Sekmadienį vėlai vakare Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lazdijų rinktinės Kalvarijos užkardos pareigūnai ties Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimu, kelyje Marijampolė–Suvalkai, patikrinimui sustabdė lengvąjį automobilį „Volkswagen Golf“ lietuviškais registracijos numeriais. Jį vairavęs 30 metų Tadžikistano pilietis pasieniečiams pateikė tvarkingus asmens bei automobilio dokumentus. Užsienietis Lietuvoje buvo legaliai – šią teisę jam suteikė turima galiojanti Šengeno viza.

Kontrolės metu pasieniečiai patikrino ir penkis mašinos keleivius. Vyras, moteris ir trys nepilnamečiai teturėjo lietuviškus užsieniečių registracijos pažymėjimus. Tokie dokumentai Migracijos departamento išduodami, kuomet Lietuvoje pradedami nagrinėti užsieniečių prašymai dėl prieglobsčio suteikimo, praneša VSAT.

Paaiškėjo, kad 36 metų afganistanietis, 30 metų jo sutuoktinė bei trys jų vaikai pasinaudojo prieglobsčio prašytojams suteikiama teise 24 valandoms išeiti iš VSAT Užsieniečių registracijos centro Pabradėje teritorijos. Tokiais atvejais prieglobsčio prašytojai gali judėti tik Lietuvos teritorijoje. Afganistaniečiai nusprendė pažeisti tokį reikalavimą ir nelaukę Migracijos departamento sprendimo dėl prieglobsčio suteikimo suplanavo sprukti iš Lietuvos.

Šie užsieniečiai URC Pabradėje teišbuvo apie pustrečios savaitės. Šių metų spalio 20 d. jie kartu su dar aštuoniais savo tautiečiais Šalčininkų rajone buvo sulaikyti Vilniaus rinktinės pasieniečių, kai į Lietuvą bandė neteisėtai patekti iš Baltarusijos. Kitą dieną visi užsieniečiai pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje ir netrukus buvo apgyvendinti URC.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį iš Lietuvos bandžiusi išvykti afganistaniečių šeima praleido Kalvarijos užkardoje. Jų gabentoją tadžiką VSAT pareigūnai uždarė į areštinę. Lazdijų rinktinėje dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai Tadžikistano piliečiui gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki šešerių metų.