Policijos pareigūnai, susiduriantys su “naktinėmis plaštakėmis” ir jų įžūlumu, dažnai suabejoja, kad reidų metu aptiktuose nelegaliuose viešnamiuose moterys darbuojasi prievarta.

Socialiniai darbuotojai įsitikinę, kad tokiu keliu nueinama ne tik dėl naivumo ar lengvų pinigų troškimo. Dauguma merginų, net ir savo noru tapusių prostitutėmis, dar vaikystėje patyrė seksualinę prievartą, augo probleminėse šeimose arba išvis jų neturėjo.

Daugėja parsidavinėjančių vyrų

“Sužinojusios, kad už savo veiklą jos turės mokėti baudas, prostitutės pareiškia, jog teks kelis klientus priimti biudžeto naudai. Užsieniečių prostitučių Kaune beveik neliko, darbuojasi lietuvės. Kiek jų yra mieste, tiksliai niekas nepasakys, mes žinome tas, kurias sulaikome. Jų skaičius neabejotinai auga. 2000-aisiais buvo sulaikytos 24, pernai - jau 75. Pastebimai didėja prostitucija besiverčiančių vyrų. Jie savo paslaugas teikia ne moterims, o vyrams”, - sako Kauno vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos poskyrio vyriausiasis specialistas Arūnas Ziutelis.

Šios tendencijos buvo įvardytos Moterų informacijos centro surengtame seminare socialiniams darbuotojams ir policijos pareigūnams Kaune. Tokie seminarai rengiami visuose Lietuvos miestuose, nes situacija tampa grėsminga. Ima trūkti pilnamečių merginų, kurias prekeiviai žmonėmis galėtų vilioti į savo pinkles, todėl pradedamos verbuoti vis jaunesnės mergaitės. Patirties jos įgyja priverstinai dirbdamos prostitutėmis Lietuvos didmiesčiuose, paskui išvežamos į užsienį.

Aukomis tampa vaikystėje

“Daugiau nei du trečdaliai prostitučių dar vaikystėje patyrė seksualinę prievartą, buvo tvirkinamos, suviliotos vyresnių vyrų. Neteisinga vertinti jų pasirinkimą tapti prostitutėmis kaip savanorišką. O tokia situacija, kai girtaujanti motina prekiauja savo 16 metų dukra? Mergaitė kreipėsi į policiją, kai sužinojo, kad motina paėmė butelį už jaunesnės sesutės, kuriai tebuvo 14 metų, paslaugas. Ji pati kentėjo tokį gyvenimą ir nenustebčiau, jei dabar dirba prostitute užsienyje, kad jos jaunesnė sesė galėtų mokytis”, - pasakoja psichologė Rolanda Černiauskienė.

“Kalbėjausi su mergaite, kurią pirmą kartą išprievartavo, kai ji buvo aštuonerių. Antrą kartą - kai jai buvo keturiolika. Viso kaimo akyse ji buvo mergina, kuri tenkina vyrų įgeidžius, pas ją suvažiuodavo iš visos apylinkės. Kai paklausiau, kodėl ji, pamačiusi atvažiuojančius vyrus, nebėga slėptis, ji nustebo. Esą negalėjusi taip elgtis, juk tie žmonės turėjo išlaidų benzinui ir gėrimams. Ji jautėsi privalanti atsilyginti už tai. Formaliai žiūrint, tai yra savanoriškas vertimasis prostitucija”, - sako Kristina Mišinienė, “Lietuvos Caritas” programos “Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms” vadovė.

“Pasižiūrėkite į prostitučių rankas: kiek jos pjaustytos ir degintos. Kai žmogus jaučia didžiulį vidinį skausmą, išorinis skausmas padeda jį numalšinti. Seksualinę prievartą patyrusios merginos rengiasi ypač seksualiai, provokuojančiai dažosi ir mojuoja vyrams. Jos nevilioja jų - tai savotiškas kerštas. Kartą pažemintos merginos taip tarsi sako: “Nori manęs - dabar nepaimsi”. Esu dalyvavusi mergaitės, prie kurios priekabiavo patėvis, ir jos motinos pokalbyje. Vietoje to, kad paklaustų, kaip jaučiasi jos dukra, motina priekaištavo jai, kad padarė jai gėdą prieš visą giminę. Vėliau ta mergaitė bent kelis kartus mėgino nusižudyti”, - pasakoja psichologė R.Černiauskienė.

