Amerikos pilietinės laisvės sąjunga (ACLU), kuri skelbiasi sauganti ir ginanti asmenų teises ir laisves, garantuojamas kiekvienam amerikiečiui ir įtvirtintas šalies konstitucijoje bei įstatymuose, paviešino statistinius duomenis, rodančius, kad per pastarųjų šešerių metų laikotarpį nuo 2009 iki 2014 m. Kalifornijos valstijos Teisėsaugos ministerija užfiksavo 610 įtariamųjų nužudymo sulaikymo metu atvejus. 598 iš 610 asmenų buvo nušauti.

Vos du atvejai iš 610 sukėlė papildomų klausimų, todėl buvo atliktas didelio masto tyrimas.

Vienas iš šių dviejų įtarimą sukėlusių atvejų – tai 28-erių metų baltaodžio policijos pareigūno geležinkelio stotyje 2009 m. sausio 1 d. įvykdytas beginklio juodaodžio vyro nužudymas. Pareigūnas į vietą atvyko gavęs iškvietimą dėl masinių muštynių ir vienam iš konflikto dalyvių iš tabelinio pistoleto paleido kulką į galvą, nors vėliau tikino norėjęs panaudoti elektrošoką.

Nužudymą užfiksavo vaizdo stebėjimo kameros. Teismas pripažino juodaodį nušovusį policininką kaltu dėl netyčinio nužudymo. Šis atvejis sukėlė protestų bangą. Reikalauta, kad pareigūnas būtų pripažintas įvykdęs tyčinę žmogžudystę.

Kaip rašo „The Atlantic“, šie statistiniai duomenys neapima ginklo panaudojimo atvejų 2014 m. pabaigoje, įtariamųjų mirtis dėl sužeidimų, patirtų panaudojus nešaunamuosius ginklus, o taip pat ir tų įtariamųjų mirčių, kurios buvo pripažintos atsitiktinėmis, natūraliomis, savižudybėmis, o taip pat ir žmogžudysčių, kurios vis dar yra tiriamos.

Pavyzdžiui, į šiuo duomenis neįtrauktas VIktorvilio mieste policijos pareigūno įvykdyta juodaodžio tipografijos darbininko Dante Perkerio nužudymas.

Pareigūnas iš elektrošoko šautuvo į jį šovė 25 kartus, mėgindamas jį suimti dėl įtarimų dalyvavus netoli nuo tos vietos įvykdytame apiplėšime. D. Parkeris važiavo dviračiu, o policininkas buvo tik ką gavęs informaciją, kad nusikaltėlis iš įvykio vietos paspruko dviračiu.

Policijos pareigūnas pamanė, kad šis vyras ir yra nusikaltėlis.

Atlikus tyrimą nutarta, kad D. Parkerio mirtis – tai apmaudus atsitiktinumas.

ACLU analizė taip pat parodė, kad daugiausia įtariamųjų nužudymų – net 194 atvejai – įvykdyta Los Andžele. 87 mirtys gula ant Los Andželo policijos departamento, o 55 nužudymai – ant Apygardos šerifo valdybos pečių.

Kita vertus, Kerno apygarda, esanti pietinėje Kalifornijos dalyje, gali būti vadinama rekordininke pagal policininkų įvykdytų nužudymų, tenkančių vienam gyventojui, skaičių. 100 tūkst. šios apygardos gyventojų tenka 3,54 tokio tipo žmogžudysčių. Gamtos turtų ir grožio žeme vadinamoje Bjuto apygardoje policijos pareigūnų įvykdytų žmogžudysčių skaičius siekia 3,1 100 tūkst. gyventojų.