„Auklėtoja, dėdė be kelnių, dėdė vėl sysioja“, – dažniausiai pavasarį, kai atšildavo oras, į žaidimų aikštelę išvesti vaikai bėgdavo juos prižiūrinčioms auklėtojoms pranešti apie netikėtai pasirodžiusį svečią.

Ir tai tęsėsi daugybę metų, bet praėjusių metų liepos 28 d. du jauni policijos rėmėjai sulaikė anksčiau neteistą ir šiuo metu niekur nedirbantį vilnietį Jevgenijų Žilinskį (gim. 1955 m.). Tačiau šis dievagojasi, kad nėra joks iškrypėlis ir niekada prie vaikų darželio nebuvo nusimovęs savo apatinių kelnaičių.

„Įvyko klaida“, – trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme pareiškė J. Žilinskis, kurį prokurorai kaltina ne tik dėl viešosios tvarkos pažeidimo, bet ir dėl mažamečių vaikų tvirkinimo. Tačiau paaiškinti savo pozicijos vyras kol kas nepanoro – baudžiamąją bylą nagrinėjančiai teisėjai Ugnei Gailiūnienei nurodė, kad parodymus duos tik tuomet, kai bus apklausti visi liudytojai.

Valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Nikolajus Kozliakas sakė, kad J. Žilinskis kaltinamas tuo, jog praėjusių metų tiksliai nenustatytą gegužės arba birželio dieną, maždaug nuo 10 iki 12 val., Vilniuje, Architektų g., priešais vaikų darželio-mokyklos „Svaja“ vaikų žaidimų aikštelėje žaidusius mažamečius vaikus buvo nusimovęs kelnes ir demonstravo savo lytinius organus.

Kad būdamas už darželio tvoros atkreiptų žaidimų aikštelėje žaidusių mažamečių dėmesį, vyras barškindavo savo atsineštu barškučiu.

Vaikų darželio auklėtoja Alesia Atamalian buvo vienintelė, kuriai pavyko iš arti pamatyti savo genitalijas demonstravusį vyrą – ji neabejoja, kad būtent J. Žilinskis yra tas vyras, kuris bent pastaruosius dvejus metus gąsdino vaikų darželio auklėtinius.

„Šalia mūsų darželio yra miškas, iš kurio daugybę metų pasirodydavo vyras – vaikai mums pranešdavo, kad matė sysiojantį vyrą, mes ir pačios ne kartą jį matėme, tačiau išvydęs, kad ateiname, jis iš karto pasišalindavo, – sakė A. Atamalian. – Vaikai dar buvo maži, jie nesuprasdavo, tačiau mes jiems aiškindavome, kad dėdė nesupranta, ką daro, jis nežino, jog reikia šlapintis tualete ir kad niekam nereikia to rodyti.“

Pasak auklėtojos, lytinius organus demonstruodavęs vyras visą laiką barškindavo barškučiu – taip bandydavo pritraukti vaikų dėmesį. „Jis visada buvo apsirengęs kamufliažinėmis kelnėmis, ant galvos užsidėjęs kepuraitę su snapeliu, – teisme kalbėjo A. Atamalian. – Ne kartą bandėme prie jo prieiti, bet jis greitai traukdavosi atgal į mišką arba pasislėpdavo aukštoje žolėje ir šliauždamas pasišalindavo.“

Tačiau A. Atamalian kartą pavyko slapta prieiti prie nuogai išsirengusio vyro – jis net nepastebėjo, kaip iš šono prisėlino moteris. „Aš tada labai gerai mačiau jo veidą ir jį įsidėmėjau, o tą patį vakarą šį vyrą vėl pamačiau stotelėje“, – sakė auklėtoja.

Ji nėra įsitikinusi, kad būtent J. Žilinskis net penkerius metus prie vaikų darželio demonstravo savo „grožybes“, tačiau yra garantuota, jog būtent jis vaikus gąsdino bent pastaruosius dvejus metus.