Pareigūnai - nepatiklūs

Net 80 procentų gatvės prostitučių Londone šiuo metu yra užsienietės, daugelis jų - iš Rytų Europos. Prieš 10 metų tokių buvo mažiau nei 20 procentų. Britų televizijai neseniai savo istoriją pasakojo prostitutė iš Lietuvos. Ji dirbo albanams, kurie nupirko ją už 5 tūkst. svarų sterlingų. Moteris teigė per prievartą dirbusi trijuose albanų gaujai priklausančiuose viešnamiuose, jai buvo grasinama mirtimi, jei ji pabėgs. Teisme moteris pasakojo ir anksčiau dirbusi prostitute, o į Didžiąją Britaniją atkeliavusi nelegaliai. Esą ji nežinojusi, kad būsimas darbas gali būti susijęs su prostitucija. Tačiau per kryžminę apklausą teisme mergina išsidavė įtarusi, kokius darbus jai teks dirbti Londone.

“Užsienyje policijos sulaikytos merginos visuomet kalba graudžiai, tačiau ne visuomet galima tuo tikėti. Pats esu per televiziją matęs merginą, kurią ne kartą už vertimąsi prostitucija policija buvo sulaikiusi Kaune. Ji neslėpė, kad jos svajonė išvykti į užsienį, kur už tą patį darbą moka daugiau”, - skatina nebūti pernelyg patiklius A.Ziutelis.

Neturi jis iliuzijų ir dėl visuomenės - bent artimiausi prostitutėms išnuomotų butų kaimynai nujaučia, kas ten vyksta, tačiau policijai pranešti neskuba.

“Kaune pačios žemiausios kategorijos prostitučių, už paslaugas imančių apie 20 litų, beveik nėra. Didžiausia dalis - vidutiniokės, kurios dirba privačiuose butuose. Jos užverbuojamos per skelbimus spaudoje ir internete. Ten siūloma įsidarbinti erotinio masažo salone ir žadamas 4 tūkst. litų darbo užmokestis per mėnesį. Pusę jo paskui tenka atiduoti suteneriui, tiksliau sąvadautojai, nes Kaune šiuo verslu dažniau užsiima moterys. Elitines prostitutes, kurios už vieną paslaugą ima tiek, kiek vidutiniokės per mėnesį, susekti sunku, nes jos kviečiamos į uždarus vakarėlius”, - sako policijos pareigūnas A.Ziutelis.

Ieško tarp lengviausiai pažeidžiamų

Potencialios prekeivių žmonėmis aukos - merginos, kurių ryšiai su namiškais yra silpni, o socialinė ir materialinė padėtis - prasta.

“Mes bendravome su beveik 300 prostitutėmis dirbusių merginų ir beveik visų jų situacija buvo panaši. Už blizgučius jos buvo pasirengusios parduoti ir kūną, ir sielą. Tačiau ar tai jų kaltė? Ką toms dar nesubrendusioms mergaitėms teko išgyventi iki tol? Padėti jaunutėms merginoms yra ypač sunku, nes jos neturi susiformavusių vertybių. Po klaikių išgyvenimų jos yra užsitvėrusios įžūlumo siena, niekuo nepasitiki. Tačiau tai nereiškia, kad toks gyvenimas joms patinka. Jos tiesiog nežino kitokio ir neturi su kuo palyginti”, - sako Kristina Mišinienė.

“Anksčiau buvo baudžiamos tik prostitutės, bet, neseniai įsigaliojus Administracinių teisės pažeidimų kodekso 182 straipsnio pataisai, atsakomybė numatyta ir už naudojimąsi prostitučių paslaugomis. Kol klientai nebus baudžiami, prostitucijos mastai nemažės. Įprasta kaltinti prostitutę, o jos kliento elgesio nevertinti, tačiau tokį požiūrį laikas keisti. Kad tai nelengva, įsitikinome dirbdami su reklamos agentūra. Pagaminome plakatą, vaizduojantį ne parduodamą moters kūną, o vyrišką - pirkėjo. Teko ilgokai padiskutuoti, kol agentūros darbuotojų požiūris į prostitucijos problemas pasikeitė”, - pasakoja Moterų informacijos centro direktorė Jurgita Pečiūrienė.