„Gyvas likau, nes buvau blaivus“

Byloje dėl viešosios tvarkos pažeidimo kaltinimai pareikšti 25 metų Gražvydui Martinkui ir Natalijai Ščerbakovai, 27 metų Gintarei Ruginytei ir 32-erių Edmundui Tamošauskui.

DELFI rašė, kad 2014 metų liepos 6-osios naktį, šiek tiek po vidurnakčio, Klaipėdoje, parke prie Vasaros estrados, girtų jaunuolių minia užpuolė automobilį BMW. Jie sumušė ir suspardė vairuotoją, jį apiplėšė. Užpuolime dalyvavo ir girtos merginos. Tą vakarą Vasaros estradoje vyko grupės SEL koncertas. Su renginio organizatoriais dirbo ir reklamos specialistas iš Vilniaus G. Serbulas.

Savo automobilį jis buvo pastatęs koncerto dalyviams ir organizatoriams specialiai skirtoje aikštelėje už estrados. Kadangi iš organizatorių aikštelės gatvę pasiekti galima tik dviratininkams ir pėstiesiems skirtu taku, reklamos specialistas nusprendė išvažiuoti, kai iki koncerto pabaigos liko 10 minučių. Taip jis tikėjosi išvengti besiskirstančių žmonių minios, tačiau nepavyko.

Vos išvažiavus iš aikštelės, kelią automobiliui, turinčiam leidimą važiuoti tuo taku, pastojo grupelė akivaizdžiai girtų jaunuolių. Jų vis daugėjo, dalis jų sugulė ant variklio dangčio. Užpuolikai ėmė brautis į automobilio saloną, iš jo traukti vairuotoją. Be jo mašinoje buvo trys merginos.

G. Serbulas išlipo iš automobilio ir bandė gintis legaliai turimu elektros šoko prietaisu, tačiau po kelių sekundžių išsikrovė jo baterija. Užpuolikai G. Serbulą, jo paties žodžiais, parvertė ant žemės, pradėjo spardyti į įvairias kūno vietas. „Galiu pasakyti, kad gyvas likau tik todėl, kad buvau blaivus, todėl apsukresnis, sugebėjau išsivaduoti ir sėsti į jau nuniokotą automobilį“, – kalbėjo G. Serbulas.

Pagimdė dvynius

Vairuotojas ėmė važiuoti, o užpuolikai puolė daužyti automobilį. Mašiną daužė akmenimis, buteliais, spardė. Vyrui buvo sužalota galva, sumuštas kūnas, jis neteko, akinių, šaliko, buvo suplėšyti marškiniai, sudaužytas brangus laikrodis. Visas užpuolimas buvo nufilmuotas automobilyje buvusiu vaizdo registratoriumi.

Klaipėdos policija dvejus metus ieškojo asmenų, kurie taip pasielgė. Tyrimą vos ne pats atlikau, nustačiau visus įtariamuosius, apie juos pranešiau pareigūnams“, – teigė G. Serbulas.

Kaltinimai dėl viešosios tvarkos pažeidimo pareikšti šešiems asmenis, tačiau kaltinamų suole sėdi tik keturi jauni žmonės, nes du yra užsienyje, todėl jie bus teisiami atskirai.

Klaipėdos miesto apylinkės teisme pirmą kartą atversti šią bylą bandyta šiemet gegužę, tačiau tuomet posėdyje pasirodė tik du kaltinamieji. Niekas negalėjo pasakyti, kur yra E. Tamošauskas, o G. Ruginytė perdavė, jog posėdyje negali dalyvauti, nes kovo pabaigoje pagimdė dvynius ir neturi, kam palikti juos prižiūrėti.

Pasiteisinimas – motinystės atostogos

Pirmadienį į teismo posėdį atvyko jau visi keturi kaltinamieji. Visi jie dangstėsi veidus, su žurnalistais bendrauti nenorėjo. „Negalvojau, kad kada nors teisme reikės taip slapstysis“, – viena kitai kartojo teisiamos jaunos mamos.

Bylos vėl nepavyko pradėti nagrinėti, nes į posėdį neatvyko trijų kaltinamųjų advokatai, skirti valstybės.

„Sutartį, kad man skirta advokatė, turiu namuose“, – teigė N. Ščerbakova. Teisėjos paklausta, kodėl ji pranešimo apie garantuojamą teisinę pagalbą nepristatė į teismą, kad šis advokatei galėtų išsiųsti šaukimą dalyvauti byloje, N. Ščerbakova tikino nežinojusi, jog taip reikia daryti.

Paklausta, ar ji buvo susitikusi su savo advokate, kaltinamoji atsakė neigiamai, nes esą neturėjo laiko, mat yra motinystės atostogose – augina vaiką.

Kiti du kaltinamieji taip pat tikino, jog pranešimų apie skirtą garantuojamą teisinę pagalbą teismui nepristatė, nes nežinojo, jog tai reikia padaryti.

Kitas posėdis šioje byloje numatytas rugsėjo pabaigoje

G. Serbulas siekia, jog kaltinamieji ne tik būtų nuteisti, bet jie turėtų atlyginti ir žalą. Verslininkas patirtą turtinę žalą įvertino 6 tūkst. eurų, o neturtinę – 10 tūkst. eurų.

Nukentėjusiąja pripažinta ir mergina, kuri sėdėjo automobilio priekinėje keleivio sėdynėje. Ji teismo prašo iš kaltinamųjų priteisti 5 tūkst. eurų neturtinę žalą.

Už viešosios tvarkos pažeidimą gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas ik dvejų metų.