Penktadienį L. Stankūnaitė socialiniame tinklalapyje „Facebook“ išplatino dar sausio 20 d. darytą įrašą, kuriame ji pareiškė, jog Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) ne kartą prašė panaikinti valstybės apsaugą, tačiau šis prašymas taip ir liko nepatenkintas.

„Taip, buvo įteiktas prašymas panaikinti apsaugą, bet pareigūnai nesutiko, argumentuodami apie kylančias grėsmes – ji iki šiol yra saugoma“, – DELFI teigė L. Stankūnaitei atstovaujantis advokatas Gintaras Černiauskas. Jis neslėpė, kad nematė moters kreipimosi į visuomenę, todėl ir negalįs situacijos išsamiai komentuoti.

L. Stankūnaitės kreipimesi teigiama, kad ji ir sesuo Violeta Naruševičienė dar prieš, įtariama, D. Kedžio įvykdytas žudynes kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, tačiau tada apsauga nebuvo skirta. „Nereagavo ir Policijos departamentas, spalio 5 d. mano sesuo nužudoma“, – pažymi ji.

„Esame iškankintos ir išvargintos, nukentėjusios ir netekusios savo artimųjų, su dukrele esame labai pavargusios, ir mano šeima taip pat, – teigia ji. – Iš LKPB girdžiu nuolatinius pažadus, kurie tarsi kaip lietus į tuščią kibirą – visiškai tuščia viskas. Mano sveikata kiekvieną dieną vis blogėja, mano alergija pradėjo labai stipriai ūmėti, kiekvieną dieną, tris mėnesius vaikštau ištinusiomis akimis, kankina baisus skausmas, galvos skausmas, širdį skauda, jaučiuosi labai blogai, kankina nemiga. Matau, kaip kenčia mano dukrelė – jai nuolat skauda galvą, pilvą, mes labai kankinamės, gyvendamos taip apsaugoje, nes visiškai niekur negalime eiti, esame stipriai apribotos, negalime bendrauti su artimaisiais, gyvename nepelnytą gyvenimą. Esame nukentėjusios, o gyvename įkalintos“.

L. Stankūnaitė taip pat pažymi, kad nei ji, nei jos dukra niekam nerūpi.

„Mūsų teisės ir interesai yra niekinami, esame nevertinamos, – teigia ji. – Nežinau, kaip pasakyti, yra sunku kalbėti, bet matau valstybės silpnumą mūsų atžvilgiu – nieko nedaryti, o pataikauti galimai Neringai Venckienei ir jos partijai. Todėl šio įrašo tikslas išsakyti savo baimę, nes nepasitikiu LKPB, bijau, kiekvieną kartą bijau – esu ne kartą prašiusi atsisakyti apsaugos, bet to man jie neleidžia padaryti“.

L. Stankūnaitės teigimu, pareigūnai savo atsisakymą motyvuoja gresiančiais pavojais.

„Jie motyvuoja, kad man nesaugu, jog mane nužudys ar kažkaus panašaus – nebegaliu gyventi tokioje kankynėje, esu labai pavargusi ir išsekusi, ir manau, jog taip nebegali daugiau tęstis, – aiškina moteris. – Noriu, kad tai žinotų ne tik mano artimieji. Aš bijau, kad gali būti mums grasinama ar kitaip gąsdinamos, ar kitaip pasielgta, bijau dėl savo gyvybės, nepasitikiu LKPB, nes nežinau, kaip kas gali nutikti“.

Pasak jos, Policijos departamento pareigūnai žinojo apie planuojamas žudynes, tačiau joms neužkirto kelio, todėl buvo nužudyta ne tik jos sesuo, bet ir teisėjas Jonas Furmanavičius.

„Viduje nepasitikiu tiek policija, tiek kai kuriais pareigūnais, todėl labai bijau dėl savo gyvybės ir susidorojimo su manimi, todėl prašau pagalbos padėti mums“, – kreipimąsi baigia moteris.

Socialiniame tinklalapyje pažymima, kad ateityje L. Stankūnaitė paviešins ir daugiau įrašų apie savo emocinę būklę.

Policija: mergaitę norima pagrobti

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje patvirtino, kad L. Stankūnaitė pateikė prašymą atsisakyti apsaugos, tačiau jis buvo atmestas.

„Turime pakankamai daug informacijos, kad šiandien dienai yra nuolatiniai grasinimai susidoroti, bandymai sužinoti, kur gyvena mergaitė, organizuoti jos pagrobimą. Dėl to buvo jos prašymas atmestas, su tuo sutiko ir vaiko teisių apsaugos darbuotojos“, – sakė A. Matonis.

Moters mestas nepasitikėjimas kriminalinio biuro pareigūnais, anot A. Matonio, nepagrįstas. Rimtų konfliktų, jo žiniomis, nėra buvę.

„Žiūrint žmogiškai, toks gyvenimo būdas vargina, yra tam tikri apribojimai, suvaržymai, tačiau visų norų patenkinti neįmanoma, nes tai kertasi su apsaugos taisyklėmis, bet darome viską, stengiamės sudaryti visas sąlygas dėl gyvenamos vietos, socializacijos, sudaryti palankias mokymosi sąlygas“, – kalbėjo A. Matonis.

Kad L. Stankūnaitei kažkas galėjo daryti įtaką ir skatinti atsisakyti apsaugos, anot A. Matonio, neatmestina. Anot jo, viešai buvo išsakyti žodžiai buvo naujiena.

„Žmogus yra nevaržomas, jis gali išsakyti savo nuomonę. Liudytojų apsauga iš tiesų šiek tiek varžo. Laike apibrėžti sudėtinga, kiek dar reikės jas saugoti. Nesant realių grėsmių apsauga nereikalinga“, - sakė A. Matonis. Anot Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko, moteriai ir jos vaikui yra suteikiamos visos galimybės lankytis pas medikus, stengiamasi prisitaikyti prie jų laisvalaikio. 

Vaiko teisių apsaugos tarnyba prieštarauja mergaitės išvežimui į užsienį

Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovė sako, jog tarnyba taip pat nesutinka, kad būtų panaikinta apsauga vaikui.

„Mes kalbėjome su mergaite, ji yra prižiūrėta. Kiek įmanoma tokiomis sąlygomis, mergaitė gyvena pakankamai socialų gyvenimą. Ji yra linksma, džiaugiasi, kad gali bendrauti su vaikais, kad gyvena su mama. Dabar šeimai yra organizuojama psichologinė pagalba“, - sakė Lina Juškevičienė.

Perdavus vaiką motinai, anot L. Juškevičienės, psichologai kurį laiką dirbo su mergaite ir mama, bet vėliau konsultacijos buvo nutrauktos. Dabar psichologų konsultacijos vėl organizuojamos ir bus atnaujintos.

L. Stankūnaitė užsiminė, kad norėtų išvykti į užsienį, tačiau Vaiko teisių apsaugos tarnyba prieštarauja, kad vaikas šiuo metu būtų išvežtas iš Lietuvos.