2012 metų vasario 23 dieną, apie 18 valandą 20 minučių, kelyje Utena-Kupiškis, Ričardas Kulvietis, vairuodamas automobilį “Renault Espace“, nepastebėjo kelkraštyje stovėjusio sugedusio sunkvežimio „Mercedes Benz“ ir atsitrenkė į jo priekabą.

Avarijos metu buvo sunkiai sužalota R. Kulviečio draugė Rosita Laskovienė, kuri vėliau mirė Panevėžio ligoninėje.

Teisiamasis R. Kulvietis kaltu prisipažino iš dalies, t.y., kad sukėlė žmogaus mirtimi pasibaigusią avariją, bet kategoriškai neigė, kad įvykį sukėlė būdamas apsvaigęs nuo psichotropinių medžiagų. Nors prokuroro perskaitytame kaltinamajame akte buvo nurodyta, kad R. Kulvietis avariją sukėlė būdamas apsvaigęs nuo psichiką veikiančių medžiagų.

„Narkotikų niekada gyvenime nevartojau... Atsibudęs ligoninės reanimacijos skyriuje kitą rytą po autoavarijos nežinojau, kokių vaistų man medikai buvo prileidę, - teisme kaltinimo apsvaigus nuo narkotikų gynėsi R. Kulvietis. – Vartojau vaistus nuo skrandžio, o kad mano organizme rasta morfino, pirmą kartą išgirdau. Gal man jo suleido greitosios medicinos pagalbos felčerė, kai praradau sąmonę“.

Kliūtį pastebėjo per vėlai

Teisiamasis R. Kulvietis aiškino, kad važiuodamas iš Utenos į Kupiškį kelyje stovintį sugedusį automobilį pamatė per vėlai, maždaug už 10-20 metrų, dar bandė jį aplenkti iš kairės, tačiau priešpriešiais važiavo kita mašina, todėl nespėjo sustabdyti savo automobilio ir priekiu trenkėsi į priekabos galą.

„Kliūties nepastebėjau, nes nedegė priekabos gabaritinės šviesos ir nebuvo pastatyto avarinio ženklo“, - kodėl padarė avariją, pasakojo R. Kulvietis.

Sugedusio automobilio vairuotojas Virginijus Remeika teisme dėstė, kad sustojus automobiliui jis įjungė avarinį signalą.

„Tuo metu matomumas buvo normalus, todėl avarinio ženklo statyti nereikėjo. Po smūgio mano priekabos lemputės užgeso“, - pasakojo liudytojas V. Remeika.

Teisiamojo advokatas Valentinas Giriūnas atkreipė proceso dalyvių dėmesį į tai, jog baudžiamojoje byloje yra duomenų, kad kai kurie vairuotojai, pravažiavę sustojusį „Mercedes Benz“, pastebėjo, kad jo avarinės šviesos nedegė, nebuvo pastatyto ir avarinio ženklo.

„Tik į įvykio vietą atvykus policijos pareigūnams ir vienam policininkui nurodžius įjungti šviesas, jūs įjungėte gabaritines šviesas“, - liudininkui aiškino advokatas.

Kita vertus, advokatas V. Giriūnas akcentavo tai, jog į avarijos vietą atvykusi medicinos felčerė Renė Tranelienė patvirtino, jog sužeistam R. Kulviečiui buvo leidžiami vaistai - tramadolis. Tuo tarpu Anykščių ligoninės teismui pateiktoje pažymoje rašoma, kad pacientui nebuvo leidžiamas nei morfinas, nei tramadolis.

Su dukters netektimi susitaikė

Byloje nukentėjusiąja pripažinta žuvusios R. Laskovienės motina Bronislava Janina Jasaitienė teismo prašė dukters draugą R. Kulvietį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.

„Jis man, senai močiutei, labai padeda. Jeigu Ričardą uždarytų į kalėjimą, man būtų sunku gyventi. Be to, narkotikai visada buvo jo priešu, o prokuroras mėgina įrodyti, kad R. Kulvietis avariją sukėlė būdamas apsvaigęs nuo psichiką veikiančių medžiagų. Noriu, kad būtų išsiaiškinta iki galo, kad mano dukters draugas nevartojo narkotikų“, - teisme pareiškė B.J. Jasaitienė.

Į kitą teismo posėdį bus kviečiami liudyti su byla susiję gydytojai.