„Apie tai mes pranešdavome darželio administracijai, prie mūsų darželio ne kartą patruliavo policija, bet kai pareigūnai pasirodydavo su tarnybinėmis uniformomis, jį tai greičiausiai atbaidydavo“, – sakė auklėtoja.

Moteris stebėjosi, kad lytinius organus vaikams demonstravo ne koks nors benamis ar girtuoklis: „Buvau sukrėsta, kad žmogus yra normaliai apsirengęs, nei girtas, nei bomžas, o taip elgiasi“.

Anot jos, kai J. Žilinskis buvo sulaikytas praėjusių metų liepą, daugiau ekshibicionistas prie vaikų darželio nepasirodė. Tai patvirtino ir kita darželio auklėtoja Leokadija Prokušenko.

„Tas vyras laukdavo tik vaikų, nes kai mes bandydavome prisiartinti, jis iš karto pasišalindavo, o kai buvo sulaikytas, viskas baigėsi“, – pažymėjo moteris.

Žinia, kad prie vaikų darželio siautėja iškrypėlis, buvo pasiekusi net Seimą – vienas parlamentaras gavo tėvų laišką, kuriame buvo nurodyta, jog daugybę metų pareigūnams nepavyksta sutramdyti vaikus gąsdinančio ekshibicionisto. Politikas iš karto kreipėsi į policiją, o ši dar kartą pareigūnams nurodė slapta stebėti darželio teritoriją. Tačiau tai jokios naudos nedavė, kol liepos 28 d. į pagalbą buvo pasitelkti du policijos rėmėjai Aurimas Veitas ir Lukas Rakauskas – būtent jų sostinės 5-ojo policijos komisariato pareigūnai paprašė slapta stebėti vaikų darželio teritoriją.

„Ėjome aplink vaikų darželį – aš iš vienos pusės, kolega – iš kitos, kai pamačiau vyrą, kuris atitiko auklėtojų nupasakotus požymius, – teisme kalbėjo L. Rakauskas. – Kai jis mane pamatė, labai sutriko ir paspartino žingsnį. Kadangi Aurimas dar nebuvo atėjęs, nutariau jį užkalbinti – paklausiau, gal jis turi cigaretę. Bet neturėjo, o tuo metu kaip tik pasirodė kolega – paprašėme nueiti iki darželio, aiškinau, kad norime išsiaiškinti situaciją, nes ieškojome žmogaus, kuris vaikams demonstruoja lytinius organus.“

Liudytojo teigimu, vyras neprieštaravo ir sutiko palaukti, kol atvažiuos policija. „Klausėme, ką jis čia veikia, bet vyras nelabai norėjo kalbėti ir teigė, kad atvažiavo iš stoties ir savo 24 metų draugei ieškojo narkotikų, kuriuos esą kažkas čia turėjo palikti“, – sunkiai įtikinamą kaltinamojo versiją prisiminė A. Veitas.

Kad su mergina buvo atvykęs pasiimti narkotikų, J. Žilinskas kalbėjo ir policijos pareigūnams, tačiau negalėjo nurodyti nei merginos, nei kur narkotikai prie vaikų darželio buvo paslėpti. O jų niekas ir nerado.

„Čia man dabar pareikšti tokie kaltinimai, o aš niekuo nesusijęs“, – dievagojosi kaltinamasis ir pažymėjo, kad tuo metu, kai buvo sulaikytas, net neatitiko ekshibicionisto požymių – buvo apsirengęs ne kamufliažinėmis kelnėmis. Paklaustas, kodėl vaikų darželio auklėtoja jį atpažino kaip įtariamąjį, vyras nieko negalėjo pasakyti.

Jeigu teisme bus įrodyti J. Žilinskiui pateikti kaltinimai, jam grės laisvės atėmimo iki dvejų metų bausmė.