Aiškėja, kad tuo metu, kai teismas netikėtai nutarė iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo į laisvę paleisti dėl nusikalstamo susivienijimo sukūrimo ir kontrabandos gabenimo teisiamą V. Karalių, pareigūnai jau buvo gavę duomenų apie naujas, dar V. Karaliaus grupuotei neinkriminuotas nusikalstamas veikas.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys Generalinės prokuratūros ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai gavo naujų duomenų apie nusikalstamo susivienijimo veiklą – kaip veikė V. Karaliaus ir jo dešiniąja ranka laikomo Svajūno Čebatoriaus grupuotė, tyrėjams papasakojo iš kontrabandos praturtėti panorę Rusijos verslininkai.

Įtariama, kad grupuotės nariai į Lietuvą įvežė milijonais litų vertinamus cigarečių kontrabandos krovinius – kol vyksta tyrimas, pareigūnai dar nenori atskleisti, kokia žala galėjo būti padaryti Lietuvos ekonomikai.

Tuo metu kaltę dėl kontrabandos visiškai pripažinęs ir su V. Karaliumi bei S. Čebatoriumi bendradarbiavęs vilnietis Giedrius Juozapavičius pareigūnams atskleidė, kad vien 2009-ųjų gruodį į Lietuvą iš Rusijos įvežė beveik 2 mln. Lt įvertintą kontrabandinių cigarečių krovinį.

Prokurorai sutarė, kad kaltę pripažinęs vyras su savo bendru turės valstybei atlyginti žalą – 1,7 mln. Lt. Be to, G. Juozapavičiui skirta daugiau kaip 57 tūkst. Lt bauda, kurią jis privalo sumokėti per du metus.

Per apklausas pas ikiteisminio tyrimo teisėją vienoje Rusijos bendrovėje vadybininku dirbantis G. Juozapavičius teigė, kad V. Karalių ir S. Čebatorių pažinojo dar nuo 2008 m. – niekam nebuvo paslaptis, kad jie užsiėmė cigarečių kontrabanda.

„Jie mane suvedė su Čerepovece gyvenančiu Rusijos verslininku, bendruose susitikimuose jie prašė investuoti į cigarečių kontrabandą – Rusijoje nupirkti cigarečių krovinius ir organizuoti jų gabenimą vilkikais iš Rusijos per Lietuvą realizavimui į Vokietiją“, – sakė jis.

Vadybininko teigimu, vieno reiso metu į Lietuvą turėjo būti įvežama apie 600 dėžių cigarečių, o krovinio dokumentuose nurodoma, jog gabenamos medienos plokštės. Šis krovinys tarp kontrabandininkų būdavo vadinamas „karstas“.

„Verslininkas iš Čerepoveco turėjo nupirkti cigaretes ir sutvarkyti krovinio dokumentus, o V. Karalius ir S. Čebatorius turėjo parūpinti transportą ir „sutvarkyti sieną“ – už kyšius Baltarusijos ir Lietuvos muitininkams pasirūpinti, kad iš Baltarusijos į Lietuvą gabenamas cigarečių krovinys išvengtų muitinės kontrolės“, – prisipažino G. Juozapavičius.

Anot jo, pagal susitarimą cigarečių vežimui buvo naudojami keli vilkikai: vienas registruotas Kaliningrado srityje ir skirtas vežti cigaretes iki Lietuvos, o kitas – cigaretėms iš Lietuvos į Vokietiją.

Kai cigaretes vilkikas veždavo į Lietuvą, krovinį lydėdavo keli automobiliai. Viename jų sėdėjo ir G. Juozapavičius, kuris SMS žinutėmis palaikė ryšį tiek su Rusijos verslininku, tiek su V. Karaliumi, tiek su vilkiko vairuotoju.

Tačiau tąkart, anot G. Juozapavičiaus, cigarečių į Lietuvą nepavyko pravežti – jas sulaikė V. Karaliaus grupuotę stebėję Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai. Jie palaukė, kol Medininkų kelio poste muitininkas, su kuriuo buvo sutarta dėl krovinio praleidimo, patikrins dokumentus ir leis vilkikui išvažiuoti iš pasienio zonos.

„Apie tai, kad vilkiką sustabdė muitininkai, man SMS žinute pranešė vairuotojas, o aš informavau V. Karalių“, – G. Juozapavičius prisipažino, kad iš šio sandorio turėjo gauti 20 proc. nuo sumos, kurią, realizavus cigaretes Vokietijoje, turėjo uždirbti Rusijos verslininkas.

„Bet pinigų negavo, nes vilkikas buvo sulaikytas, o verslininkas patyrė tik nuostolius“, – teigė jis.

Didelius nuostolius patyrė ir V. Karaliaus grupuotės nariai – už tai, kad būtų „sutvarkyta siena“, jie muitininkams buvo pažadėję net 25 tūkst. eurų.

V. Karaliaus ir dar 25 jo bendrų baudžiamoji byla dėl kontrabandos ir nusikalstamo susivienijimo šiuo metu nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme.

Šioje byloje kaltinimai yra pateikti ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko pavaduotojo, šios partijos frakcijos Seime seniūno pavaduotojo V. Kamblevičiaus sūnui Aivarui Kamblevičiui. Jis ikiteisminio tyrimo metu prisipažino, kad veikė išvien su kontrabandininkais.

Kartą jau teistas V. Karalius su savo bičiuliu S. Čebatoriumi yra kaltinami sukūrę Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijos ir Vokietijos veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavę daugiau nei 7 mln. litų vertės cigarečių kontrabandą.

Cigaretės 2009-2010 m. buvo atvežamos į Lietuvą iš Baltarusijos ir gabenamos iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją.

Prokurorai nustatė, kad kyšiams muitinės pareigūnams buvo skirta 80 tūkst. eurų (276 tūkst. 224 litų).

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad per dvejus metus į Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos šalis vilkikais neteisėtai įvežta ir išvežta cigarečių, kurių muitinė vertė viršija 35 milijonus litų. Nelegaliai per sieną gabenta arba bandyta pergabenti daugiau nei 84,6 mln. vienetų kontrabandinių rūkalų.

Nustatyta, kad neteisėtai pergabenti rūkalus padėjo muitinės pareigūnai – bendra kyšių, kurie buvo perduoti Baltarusijos ir Lietuvos muitinės pareigūnams, praleidusiems be muitinio tikrinimo cigaretes vežusius vilkikus, suma viršija milijoną litų.

Ikiteisminis tyrimas dėl stambios cigarečių kontrabandos buvo pradėtas dar 2009-aisiais – kontrabandininkų gauja buvo sekama beveik dvejus metus. Grupuotės narius Muitinės kriminalinės tarnybai ir prokuratūrai padėjo sulaikyti antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)