„Man kyla labai didžiulis pyktis, nes būtent po šio atvejo mano motinai labai sitipriai sušlubavo sveikata – žinoma, ji buvo senyvo amžiaus, bet susidūrusi su tokiais žmonėmis išgyveno tikrą stresą, labai pikta, kad tokie atvejai kartojasi, todėl kad jų būtų kuo mažiau, tokiems žmonėms negalima atleisti“,– sakė vilnietis, kuriam po susidūrimo su telefoniniais sukčiais teko laidoti savo 84 metų motiną.

Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį atvertė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl pasikėsinimo sukčiauti pateikti trims organizuotos grupės nariams.

Kybartų pataisos namuose bausmę tuo metu atlikinėję po keletą kartų teisti Rimvydas Vaznys, Žamolidinas Kadyrovas ir Jevgenijus Malickis kaltinami bandymu iš senyvo amžiaus žmonių išvilioti dideles sumas pinigų.

Kaltinamiesiems, įtariama, talkino taip pat ne kartą teista vilnietė Jelena Višniak – ji pas aukas eidavo paimti pinigų. Tiesa, ketvirtadienio posėdyje moteris nepasirodė – jai nepavyko įteikti šaukimo.

Tuo metu trys kaltinamieji buvo atvežti iš pataisos namų – nukentėjusieji su jais pirmą kartą susitiko akis į akį. Ne visi jų kaltę ikiteisminio tyrimo metu pripažino.

Bylos duomenimis nustatyta, kad kaltinamieji buvo pasiskirstę vaidmenis ir skambinėdavo laidinio telefono numeriais, ieškodami aukų. Kai pavykdavo prisiskambinti garbingo amžiaus žmonėms, jie apsimesdavo policijos pareigūnais ir nurodydavo, kad jų anūkas sužalojo žmogų.

Kad nebūtų pradėtas ikiteisminis tyrimas ir artimas giminaitis nebūtų uždarytas į areštinę, „pareigūnas“ pasiūlydavo sandorį – susitarti su nukentėjusiuoju. Tačiau už tai reikėdavo sumokėti – dažniausiai buvo reikalaujama 10 tūkst. litų. Tokios sumos senyvo amžiaus žmonės dažniausiai su savimi neturėdavo, tačiau prasitardavo, kad iš karto gali surinkti mažesnę sumą.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Vytautas Kukaitis sakė, kad kaltinamieji psichologiškai paveikdavo nukentėjusiuosius – liepdavo nepadėti telefono ragelio ir nurodydavo suskaičiuoti kupiūras, ant popieriaus surašyti jų numerius.

Tačiau nukentėjusiųjų turtu kaltinamieji nesuspėjo pralobti – jų pokalbių tuo metu jau klausėsi pareigūnai, kurie žaibiškai reagavo išgirdę, kad į sukčių pinkles pakliuvę žmonės yra pasiryžę atiduoti savo santaupas.

Taip buvo sulaikyta J. Višniak – moteris su taksi atvažiavo paimti pinigų, bet jai sutrukdė nukentėjusiosios anyta.

Ji pasakojo, kad tą rytą grįžusi iš naktinės pamainos prigulė pailsėti, o apie 13.30 val. atsibudusi prie namų pamatė stovintį taksi automobilį.

„Mačiau, kad jame sėdi kažkokia moteris ir kalbasi telefonu, todėl išėjau paklausti, gal jai reikia kuo pagelbėti, bet ji pamačiusi mane sutriko ir grįžo atgal į taksi ir išvažiavo, – pasakojo nukentėjusiosios anyta. – Po dviejų minučių į namus atėjo policijos pareigūnai, sakė, kad čia buvo telefoniniai sukčiai. Tuo metu anyta kambaryje ant stalo buvo susidėliojusi kupiūras po du 200 litų ir surašinėjo kupiūrų numerius, laukdama tolimesnių nurodymų.“

Pasak jos, taip anyta bandė gelbėti savo mylimiausią anūką – buvo patikėjusi, kad jis lipdamas nuo kopėčių užgriuvo ant mergaitės, kurią esą sunkiai sužalojo. Taip senolė būtų atidavusi 8 tūkst. Lt.

„Ji žinojo apie sukčius, ne kartą apie tai esame kalbėję, bet matyt buvo paveikta psichologiškai“, – sakė moteris.

Pinigų telefoniniams sukčiams neatidavė ir dar viena pensininkė, iš kurios buvo reikalaujama 10 tūkst. Lt.

Senolė buvo surinkusi 2,5 tūkst. Lt, kuriuos planavo atiduoti į namus atėjusiam jų bendrininkui, bet persigalvojo. Tačiau pensininkė vis tiek prarado pinigus – vyras senolę pastūmė, o pinigus pagrobė nuo spintelės.