Kol vienas gaujos lyderių Marijanas Taraškevičius, pravarde Marekas, yra tiriamas psichiatrų, jo bendražygis, gaujos pilkuoju kardinou įvardijamas Vincentas Mačiulaitis, pravarde Vincukas, toliau bandė tęsti nelegalų verslą – pareigūnai išsiaiškino, kad jis, įtariama, organizavo daugiau kaip 300 kg hašišo įvežimą į Lietuvą.

Net 12 mln. litų juodojoje rinkoje galėjęs kainuoti krovinys turėjo būti išvežtas į Rusiją – afrikietiškos kilmės hašišas buvo sulaikytas Kalvarijos pasienio poste.

V. Mačiulaitis ir M. Taraškevičius yra įvardijami kaip nusikalstamos grupuotės, ne vienerius metus per Lietuvą į užsienį gabenusios kontrabandines cigaretes ir narkotikus, įkūrėjai ir vadovai.

Vincuką teismas leido suimti

DELFI šaltinių teigimu, V. Mačiulaitis šiuo metu jau yra suimtas – ikiteisminio tyrimo teisėjas jį leido suimti maksimaliam įstatyme numatytam trijų mėnesių laikotarpiui. Už grotų pakliuvo ir prie narkotikų kontrabandos prisidėjęs jo bendražygis, ir vairuotojas, gabenęs labai didelį kiekį hašišo.

Sulaikyti vilkiką MAN, gabenusį hašišą, pareigūnai nusprendė dėl neįprastai keisto vairuotojo elgesio – sustabdytas patikrinimui vairuotojas negalėjo paaiškinti, kodėl tuščias važiuoja namo.

Surasti hašišą pareigūnams pavyko tik panaudojus lazerinį atstumo matuoklį – paaiškėjo, kad priekinė vilkiko puspriekabės dalis yra atskirta sienelės imitacija, o čia įrengtoje slėptuvėje buvo sudėti 96 paketai su maždaug 307 kg hašišo. Tokias slėptuves naudoja ir cigarečių kontrabandininkai.

Patikrinus vairuotojo duomenis paaiškėjo, kad jis yra gerai žinomas Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnams – vyras buvo įkliuvęs, kai vežė M. Taraškevičiaus ir V. Mačiulaičio, įtariama, suburtos grupuotės cigarečių kontrabandą.

Pas įtariamuosius namuose buvo atliktos kratos, tačiau jų metu nieko reikšmingo nebuvo rasta. Tiesa, pareigūnai neslepia, juos nustebino ypač prabangiai įrengta V. Mačiulaičio sodyba Molėtų rajone – jos įrengimui skirta labai didžiulė suma pinigų.

Prabangą ir kazino lošti mėgęs V. Mačiulaitis maždaug prieš 15 metų yra dirbęs kriminalinėje policijoje operatyniu darbuotoju. Šiuo metu jam yra pareikšti įtarimai baudžiamojoje byloje, kurioje kaltinimų dėl psichinės ligos bando išvengti M. Taraškevičius. Ekspertai jį yra pripažinę nepakaltinamu, tačiau ikiteisminį tyrimą atliekantys prokurorai bando įrodyti, kad įtariamasis imituoja ligą – iki sulaikymo Marekas buvo sveikas kaip ridikas.

Paleistas į laisvę veiklos nenutraukė

Neoficialiai užsimenama, kad M. Taraškevičius buvo atsakingas už apsaugą nuo kitų grupuočių. Tuo metu V. Mačiulaitis įvardijamas gaujos „smegenimis“ – jis spręsdavo, kada, iš kur ir kiek reikia vežti kontrabandos.

Kai šiai grupuotei Muitinės kriminalinė tarnyba sudavė smūgį, V. Mačiulaitis už grotų praleido apie pusę metų – nuo pat tyrimo pradžios Vincukas sutiko bendradarbiauti su tyrėjais ir atskleidė schemą, pagal kurią veikė grupuotė.

Dėl tokio bendradarbiavimo V. Mačiulaitis gali tikėtis švelnesnės bausmės, žinoma, jeigu savo pozicijos nepakeis teisme. Tiesa, dabar jo situacija yra labai komplikuota – dėl itin didelio kiekio hašišo kontrabandos organizavimo įkliuvusiam Vincukui gresia laisvės atėmimo iki 15 metų bausmė.

V. Mačiulaitis, matyt, tai suvokia, todėl kaltės nepripažįsta ir bet kokia kaina bando neigti, jog yra susijęs su hašišu. Tiesa, šaltinių teigimu, pareigūnams pavyko išsiaiškinti ir daugiau kontrabandos atvejų, su kuriais įtariamasis taip pat gali būti susijęs.

