Byla iškelta gegužės mėnesį po to, kai prieštaringos reputacijos verslininkas Jonas Urka pareiškė neva paskolinęs V. Landsbergiui didelę pinigų sumą ir jos neatgavęs.

Kaip antradienį Seimo plenariniame posėdyje pranešė K. Pėdnyčia, tiriant J. Urkai iškeltą bylą dėl šmeižto, po Marijampolėje, Kaune ir Vilniuje atliktų kratų buvo rasta spausdinimo mašinėlė. Ja, kaip įtariama, atspausdintas tariamos V. Landsbergio skolos J. Urkai raštelis.

"Mašinėlę mes išėmėme Kaune, pas konkretų žmogų. Aš turiu pagrindo įtarti, kad tai yra ta pati mašinėlė, kuria buvo atspausdinta paskolos sutartis", sakė generalinis prokuroras.

Pasak K. Pėdnyčios, dabar atliekama mašinėlės ekspertizė, kurios rezultatai paaiškės kitą savaitę.

"Taigi apie (velionio akademiko Raimundo) Rajecko dalyvavimą, matyt, labai būtų sudėtinga kalbėti", pridūrė generalinis prokuroras.

Gegužės pabaigoje Generalinė prokuratūra dėl Seimo pirmininko V. Landsbergio apšmeižimo iškėlė baudžiamąją bylą J. Urkai, kuris viešai pareiškė, kad neva prieš penkerius metus jis paskolino V. Landsbergiui 100 tūkstančių JAV dolerių (400 tūkst. litų).

Neseniai iš įkalinimo įstaigos grįžęs verslininkas J. Urka paskelbė, kad V. Landsbergis pinigus skolinosi per dabar jau mirusį R. Rajecką. Kaip V. Landsbergio tariamos skolos įrodymą J. Urka pateikė 1995 m. gegužės 20 dienos "paskolos sutartį", neva pasirašytą V. Landsbergio.

Tariamoje sutartyje trūksta tokiems dokumentams būtinų rekvizitų - skolintojo ir skolininko adresų, asmens kodų. Be to, joje klaidingai nurodyti V. Landsbergio gimimo metai.

J. Urka davė paaiškinimus prokuratūrai, tačiau paskolos dokumentų originalų nepateikė. Jis teigia juos išvežęs saugoti į Maskvą.

V. Landsbergis tvirtinimus apie tariamą jo skolą J. Urkai yra pavadinęs "kliedesiais".