Nyderlanduose, kartu su Lenkijos ir Rumunijos pareigūnais, Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnai teikė pagalbą Nyderlandų policijos pareigūnams, kovojant su teisės pažeidimais ir nusikaltimais keliuose. Operacijoje „Trivium“ taip pat dalyvavo Europolo atstovai, transporto policijos ir muitinės tarnybos atstovai.

2013 ir 2014 metais tokia speciali kelių policijos priemonė vyko Didžiojoje Britanijoje ir sulaukė didelio Europos Sąjungos kelių policijos padalinių šalių susidomėjimo. Vykdant operaciją „Trivium“ buvo patikrinta daugiau kaip 1 000 transporto priemonių ir asmenų, nustatyta daugiau nei 500 pažeidimų, sulaikyta 20 asmenų, dėl kurių buvo išduoti tarptautiniai arešto orderiai.

Policijos departamentas informuoja, kad Nyderlanduose analogiška priemonė vyko lapkričio 19-24 d. Dribergeno mieste, Nyderlandų kelių policijos būstinėje; buvo įkurtas operatyvinis centras, iš kurio buvo koordinuojama visoje šalyje vykstanti operacija. Visą parą buvo tikrinamos Nyderlandų keliais riedančios užsienyje įregistruotos transporto priemonės, automobilių vairuotojai ir keleiviai, jų dokumentai, vežami daiktai ir kroviniai. Policijos pareigūnai, pasinaudodami Nyderlanduose aktyviai naudojama sistema ANPR (automatine valstybinių numerio ženklų atpažinimo sistema), tikrino operatyvinę informaciją apie galbūt nusikalstamoje veikloje dalyvaujančius asmenis, vykdė reidus ir kelių patikrinimus.

Specialiai priemonei prasidėjus, Nyderlandų policijos pareigūnai dėl įvairių pažeidimų sulaikė dešimt Lietuvos piliečių. Tarp pirmųjų rimtesnių teisės pažeidimų - du suklastoti vairuotojų pažymėjimai, pateikti asmenų, kurių teisė vairuoti anksčiau buvo atimta, viešosios tvarkos pažeidimai, vairavimas apsvaigus ir Kelių eismo taisyklių pažeidimai, dėl kurių eismo įvykio metu buvo sužeisti žmonės.

Tačiau dažniausiai, vykstant operacijai „Trivium“, Nyderlandų policijos pareigūnams teko susidurti su mūsų tautiečiais, įtariamais vagystėmis ar sulaikytais už plėšimus.

Tris dienas trukusi detektyvą primenanti istorija prasidėjo, kai lapkričio 20 d. kelyje A28, netoli Zvolės miesto, policijos pareigūnų dėmesį patraukė automobilis „Renault Espace“ su lietuviškais registracijos numeriais. Automobilis stovėjo parke, o jame miegojo trys vaikinai. Paaiškėjo, kad ir vairuotojas, ir keleiviai yra Lietuvos piliečiai. Patikrinę šių asmenų duomenis, pareigūnai nustatė, kad jų teisės pažeidimų istorija yra labai spalvinga - vyrai yra gerai žinomi Europos policijos pareigūnams. Visi trys asmenys buvo teisti po kelis kartus, kartu sudėjus - net 17 kartų, du iš jų laisvėje praleido ne daugiau kaip pusę metų. Šie trys „gastroliuojantys“ nusikaltėliai už vagystes ir apiplėšimus buvo teisti ne tik Lietuvoje, bet ir Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Vokietijoje, Austrijoje, jauniausias iš jų buvo nuteistas už ginkluotą įsibrovimą ir apiplėšimą.

Policijos pareigūnams vyrai paaiškino, kad Belgijoje ieškojo darbo, o dabar - grįžta į Lietuvą. Tačiau namo šie mūsų tautiečiai, pasirodo, neskubėjo - šeštadienio vakare tas pats „Renault Espace“ buvo sustabdytas visai kitoje vietoje - kelyje A1, netoli Apeldorno miesto. Automobilio ir įtartinų keleivių duomenys buvo įvesti į ANPR - automatinės valstybinių numerių atpažinimo sistemos - duomenų bazę.

Jaunuolius Nyderlandų policijos pareigūnai nutarė sekti, kol jie paliks šalį.

