Į Vilniaus miesto 1 apylinkės teismą nuo ketvirtadienio ryto buvo vežami trečiadienį sulaikyti panevėžiečiai, kuriems prokuratūra inkriminuoja automobilių vagystes organizuotoje grupėje bei pavogtų transporto priemonių ir juose buvusių vertingų daiktų realizavimą.

Ikiteisminio tyrimo teisėja patenkino prokurorų prašymus – įtariamuosius leista suimti nuo 2 iki 3 mėnesių. Teismas pabrėžė, kad vengdami gresiančios griežtos bausmės įtariamieji gali pasislėpti, trukdyti tyrimui.

Iš penkių sulaikytų įtariamųjų – du anksčiau neteisti asmenys, kiti – gerai žinomi policijai.

Pirminiais duomenimis, organizuotos grupuotės nariai iš anksto buvo susitarę daryti nusikaltimus, jos nariai buvo pasiskirstę vaidmenimis.

Sulaikytieji vagystėms naudojo automobilius galingais varikliais, visais varomaisiais ratais. Be to, tokių automobilių salonuose buvo įmontuoti galinių šviesų išjungimo mygtukai – kad būtų paprasčiau pasišalinti iš nusikaltimo vietos, įrengti raudoni ir mėlyni švyturėliai bei garsinė sirena, imituojantys policijos švyturėlius ir garsinę signalizaciją. Iš nusikaltėlių konfiskuoti 6 tokie automobiliai.

Vykdydami nusikaltimus grupuotės nariai ryšį palaikydavo per radijo stotis, o vairuodami automobilius dėvėjo kaukes, kad nebūtų užfiksuoti greičio matuoklių.

Įtariamiesiems inkriminuojamos automobilių „Audi“, BMW ir kt. vagystės buvo įvykdytos Ukmergėje. Kai kurios transporto priemonės buvo iš karto išardytos ir parduotos kaip detalės, o dalis automobilių, suklastojus duomenis, buvo išvežti iš Lietuvos ir parduoti kitų valstybių piliečiams.

Pareigūnai teigia turintys žinių, kad grupuotės nariai palaikė ryšius su bendrais kitose valstybėse, todėl gali būti, jog artimiausiu metu už grotų paklius ir daugiau įtariamųjų.

„Grupuotę pareigūnai stebėjo mažiausiai pusę metų – surinkę pakankamai įrodymų nusprendėme juos sulaikyti“, – DELFI patikino ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Nijolė Bareikienė. Ji neabejoja, kad tyrimo metu gali paaiškėti ir daugiau grupuotės įvykdytų nusikaltimų.

Už grotų pakliuvę įtariamieji neigia jiems mestus įtarimus, tiesa, vienas gaujos narys pripažino, kad panevėžiečiai vertėsi transporto priemonių vagystėmis. Jis teigė, kad transporto priemones vogė Ukmergėje tik todėl, kad nenorėjo įkliūti Panevėžio policijai.