Juo nustatyti pasieniečių veiksmai, kuomet naudojamos nuotolinio poveikio specialiosios priemonės ir šaunamieji ginklai prieš neatpažintus bepiločius orlaivius ar jų valdytojus, kurie gali daryti žalą šalies nacionalinio saugumo interesams, valstybės sienos apsaugai, žmonių gyvybei ar sveikatai, turtui ar objektams (taip pat valstybės sienos apsaugos) bei naudoti bepiločius orlaivius teisės pažeidimams daryti. Dokumente taip pat nustatyti apribojimai, taikant prievartą ir šaunamąjį ginklą prieš bepiločius orlaivius, praneša VSAT.

Prievartą ir šaunamuosius ginklus bus galima naudoti tada, kai yra įsitikinta ar nustatyta, kad bepiločio orlaivio valdytojas neturi nustatyta tvarka išduoto leidimo skrydžiui pasienio zonoje su jame nustatytais apribojimais ir sąlygomis, ir bepiločio orlaivio skrydis vyksta VSAT užkardos ar rinktinės atsakomybės ribose (pasienio ruože, virš saugomo objekto).

Fizinė prievarta prieš bepilotį orlaivį galės būti naudojama tik Lietuvos teritorijoje, kai bepilotis orlaivis skraido pasienio ruože prie išorės sienos, virš draudžiamų ar kitų teritorijų ir objektų, virš kurių skrydžius riboja vietos savivaldybė, ir kai visos galimybės kitaip nutupdyti bepilotį orlaivį išnaudotos ir nedavė rezultatų.

VSAT pareigūnas, nesukeldamas tiesioginio pavojaus asmens gyvybei, turės teisę panaudoti šaunamąjį ginklą prieš bepilotį orlaivį, jeigu kils neišvengiamas pavojus paties pasieniečio ar kitų asmenų gyvybei ar sveikatai.

Prievartos prieš bepiločius orlaivius panaudojimo tvarka įsigalios 2018 m. sausio 1 d. Šiuo metu pasieniečiai testuoja nuotoliniu būdu valdomas technines priemones bepiločiams orlaiviams neutralizuoti.

Šiemet VSAT pareigūnai užfiksavo 33 nesankcionuotus bepiločių orlaivių skrydžių atvejus.