atlikti laisvės atėmimo bausmės, jai galima paskirti realią laisvės atėmimo bausmę.

36 metų E. Milinienė dėl ligos turi invalidumo grupę, nuolat lankosi pas medikus, teisme ji dažnai skundžiasi sveikata.