Šeštadienį vakare į Vilniaus oro uostą per Rygą iš Paryžiaus du Prancūzijos policijos pareigūnai atskraidino vyrą. Šis šioje šalyje sulaikytas asmuo turėjo lietuvišką asmens tapatybės kortelę. Prancūzijos teisėsaugininkai nusprendė jį atkonvojuoti į Lietuvą, praneša VSAT.

Vilniaus oro uosto pasieniečiai iškart pastebėjo, kad esą 54-erių Lietuvos piliečiui išduota asmens tapatybės kortelė yra suklastota. Apklausos metu atskraidintas vyras, nemokantis lietuviškai, prisistatė esąs to pat amžiaus Ukrainos piliečiu. Kitų dokumentų jis neturėjo.
Pasieniečiai atsisakė šį asmenį įsileisti į Lietuvą ir uždarė į Vilniaus oro uosto užkardos laikino sulaikymo patalpą. Ten jis praleido Kūčių naktį. Prancūzijos policininkai nakčiai iš oro uosto išvyko nakvoti į viešbutį Vilniuje.

Klastota tapatybės kortelė paimta ir saugoma Vilniaus oro uosto užkardoje.

Numatoma, kad Prancūzijos pareigūnai su į Lietuvą neįleistu asmeniu sekmadienį popiet iš Vilniaus per Rygą grįš atgal į Prancūziją.

Panašaus atvejo būta ir prieš tris savaites. Tąsyk į Palangos oro uostą net keturi Jungtinės Karalystės pareigūnai iš Londono atlydėjo vyrą, kurio pasieniečiai irgi neįsileido į Lietuvą. Jis buvo sulaikytas Jungtinėje Karalystėje ir teisėsaugos pareigūnams prisistatė Klaipėdoje gyvenančiu lietuviu. Tai patvirtinančių dokumentų vyras neturėjo.
Palangos užkardos pasieniečiai nustatė, kad duomenų apie tokį asmenį nėra. Apklausos metu rusiškai kalbantis vyras VSAT pareigūnams nebeįrodinėjo esąs lietuvis. Jis teigė esantis rusas ir jokių sąsajų su Lietuva neturintis.

Šį vyrą pasieniečiai iš Lietuvos tada išsiuntė atgal į Londoną. Kartu išvyko ir jį lydėję keturi pareigūnai britai.