Vilniaus apygardos teismo teisėjas Algimantas Valantinas penktadienį paskelbė, kad S. Aukšakalnį pripažįsta kaltu dėl prekybos poveikiu, tačiau už grotų nuteistajam sėstis neteks – jam skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiems metams.

Teismo nuomone, bausmė už šį nusikaltimą turėtų pasitarnauti teisingumo principo įgyvendinimui, o ilgalaikės laisvės atėmimo bausmės paskyrimas prieštarautų teisingumo principui, todėl S. Aukškalniui skirtina laisvės atėmimo bausmė mažesnė nei numatyta sankcijos vidurkyje.

Nuteistajam teismas taip pat paskyrė baudžiamojo poveikio priemones ir pareigas: atimta teisė dvejus metus dirbti valstybės tarnyboje, be to, jis įpareigotas į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą sumokėti 15 MGL dydžio įmoką bei neišvykti už gyvenamosios vietos ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Bylos duomenimis nustatyta, kad S. Aukškalnis iš bausmę atliekančio Arūno Beniušio už lygtinį paleidimą anksčiau laiko paėmė 5 792 eurų kyšį.

Dar 2013 m. rugpjūtį S. Aukškalnis pareikalavo 10 tūkst. eurų kyšio, pažadėdamas paveikti prokurorus, kad šie pritartų, jog nuteistasis iš įkalinimo įstaigos būtų paleistas anksčiau laiko.

Po kurio laiko S. Aukškalnis iš nuteistojo pareikalavo dar daugiau pinigų – 13 032 eurų. Pažadėjo pasinaudoti pažintimis ir per Nacionalinio žmogaus gynimo teisių centro prezidentą bei direktorę paveikti Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiąjį prokurorą bei prokurorus, dalyvaujančius lygtinio paleidimo procese.