Kelią pastojo neblaivūs jaunuoliai

DELFI pernai rašė, kad liepos 6-osios naktį, šiek tiek po vidurnakčio, Klaipėdoje, parke prie Vasaros estrados, girtų jaunuolių minia užpuolė automobilį BMW. Jie sumušė ir suspardė vairuotoją, jį apiplėšė. Užpuolime dalyvavo ir girtos merginos.

Tą vakarą Vasaros estradoje vyko grupės SEL koncertas. Su renginio organizatoriais dirbo ir reklamos specialistas iš Vilniaus. Savo automobilį jis buvo pastatęs koncerto dalyviams ir organizatoriams specialiai skirtoje aikštelėje už estrados.

Kadangi iš organizatorių aikštelės gatvę pasiekti galima tik dviratininkams ir pėstiesiems skirtu taku, reklamos specialistas nusprendė išvažiuoti, kai iki koncerto pabaigos liko 10 minučių. Taip jis tikėjosi išvengti besiskirstančių žmonių minios, tačiau nepavyko.

Vos išvažiavus iš aikštelės, kelią automobiliui, turinčiam leidimą važiuoti tuo taku, užstojo grupelė akivaizdžiai girtų jaunuolių. Jie nesitraukė iš kelio, ėmė šaukti: „Ko tu čia važiuoji dviračių takais?! Apsisuki ir važiuoji iš čia!“.

Jaunuolių vis daugėjo, dalis jų sugulė ant variklio dangčio. Užpultasis bandė skambinti pagalbos telefonu 112, tačiau toje parko vietoje nėra ryšio.

Užpuolikai ėmė brautis į automobilio saloną, iš jo traukti vairuotoją. Be jo mašinoje buvo trys merginos.

Vyras išlipo iš automobilio ir bandė gintis legaliai turimu elektros šoko prietaisu, tačiau po kelių sekundžių išsikrovė jo baterija.

Spardė ir merginos

Užpuolikai reklamos specialistą parvertė ant žemės, pradėjo spardyti į įvairias kūno vietas.

„Dabar jau žinau, kad mane spardė aštuoniese, tarp jų – dvi merginos. Visus tuos asmenis pats nustačiau, informaciją perdaviau Klaipėdos policijai, kurios pareigūnė atliko ikiteisminį tyrimą“, – teigė nukentėjusysis.

Anot jo, toks užpuolimas jo nužudymu nesibaigė tik todėl, kad jis buvo apsukresnis už gerokai padauginusius užpuolikus, tad sugebėjo iš jų išsilaisvinti, sėsti į nuniokotą automobilį ir pabėgti.

Vairuotojas ėmė važiuoti, o užpuolikai puolė daužyti automobilį. Mašiną daužė akmenimis, buteliais, spardė.

Vyrui buvo sužalota galva, sumuštas kūnas, jis neteko, akinių, šaliko, buvo suplėšyti marškiniai, sudaužytas brangus laikrodis. Per užpuolimą nuo vyro piršto dingo vardinis auksinis žiedas, kurį vėliau atrado praeivis ir grąžino savininkui.

Visas užpuolimas buvo nufilmuotas automobilyje buvusiu vaizdo registratoriumi. Tačiau pačių muštynių registratorius neužfiksavo, nes lipdamas iš automobilio, vairuotojas jį pasuko į šoną, mat tikėjosi, kad pokalbis vyks prie automobilio durų. Tačiau užpuolikai jį nusitempė tolėliau ir ėmė spardyti.

Tą pačią naktį nukentėjęs vilnietis parašė pareiškimą policijai. Pareigūnai vėliau paėmė pirštų ir delnų atspaudus nuo automobilio.

Likusią nakties dalį sumuštasis praleido Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, kur nustatyti galvos, veido ir viso kūno sužalojimai. 

Nukentėjusysis patirtą žalą (automobilio, nedrausto KASKO, sugadinimus, kitus nuostolius) įvertino apie 6 tūkst. eurų.

Vyras tikėjosi, kad užpuolikai netrukus bus išaiškinti, sulauks atitinkamų bausmių už savo veiksmus, nes jų veidai aiškiai užfiksuoti filmuotoje medžiagoje.

Nutarimas: konfliktą išprovokavo pats

Tačiau neseniai verslininkas gavo Klaipėdos miesto apylinkės prokurorės Vidos Kaubrytės pasirašytą nutarimą.

Jame parašyta, kad ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo yra nutrauktas.

Ikiteisminio tyrimo metu įtarimai buvo pareikšti penkiems įtariamiesiems, dar du – nerasti, nes jie užsienyje. Tačiau įtarimai jiems panaikinti, nes nė vienas neprisipažino, kad spardė vilnietį, kad niokojo jo automobilį.

Nutarime konstatuojama, kad nukentėjusysis buvo sumuštas, o jo automobilis sugadintas per konfliktą, kurį jis pats išprovokavo. Esą nenustatyta, kad įtariamieji prie nukentėjusiojo priekabiavo dėl chuliganiškų paskatų, kad jie veikė tyčia norėdami sutrikdyti viešąją rimtį ir tvarką.

„Absurdas. Mane sumušė, suspardė, nuniokojo mano automobilį, o pats likau kaltas, nors įraše aiškiai matyti, kai tie jaunuoliai lipa ant automobilio variklio dangčio. Niekaip nesuprantu, kaip galima taip aplaidžiai tirti nusikaltimus. Vadinasi, Lietuvoje viskas galima, svarbiausia yra neprisipažinti, jog kažką padarei“, – liūdnai konstatavo nukentėjęs vilnietis.

Jis nusprendė Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūros prokurorės nutarimą skųsti Generalinei prokuratūrai. Vyras taip pat sieks, kad būtų įvertinta ikiteisminį tyrimą atlikusios pareigūnės kvalifikacija.

„Rankų tikrai nenuleisiu, kovosiu iki galo, kol rasiu teisybę. Jei aš užsimerksiu ir susitaikysiu su tokiu teisėsaugos darbu, dar kas nors praras viltį rasti teisybę, tai Lietuvoje tikrai įsivyraus anarchija“, – konstatavo pašnekovas.

Prokurorė jam pasiūlė dėl kūno sužalojimo ir turto sunaikinimo privataus kaltinimo tvarka kreiptis į teismą. „Toks pasiūlymas net nejuokingas, o tarsi pasityčiojamas. Jei policija nenustatė, kas mane sumušė, kas suniokojo mano turtą, tai ką aš turiu paduoti į teismą? Visus tuos septynis asmenis, kurie identifikuoti? Jie padės ranką ant Konstitucijos, prisieks sakyti tiesą ir pasakos, kad nematė, kas manė spardė, o patys to tikrai nedarė. Galiu liūdnai konstatuoti tik tai, kad Lietuvoje jau vos ne norma tampa sumušti žmogų, tai savo žodžiais paneigti ir likti nenubaustam“, – dėstė vilnietis.