Trečiadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės Kalvarijos užkardos pasieniečiai Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimo ribose, kelyje Marijampolė - Suvalkai, sustabdė automobilį „Audi A4“ lenkiškais numeriais. Jo vairuotojas, kaip vėliau paaiškėjo, laikiną leidimą gyventi Lenkijoje turintis 31-erių Kinijos pilietis, buvo beišvažiuojąs iš Lietuvos į Lenkiją. Jis neturėjo galiojančio kelionės dokumento, t. y. paso. Už tokį pažeidimą Kalvarijos pasieniečiai jį administracine tvarka įspėjo.

Dokumentų patikros metu kinas pateikė neegzistuojančio pavyzdžio esą tarptautinį vairuotojo pažymėjimą, vadinamąjį fantazijos dokumentą. Dėl dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu VSAT Varėnos rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai gresia areštas arba laisvės atėmimas iki 4 metų, praneša VSAT.

Kinijos pilietį pasieniečiai uždarė į areštinę. Automobilis „Audi A4“ perduotas kartu vykusiam kino draugui, turėjusiam visus reikalingus dokumentus.

Tokių fantazijos dokumentais apsirūpinusių užsieniečių pasieniečiai yra nustatę ir anksčiau. Tarp tokių atvejų jau būta ir „vairuotojų pažymėjimų“, ir diplomatinę nepriklausomybę „suteikiančių“ popierių, ir pasaulio piliečių „pasų“.