Prokuratūra informuoja, kad Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro Kelių patrulių kuopos 1-ojo būrio vyriausiasis patrulis A. M. ir 2-ojo būrio patrulis D. K. baudžiamojon atsakomybėn buvo patraukti dėl pernai metų rudenį įvykdytų nusikalstamų veikų.

Klaipėdos apskr. VPK Imuniteto skyriaus darbuotojai buvo gavę informacijos, kad minėti patruliai galimai specialiomis spalvomis nežymėtu automobiliu iš sustabdytų vairuotojų reikalauja duoti ir ima iš jų kyšius. Todėl Klaipėdos apskr. VPK Imuniteto skyriaus pareigūnai kreipėsi į prokuratūrą, prašydami leidimo atlikti nusikalstamą veiką išaiškinančius veiksmus.

Gavus leidimą buvo panaudotos procesinės prievartos priemonės - į tarnybinį policijos automobilį įmontuota vaizdo ir garso įrašymo technika, bei kita įranga, padedanti nustatyti automobilio buvimo vietą realiu laiku.

Atliekant transporto priemonės ir ja dirbančių pareigūnų slaptą sekimą buvo gauta duomenų, patvirtinančių Kelių policijos pareigūnų kyšininkavimą. Patruliuodami nežymėtu tarnybiniu automobiliu pareigūnai nusižiūrėdavo „auką“, viršijusią greitį, nesegėjusią saugos diržo ar kitaip pažeidusią Kelių eismo taisykles, ją sustabdydavo ir nuteikdavo duoti kyšį už tai, kad nebūtų traukiama administracinėn atsakomybėn.

Kyšio davimo atvejai buvo užfiksuoti vaizdo įrašuose, taip pat buvo nustatyta, kad vienas iš nuteistųjų - A. M. - kaip kyšį gautus pinigus įdėjo į guminę pirštinę, kurią paslėpė po medžiu šalia Priekulės aplinkkelio. Ši pirštinė su joje esančiais pinigais buvo rasta įvykio vietos apžiūros metu.

Patruliai savo kaltę dėl paimtų kyšių pripažino visiškai ir netrukus buvo atleisti iš darbo. Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroras Romas Jasevičius, vadovavęs šiam ikiteisminiam tyrimui, kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą, prašydamas procesą užbaigti teismo baudžiamuoju įsakymu, nenagrinėjant bylos teismo posėdžiuose.

„Anksčiau kyšio davimas policijos pareigūnui, visuomenėje buvo įsišaknijęs labai giliai. Patruliai manydavo, kad liks nepagauti, o žmonės išsigandę nuobaudų už Kelių eismo taisyklių pažeidimą galvodavo, kad davę kyšį nuo nuobaudos išsisuks lengviau. Tačiau ėmus skirti ypatingą dėmesį tokių neteisėtų veikų išaiškinimui, tikimės, kad tiek pareigūnams, tiek žmonėms ranka duoti ir imti kyšį kyla vis rečiau“, - teigė ONKTS prokuroras Romas Jasevičius, vadovavęs šiam ikiteisminiam tyrimui.

Trys vairuotojai, kyšius už Kelių eismo taisyklių pažeidimus davę pareigūnui A. M, ir penki vairuotojai, kyšius už Kelių eismo taisyklių pažeidimus davę pareigūnui D. K., atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Jiems taip pat paskirtos baudos nuo 5 MGL (188 Eur) iki 15 MGL (565 Eur) pervedant jas į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.