Bandymas įsilaužti vidury baltos dienos

Antradienį feisbukio grupėje „Pilaitės bendruomenė“ buvo pasidalinta vaizdo įrašu, kuriame užfiksuoti du jaunuoliai, įtariami bandymu įsilaužti į butą vidury baltos dienos, prieš pat vidurdienį.

„Apie įvykį policijai pranešta – sakė laukti jų atvykstant, bet taip ir neatvyko. Liudininkas po kelių valandų pats nuvažiavo į komisariatą, kur pasijuto beveik trukdantis: „Ačiū, ačiū, ateityje ši medžiaga gal pravers, o dabar nusikaltimo nėra“, – rašė grupės administratorė.

Grupės administratorė skundėsi, kad, nors policijai apie įvykį buvo pranešta, pareigūnai taip ir neatvyko. Anot jos, liudininkas pats po kelių valandų nuvažiavo į policijos komisariatą, bet ten pagalbos nesulaukė: pareigūnai esą sakė, kad tai – ne nusikaltimas.

Lietuvos policijos departamento Komunikacijos vadovas Ramūnas Matonis trečiadienį ryte teigė, kad ikiteisminis tyrimas dėl pasikėsinimo įvykdyti vagystę buvo pradėtas jau antradienį. Anot jo, įtariamieji, galimai padarę šį nusikaltimą nustatyti ir yra ieškomi.

Nuvyko ne prie to namo

R. Matonis tikino, kad bus pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl pareigūnų veiksmų atvykus į įvykio vietą, mat patruliai apžiūrėjo ne tą pastatą. Tačiau anot jo, tai – ne policijos pareigūnų kaltė: „Žmogus pasakė ne tą adresą, jis pranešė, kad įvykis buvo Simonaitytės g. 7 name, o iš tiesų jis vyko Simonaitytės g. 6, todėl pareigūnai apžiūrėjo ne tą namą.“

Kaip tikina komunikacijos vadovas, įvykio liudininkas, skundęsis policijos pareigūnų veiksmais atvykus į komisariatą, jų darbui priekaištų neturi.

Grupės „Pilaitės bendruomenė“ administratorė sako, kad tai – ne vienetinis atvejis, gali būti daugiau nukentėjusių nuo vaizdo įraše užfiksuotų įtariamųjų.

„Po vakarykščio skelbimo rašė labai daug žmonių. Yra ne vienas teigiantis, kad prieš metus, prieš mėnesį, buvo įvykdytos butų vagystės, kurių tyrimai nutraukti ir kur liudininkai taip pat mini „du vaikinus“, – pasakoja grupės administratorė.

Ji sako, kad pastaruoju metu feisbuko grupėje, kurią prižiūri, panašių atvejų apskritai padaugėjo: „Grupėje „Pilaitės bendruomenė“ gyventojai dažnai praneša ar ieško liudininkų dėl buto, namo ar automobilio sugadinimo, vagystės. Tokių pranešimų padažnėjo. Tai manau, galima teigti jog padažnėjo nusikaltimų.“

Tačiau Lietuvos policijos atstovas R. Matonis teigia priešingai. Anot jo, Pilaitėje užregistruotų įsilaužimų į gyvenamąjį būstą ne tik kad nepadaugėjo, o atvirkščiai – galima įžvelgti mažėjimo tendencijas.

Policija ragina pranešti

R. Matonis sako, kad gyventojai, turintys panašios vaizdo medžiagos turi skambinti į bendrąjį pagalbos centrą pranešti apie įvykį. Anot jo, būdų perduoti įrašus, kuriuose galimai užfiksuota atliekama nusikalstama veika – apstu: „Tą medžiagą gyventojai gali nuvežti į policijos komisariatą, gali pareigūnai patys atvažiuoti pasiimti, per epolicija.lt galima pateikti.“

Policijos atstovas tikina: gyventojų perduota vaizdinė medžiaga ženkliai palengvina policijos pareigūnų darbą tiriant nusikaltimą, todėl gyventojus ragina visada pateikti panašią medžiagą pareigūnams.

Lietuvos policija taip pat primena, kad už patalpų saugumą atsakingi ir patys gyventojai bei savo internetiniame puslapyje dalinasi informacija, kaip apsisaugoti nuo vagysčių.

„Kiekvieno objekto saugumas pirmiausia prasideda nuo durų, – teigiama Lietuvos policijos patarimuose gyventojams. – Kad būtų saugiau, patariame įsistatyti patikimas ir tvirtas duris, kurios atlaikytų ne tik mechaninius smūgius, bet ir apsaugotų jus nuo gaisro ar kitokio poveikio. Dvigubos įėjimo durys nusikaltėliams visada sudaro papildomą kliūtį. Pačiose duryse patariame būtinai įtaisyti stebėjimo akutę. Įėjimo duris reikėtų rakinti bent jau dvejomis skirtingų konstrukcijų spynomis bei vidinėje pusėje įtaisyti grandinėlę.“

Taip pat, rekomenduojama pasirūpinti ir durų spynų saugumu: „Vietoje vienos spynos įsitaisykite dvi. Dvi spynos – tai du skląsčiai, nedidelės užtvarėlės. Prie jų ilgapirštis ilgiau „prakaituos“, kol pateks į vidų, ypač jei spynos skirtingų konstrukcijų.“

„Būtina žinoti, kad tvirtos Jūsų buto durys bei užraktai – dar ne viskas. Juk vagis gali įsibrauti ir kitu keliu. Pirmiausia jis gali patekti pro langą, balkono duris ir terasą. Langus geriausia apsaugoti grotomis. Kad jos nesuteiktų langams niūrumo, galite paieškoti įvairesnių formų, spalvų ir patikėkite, kai kurios netgi papuoš Jūsų langus“, – patarimais, aktualiais pirmuose daugiabučių aukštuose arba nuosavuose namuose gyvenantiems, dalinasi policija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)