Policijos pareigūnų duomenims, atėjusiam vyrui moteris atidavė apie 4 tūkstančius litų. Pasidžiaugti laimikiu sukčiams neteko – laiptinėje ir prie jos buvo sulaikyti Nusikaltimų tyrimo biuro pareigūnų.

Gegužės 21 dieną garbaus amžiaus Panevėžio gyventojai paskambino asmuo, prisistatė anūku ir porino, kad parduotuvėje krito, susižalojo pats, sužalojo trejų metukų mergaitę.

Pokalbį pratęsęs tariamas pareigūnas pranešė, kad sužalotos mergaitės giminaitis ateis pas moterį pasiimti 12 tūkstančių litų. Atėjusiam sukčiui panevėžietė atidavė apie 4 tūkstančius litų.

Laiptinėje jis buvo sulaikytas Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo biuro kriminalistų. Įtariamasis panevėžietis A. Z., g. 1988 m., anksčiau teistas už plėšimą, viešosios tvarkos pažeidimą ir žmogaus veiksmų laisvės suvaržymą. Jo bendrininkas – taip pat panevėžietis I. M., g. 1977 m., budėjęs prie laiptinės, policijai žinomas, anksčiau neteistas.

Panevėžio apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 182 straipsnio („Sukčiavimas“) 2 dalį, numatančią laisvės atėmimą iki aštuonerių metų. Įtariama, kad A. Z. galėjo apgauti ir daugiau panevėžiečių. Sprendžiamas kardomosios priemonės įtariamiesiems skyrimo klausimas.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Panevėžio apygardos prokuratūros Panevėžio apylinkės prokuratūra.

Nors policija primena, nuolat įspėja ir pataria, kaip apsisaugoti nuo telefoninių sukčių, apgautų žmonių pagalbos šauksmų gauna. Šią savaitę Panevėžio apskrityje užfiksuoti 6 sukčiavimo atvejai.

Nukentėjusiesiems skambina nepažįstamas asmuo, išvilioja konfidencialius elektroninės bankininkystės duomenis, mokėjimo korteles su kodais. Sukčiai pasisavino nuo 740 iki 5 000 litų.

Apskrities policija ragina gyventojus būti budrius, netapti apgavikų aukomis, neleisti šeimos nariams jais tapti, kalbėtis apie tai šeimoje, perspėti, kokios informacijos neteikti, informuoti vieniems kitus apie girdėtus sukčiavimo būdus, įsisąmoninti, kad nereikia pasiduoti spaudimui ir priimti skubotų sprendimų. Dauguma žmonių mano nesantys tokie patiklūs, kad patektų į aferistų pinkles, bet asmenys, dažnai skambinantys, sukuriantys stresines situacijas, reikalaujantys apsispręsti čia ir dabar, juos suglumina.

Labai svarbu nepasiduoti reikalavimams ir atminti, kad policijos, kitų tarnybų, bankų darbuotojai niekada Jums neskambina, neprašo Jūsų atskleisti elektroninės bankininkystės duomenų, telefonu nekviečia atvykti į policijos komisariatą.

Norint, kad aferistai nepasinaudotų pinigais, esančiais Jūsų banko sąskaitoje, ar nepaimtų Jūsų vardu greitųjų kreditų, būtina niekam neatskleisti savo vardo, pavardės, asmens kodo ir konfidencialių elektroninės bankininkystės duomenų (prisijungimo slaptažodžių ir kodų, sąskaitos numerio). Sulaukus tokių skambučių, nedelsiant pranešti policijai bendruoju pagalbos numeriu 112, arba 02!

Jei nukentėjote nuo šio piliečio, prašome darbo valandomis atvykti į 218 kabinetą Panevėžyje, Tulpių g. 60, arba paskambinti tel. (8 45) 503 308.