Bando įrodyti, kad M. Taraškevičius tik imituoja ligą

Kol V. Mačiulaitis mėgaujasi kalinių draugija Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, jo bičiulis M. Taraškevičius yra stebimas medikų Utenoje – čia tiriama, ar tikrai vienas grupuotės lyderių yra nepakaltinamas, kaip nustatė ekspertai.

Neoficialiai užsimenama, kad M. Taraškevičius iš karto po sulaikymo esą savo bičiuliams kalbėjo, jog tikrai nesės į kalėjimą, o „susiveiks pažymą“, kad yra nesveikas. Kad anksčiau su „dambrauskinių“ grupuote sietas vyras yra nepakaltinamas, buvo nusprendę kartu gyvenę teismo psichiatrai, kurių vieno sūnus palaikė itin draugiškus santykius su M. Taraškevičiumi.

Marijanas Taraškevičius
Kad būtų paskirti nauji ekspertai, pareigūnai turėjo kreiptis net į Sveikatos apsaugos ministeriją. Įtarimų dėl ryšių su nusikaltėliais prispaustas Teismo psichiatrijos tarnybos vadovas Konstantinas Daškevičius paliko postą.

Vėliau buvo atlikta dar viena ekspertizė, tačiau vėl medikai diagnozavo, kad M. Taraškevičiui būtina taikyti priverčiamąsias medicinos priemones.

Tiesa, Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo psichiatrė, ilgą laiką bendravusi su M. Taraškevičiumi, pareigūnams pareiškė, jog įtariamasis yra išmokęs simuliuoti ligą. Tokie medikės argumentai prokurorams suteikė dar vieną galimybę – teismas leido dar kartą tirti M. Taraškevičių.

Nuo jų išvadų priklausys, ar įtariamasis stos prieš teismą. Tuo metu ikiteisminis tyrimas jau beveik baigtas, planuojama, kad byla su keliasdešimt įtariamųjų ir maždaug 80 epizodų teismą pasieks dar šią vasarą.

Gauja neprilygo V. Karaliaus grupuotei

M. Taraškevičiaus ir V Mačiulaičio, įtariama, vadovauta nusikalstama kontrabandininkų grupuote pareigūnai susidomėjo dar 2010-aisiais – ilgalaikio tyrimo metu pareigūnai per keletą kartų organizavo dešimčių vilkikų su cigarečių kontrabanda sulaikymus.

Teigiama, kad ši gauja nė iš tolo neprilygo šiuo metu teisiamo Viliaus Karaliaus nusikalstamam susivienijimui.

Vien Lietuvoje buvo sulaikyta 19 vilkikų su kontrabandinėmis cigaretėmis iš Rusijos ir Baltarusijos, kurių vertė – apie 23 mln. litų. Dar 12 krovinių, pagal Lietuvos pareigūnų informaciją, buvo sulaikyta Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje. Šių vertė – apie 10 mln. Lt.

Neabejojama, kad kontrabandininkams talkino teisėsaugos institucijų pareigūnai.

Sulaikymo metu M. Taraškevičius buvo ištrauktas iš visureigio, jo rankinėje aptikta maždaug ketvirtis milijono litų eurais ir litais. Kadangi įtariamasis neįvardijo, kam ketino panaudoti tuos pinigus, pareigūnai juokavo, kad tai jo kišenpinigiai.

Ne kartą už vagystes, narkotinių medžiagų platinimą bei kitus nusikaltimus teistas vyras itin išgarsėjo, kai 2003-iųjų gruodį Vilniuje buvo pasikėsinta jį susprogdinti: apie 11 val. Kalvarijų gatvėje sprogus užtaisui, kuris buvo pritvirtintas prie 2000 metų laidos „Mitsubishi Pajero“ dugno, jis buvo sužalotas. Po sprogimo, kuris asfalte paliko gilią duobę, visureigis buvo sugadintas nepataisomai.

Nepraėjus nė metams M. Taraškevičius vėl atkreipė į save policijos ir žiniasklaidos dėmesį. 2004-ųjų spalį Vilniuje buvo sučiupti keturi atvykėliai iš Rytų, kurie lietuviams pardavė kilogramą heroino. Tąsyk buvo sulaikyti 3 kazachai, čečėnas ir vienas vilnietis. Netrukus buvo sulaikytas ir M. Taraškevičius, kuris, kaip įtarta, buvo užsakęs tą heroino partiją.