Kauno apskrities VPK įspėja įmones dėl galimų tokių sukčiavimo atvejų. Gavus tokius laiškus raginama pasitikslinti su įmonių vadovais, ar šie laiškai tikri.

Šie laiškai yra siunčiami ne iš tikrų įmonės vadovų adresų, pasinaudojant tam tikra programine įranga. Laiškai siunčiami iš užsienio, tekstas parašytas naudojantis Google vertėjo pagalba. Laiškai būna skubūs, atkreipiantys dėmesį, prašoma pavedimus atlikti skubiai, nesigilinant į aplinkybes. Laiškai siunčiami stambioms įmonėms, kurių darbuotojų kontaktus galima lengvai rasti internete.

Atliekant tyrimus nustatyta, kad pinigai keliauja taip pat į užsienio bankus ir skubiai išgryninami. Galimybė sustabdyti pinigų pervedimą yra labai maža.

Kol kas nėra užfiksuota apgaulės atvejų, kuomet Kauno įmonės būtų pervedusios pinigus. Gavę šiuos laiškus įmonės informavo pareigūnus.

Bet anksčiau panašių atvejų būta. Tuomet buvo imituojamas verslo partnerių susirašinėjimas ir prašoma pervesti pinigus į nurodytas tarpininkų sąskaitas.

Pasak pareigūnų, tyrimas yra sudėtingas, nes sukčiaujama tarptautiniu mastu. Bankų sąskaitos yra visame pasaulyje: Europoje, Azijoje, Amerikoje.