Sekmadienį, lapkričio 23 d., įtartini vaikinai buvo pastebėti šalia didelio prekybos centro esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje. Vaikinai įtartinai vaikštinėjo ir įdėmiai apžiūrinėjo stovinčius automobilius. Netrukus vyrai nuvažiavo, o policijos sraigtasparnis, kuriame taip pat įrengta ANPR sistema, aptiko juos miške.

Jaunuoliai iš miško ištempė didžiulius krepšius ir sukrovė juos į automobilį. Išvažiavus iš miško, greitkelyje automobilis „Renault“ buvo sustabdytas ir patikrintas. Paaiškėjo, kad įtartinas krovinys - trys vogti brangūs dviračiai karbono rėmu. Miške buvo aptikta slėptuvė, kurioje buvo paslėpti kiti, galimai vogti, daiktai. Trys lietuviai buvo sulaikyti.

Dar vienas dėmesio vertas įvykis, taip pat vykdant operaciją „Trivium“, buvo užfiksuotas Vokietijos ir Olandijos pasienio ruože.

Lapkričio 22 d. vidurdienį, šeštadienį, patikrinti buvo sustabdytas prabangus automobilis „Mercedes-Benz SL“ su vokiškais tranzitiniais valstybinio numerio ženklais. Automobilį vairavo 27 metų Lietuvos pilietis, kartu su juo važiavę keleiviai - taip pat lietuviai: 30-metis vyras ir 29-erių metų moteris. Vairuotojas paaiškino, kad parduoda prabangų automobilį ir veža jį pirkėjui Olandijoje.

Pareigūnai nustatė, kad šie tautiečiai anksčiau jau turėjo reikalų su Olandijos ir Lenkijos policija, buvo bausti už vairavimą apsvaigus, narkotinių medžiagų vartojimą ir vagystes. Automobilis ir jame buvę asmenys buvo patikrinti. Pareigūnai surado daug paslėptų pinigų - iš Vokietijos į Olandiją buvo vežama daugiau kaip 15 tūkst. eurų. Vėliau paaiškėjo, kad šie piliečiai Olandijoje yra socialiai remiami, kaip mažai pasiturintys asmenys. Šie asmenys, įtariant nelegaliu pinigų vežimu, buvo uždaryti į areštinę.

Operacijai „Trivium“ įsibėgėjus, ilsėtis neteko ir Lenkijos bei Rumunijos kelių policijos pareigūnams. Kolegoms iš Lenkijos pavyko nustatyti ir sulaikyti du už įvairius pažeidimus ieškomus asmenis, taip pat vieną asmenį, dėl kurio buvo išduotas tarptautinis arešto orderis. Rumunijos kelių policijos pareigūnams dažniausiai teko bendrauti su parduotuvėse apsivogusiais tautiečiais.

Per penkias dienas trukusią policijos priemonę buvo sulaikyta 40 asmenų iš Lietuvos, įtariamų padarius nusikaltimą ir kitą teisės pažeidimą, 139 Lenkijos piliečiai ir 120 Rumunijos piliečių.

Lietuvos kelių policija nuo 2006 metų aktyviai dalyvauja Europos kelių policijos tinklo TISPOL veikloje. Daug kartų kelių policijos pareigūnai dalyvavo seminaruose, mokymuose, kvalifikacijos kėlimo renginiuose Vokietijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Italijoje, kitose Europos Sąjungos šalyse.

Nuo 2013 metų Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnai pradėjo dalytis turima patirtimi su TISPOL veikloje dalyvaujančiomis šalimis - nes pasiekti rezultatai mažinant avaringumą ir gerinant saugumą Lietuvos keliuose padarė įspūdį daugeliui Europos kelių policijos tinklo veikloje dalyvaujančių šalių.

Europos Sąjungos keliais nuolat vykstant netrukdomam judėjimui, tarptautinio kelių policijos tinklo TISPOL tikslas - ne tik mažinti avaringumą ir gerinti saugumą Europos keliuose, bet ir atkreipti dėmesį į tai, kad nusikalstamumas neturi sienų, kad keliais juda ir nusikaltimus darantys ir policijos ieškomi asmenys, vežami nelegalūs ir kontrabandiniai kroviniai, vyksta nelegali migracija. TISPOL vizija - ne tik kaip galima labiau sumažinti žuvusiųjų Europos keliuose skaičių, bet ir vykdyti prevencinę veiklą teisės pažeidimams ir nusikalstamoms veikoms užkardyti.