„Tai gali būti jo kerštas“, – įsitikinęs vieno nuteistųjų advokatas.

Dėl kyšininkavimo nuteistiems 41 metų E. Dubauskui ir 37 metų A. Gužauskui Klaipėdos apygardos teismas yra skyręs po 100 MGL (3 800 eurų) baudas, tačiau su tokiu nuosprendžiu buvusiems pareigūnams nesutinka nei nuteistieji, nei prokuratūra.

Kaltės nepripažinę pareigūnai prašo juos išteisinti, tuo metu valstybinį kaltinimą byloje palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis mano, kad pareigūnams turėjo būti skirtos gerokai griežtesnės bausmės – tokios, kurios kyšininkaujančius pareigūnus atgrasytų nuo nusikaltimų darymo.

Nuteistųjų ir prokuratūros skundus dėl Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžio trečiadienį pradėjo nagrinėti Lietuvos apeliacinis teismas.

Bylos duomenimis nustatyta, kad patrulių rinktinėje dirbę E. Dubauskas ir A. Gužauskas dar 2013 m. gegužės 5 d., apie 21 val., Klaipėdoje, Rimkų g., sustabdė Nerijaus Š. vairuojamą automobilį „Rover“. Kadangi vyras su savimi neturėjo vairuotojo pažymėjimo, E. Dubauskas pareikalavo 400 Lt (beveik 120 eurų) kyšio už tai, kad šiam nebūtų surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas.

Kadangi Nerijus Š. su savimi pinigų neturėjo, pareigūnai vyrą nuvežė iki netoliese esančio prekybos centro, kur šis iš bankomato nusiėmė pinigus ir juos perdavė patruliams, kai šie jį atvežė atgal prie automobilio.

Pareigūnai kategoriškai neigė jiems pateiktus kaltinimus, o pas juos pinigai taip ir nebuvo rasti, nors kratą Imuniteto tarnybos pareigūnai atliko tą patį vakarą, kai po kelių valandų policininkai grįžo į komisariatą. Tuo metu Nerijus Š. jau buvo parašęs pareiškimą, kad buvo priverstas duoti kyšį.

Už tai, kad pirmas pranešė apie kyšio davimą, Nerijus Š. buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės. Jis pareigūnams pasakojo, kad tą vakarą kartu su motina, broliu iš žmona iš Dituvos miestelio važiavo į Klaipėdą, kai jo vairuojamą automobilį reido metu sustabdė pareigūnai.

„E. Dubauskas manęs paprašė dokumentų, kadangi savo pažymėjimo neturėjau, padaviau motinos, kuri sėdėjo šalia, – sakė liudytojas. – Tada policininkas atsinešė alkotesterį, papūčiau, buvo nustatyta, kad esu blaivus. Paskui pareigūnas man liepė išlipti iš automobilio, o nusivedęs į šoną pasakė, kad už vairavimą be vairuotojo pažymėjimo yra numatyta 1 000 Lt bauda. Jis pradėjo prašyti kyšio, klausė, ar jam rašyti protokolą, ar ne. Paskui jis paklausė, kiek turiu pinigų, o aš teturėjau tik apie 80 Lt, nors pareigūnas reikalavo 400 Lt.“

Nerijus Š. teigė, kad apie iškilusią problemą papasakojo savo motinai, kuri paskambino vienai pažįstamai, o ši reikalingą sumą iš karto pervedė į banko kortelę.

Iki bankomato Nerijų Š. nuvežė policijos patruliai – į savo automobilį vyrą įsisodinę pareigūnai nurodė visą laiką tylėti, o paskui paleido netoli prekybos centro ir nurodė, kur šio lauks.

„Iš bankomato paėmiau pinigus, nusirašiau banknotų numerius ir atėjęs atsisėdau į automobilį, – pasakojimą tęsė Nerijus Š. – Kai mane atvežė atgal, net neslėpdamas padaviau pinigus, o pareigūnas man grąžino dokumentus.“

Tuo metu policininkai teigė, kad nieko nežino apie pinigus, o Nerijaus Š. tą vakarą nutarė net nebausti, nes jo pažeidimas buvo mažareikšmis – jis iš tikrųjų turėjo vairuotojo pažymėjimą, kuris buvo išduotas Didžiojoje Britanijoje.