Kauno technologijos universiteto ketvirto kurso studentas 22 metų Mindaugas Čiplys grįžo į Lietuvą po pusantrų metų trukusių akademinių atostogų, kurias praleido uždarbiaudamas Jungtinėse Valstijose. Vilniuje išlipęs iš lėktuvo, atskridusio iš Frankfurto, sostinės oro uoste studentas per muitinės postą ėjo vadinamuoju žaliuoju taku. Muitininkams jis pareiškė neturįs ko deklaruoti, išskyrus tūkstantį JAV dolerių.

Muitinės poste budėję pareigūnai nutarė jį paklausinėti - jiems kilo įtarimas, jog studentas, dirbęs Amerikoje, vežasi palyginti mažai pinigų. Tuomet M.Čiplys pradėjo meluoti, neva į JAV buvo išvykęs tik mėnesį. Muitininkų paprašytas parodyti pasą, jaunuolis ėmė nervintis ir blaškytis.

Pareigūnai, pamatę pase vizas, įrodančias, jog studentas JAV buvo pusantrų metų, pasikvietė jį rimčiau pakalbėti į tarnybines patalpas. Tada M.Čiplys iš piniginės ištraukė 2,9 tūkst. JAV dolerių ir ėmė dar labiau blaškytis, kai muitininkai nutarė patikrinti jo bagažą. M.Čiplys atsistojo, stvėrė nuo stalo savo dolerius ir mėgino sprukti pro duris. Posto viršininkas iškvietė policiją. Atvykę transporto policijos pareigūnai nuramino karštakošį, o muitininkai, apčiupinėję studento striukę, aptiko voką, kuriame rado dar 2,7 tūkst. JAV dolerių.

Studentas atvėso ir ėmė dejuoti, kad gyvena varganai, tėvai jo neišlaiko, tad reikia suktis pačiam. Policininkų būta kilniaširdžių ir už pasipriešinimą jų veiksmams studento nebaudė.

Tačiau muitininkai nutarė iškelti administracinę bylą dėl daiktų gabenimo per muitinės postą tvarkos pažeidimo. Už tai jam gresia bauda nuo 5 iki 10 tūkst. litų. Be to, M.Čiplio kišenėje iš 5,6 tūkst. JAV dolerių pareigūnai paliko tik 2,5 tūkst., mat tik tokią maksimalią nedeklaruotų pinigų sumą leidžiama įvežti į Lietuvą. Kiti pinigai lauks teismo.

Pasak Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnų, studentas M.Čiplys galėjo įsivežti visus pinigus, tačiau nežinodamas įstatymų padarė lemtingą klaidą, jų nedeklaravo, slėpė nuo pareigūnų, priešinosi tikrinamas. Anot jų, pinigai iki 0,5 mln. litų muitais nėra apmokestinami. Jei teismo sprendimas studentui bus nepalankus, jis praras didelę dalį Amerikoje uždirbtų pinigų.