DELFI susisiekus su Palangos gelbėtojų tarnybos vadovu Jonu Pirožniku, šis patikino, kad vyro mirties priežastis nebuvo skendimas.

„Visame paplūdimyje nuo ryto yra raudonos vėliavos (maudytis draudžiama – DELFI pastaba), net ir Šventojoje. Tiesiog yra taip, kad gelbėtojai privažiuoja, žmonės tuo metu išlipa iš vandens, bet kai jie pravažiuoja, žmonės vėl lipa atgal. Čia kaip rodo „Discovery“. Krokodilų pilna upė ir tie buivolai visi bėga į tą upę, – apie nedrausmingus poilsiautojus kalbėjo J. Pirožnikas. – Šiuo atveju problema yra kitokia. Gelbėtojas, kuris dalyvavo gelbėjimo operacijoje, yra įvykio liudininkas. Buvo taip: iš pradžių ten pravažiavo gelbėtojų džipas, aš pats pravažiavau, vėliau keturratis. Tas žmogus, kuris atėjo nežinia iš kur, atėjo vienas, tiesiog suklupo vandenyje.“

J. Pirožnikas mano, kad šis vyras, kuriam pasivaikščiojimas Palangos pajūriu baigėsi tragiškai, gali būti iš kokios nors reabilitacijos klinikos. Anot gelbėtojų vado, iki šiol neatpažintam vyrui galėjo būti apie 60-70 metų.

Gelbėtojai pirmi gavo skambutį apie skendusį žmogų.

„Žmogus, kuris ištraukė vyrą iš vandens, sakė, kad nelaimėlis neskendo. Vyrui tiesiog kažkas blogai pasidarė. Gelbėtojai jį gaivino, – pasakojo J. Pirožnikas. – Mes bendraujame su policijos pareigūnais, bet jie iki šiol negali nustatyti žmogaus tapatybės. Pareigūnai įtaria, kad vyras gali būti iš kokio nors reabilitacijos centro. Galbūt atvykęs iš Vilniaus rajono ar panašiai, nes visi daiktai: maišelis yra su rusišku užrašu, kelnės, net ir „triusikai“ buvo Rusijoje pagaminti. Maža ką, gal jis iš kokio Vilniaus rajono, gal apsipirkinėja kur Rusijoje, gal giminaičiai kokie Baltarusijoje gyvena ir nuperka viską. Iki šiol policija neturi apie jį jokių duomenų.“

Nors šio vakaro tragedija nėra susijusi su neatsargiomis maudynėmis jūroje, J. Pirožnikas negailėjo piktų žodžių neatsakingiems poilsiautojams: „Šiandien mes keturis žmones ištraukėme iš vandens. Aš pats asmeniškai tris: du vaikus, o tėvai prie kopų. Toks pyktis paėmė.“

Gelbėtojų vadas įvardijo, kokias vėliavas gelbėtojai kelia prie jūros: geltoną-raudoną, geltoną ir raudoną. Jei geltona – maudytis pavojinga, rizika vidutinė. Raudona-geltona vėliava informuoja, kad paplūdimio teritoriją saugo gelbėtojai, jei raudona – maudytis griežtai draudžiama.

Beje, jis įvardijo ir ketvirtą vėliavą, kuri galima prie jūros, tačiau, anot jo, lietuviškame paplūdimyje tokios vėliavos niekada neišvysime. Tai žalios spalvos vėliava, kuri reiškia, kad maudytis saugu.

„Nemanau, kad Baltijos jūroje yra saugu maudytis, todėl tokios vėliavos net nekabiname ir nerizikuojame“, – tikino J. Pirožnikas.

Antradienį raudonos vėliavos buvo matyti visame paplūdimyje nuo pat ryto. Anot J. Pirožniko, vietoje to, kad poilsiautojai būtų atsargesni, jie tiesiog skundėsi: „Mes gavome 28 skambučius, kad išjungtume garsiakalbius, kad jie skųsis merui ir taip toliau“.

J. Pirožnikas teigia, kad informacija per garsiakalbius pateikiama lietuvių, anglų ir rusų kalbomis, tačiau, anot jo, žmonės tiesiog nenori reaguoti į įspėjimus.

J. Pirožnikas patikino, kad poilsiautojai į pavojaus signalus žvelgia taip atsainiai, kad net vykstant vyriškio gelbėjimo operacijai, kai kurie šoko į vandenį ir mėgavosi draudžiamais malonumais.