„Tulpiniams“ įkalinimas iki gyvos buvo skirtas jau antrą kartą – pirmą kartą griežčiausia bausme Aukštaitijos banditai buvo nuteisti prieš penkerius metus.

Baudžiamąją bylą nagrinėjantis teismas viliasi, kad nuteistųjų byloje nuosprendis bus paskelbtas dar šiais metais, nors „tulpiniai“ teisme žadėjo kalbėti net po kelias dienas.

Prieš dvejus metus Vilniaus apygardos teisme paskelbtą nuosprendį apskundė ne tik nuteistieji iki gyvos galvos, bet ir grupuotės narys Darius Blinkevičius, nuteistas kalėti 8 metams. Jie siekia, kad būtų išteisinti dėl labai sunkių nusikaltimų.

„Tulpinių“ nusikaltimus prokurorams padėjęs atskleisti jų bendras Dainius Skačkauskas, kuriam teismas skyrė 2 metų laisvės apribojimo bausmę, nors jis dalyvavo net 12-oje nužudymų, Vilniaus apygardos teismo nuosprendžio neapskundė.

Apeliaciniame skunde A. Vertelka yra nurodęs, kad nuo 2000-ųjų vidurio iki dabar pažeidžiama jo nekaltumo prezumpcija, kai kurie liudytojai meluoja, o nuteistasis V. Baltušis parodymus 2002-2003 m. davė paveiktas psichotropinių medikamentų. Jis prašosi išteisinamas pagal visus kaltinimus.

A. Andrušaitis mano, kad pirmosios instancijos teismas bylą išnagrinėjo šališkai, todėl prašo bylą jo atžvilgiu nutraukti.

V. Baltušis apeliaciniu skundu prašo išsamiai išnagrinėti šią baudžiamąją bylą, o D. Blinkevičius mano, kad teismo nuosprendyje išdėstytos išvados nėra pagrįstos įrodymais ir prašosi išteisinamas.

Kaip DELFI jau skelbė, „tulpiniai“ buvo kaltinami dėl buvusio „Mažeikių naftos“ vadovo Gedemino Kiesaus ir jo sūnaus bei vairuotojo, Panevėžio prokurorės Vidos Kazlauskaitės bei Pasvalio policijos inspektoriaus Sergejaus Piskunovo ir dar 19 nužudymų.

Iš viso jau ne pirmus metus Lukiškėse kalinčių nusikaltėlių sąraše buvo ne tik 24 nužudymai, bet ir teroro aktas (stomatologijos kabineto susprogdinimas), ginklų laikymas ir nešiojimas.

1993-2000 metais įvykdyti nusikaltimai buvo aprašyti 62 baudžiamosios bylos tomuose. Be nužudymų, čia teismo vertinimui pateikti nusikalstamos gaujos koviniai ginklai, sprogmenys, kuriuos pareigūnai surado konspiraciniuose garažuose, žemėn užkastuose bidonuose.

Kaltinamieji teisiami dėl Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojos V. Kazlauskaitės ir Pasvalio policijos inspektoriaus S. Piskunovo nužudymo. Pareigūnai buvo sušaudyti, kai važiavo automobiliu - paaiškėjo, kad „tulpiniai“ ketino nužudyti tik S. Piskunovą, o prokurore nuspręsta atsikratyti kaip nereikalinga liudytoja.

1997 metų gegužę buvo pagrobta Panevėžio bendrovei „Sema“ priklausę 15 tūkst. litrų spirito. Spiritas buvo pagrobtas kartu su autotraukinio cisterna.

1994 metų rugsėjo 21 dieną kelyje Pasvalys-Panevėžys buvo apšaudytas važiuojantis automobilis. Juo iš laidotuvių Biržuose vyko keturi vyrai. Nuo kulkų žuvo trys - Gintaras Maskoliūnas, Pavelas Sereikis ir Gintaras Tamošiūnas.

Teisėsaugos pareigūnai nustatė, kad 1999 metų kovo 5 dieną savo bendrų auka tapo „tulpinis“ Saulius Janonis. Vyriškio kūnas buvo įkištas į metalinę statinę ir paskandintas Dubulių tvenkinyje. Šalia šio tvenkinio buvo įsikūrusi vadinamoji „tulpinių“ vila.
2000-ųjų gegužės 22-sios naktį Panevėžyje, Liepų alėjoje buvo sprogdintas stomatologinis kabinetas.

Šioje byloje nagrinėjami ir buvusio „Mažeikių nafta“ vadovo G. Kiesaus, jo sūnaus Valdo ir vairuotojo Alfonso Galmino nužudymai. 2000 metų liepos 6 dieną pakeliui iš Vilniaus į Mažeikius dingo tėvas ir sūnus Kiesai bei jų vairuotojas. Kitos dienos rytą vieno Vilniaus Laisvės prospekto namo automobilių aikštelėje rastas G.Kiesaus visureigis „Mercedes-Benz ML 320“.

Manoma, kad 2000 metų liepos 6 dieną apie 22 val. „tulpiniai“ užpuolė Kiesus. Smurtaudami užpuolikai išgavo Kiesų banko kortelių kodus ir vėliau pasisavino daugiau nei 120 tūkst. litų.

Mažeikiškiai buvo nužudyti, jiems nukirstos galvos, palaikai užkasti maždaug 20 kilometrų nuo Panevėžio ir aptikti tik 2001-ųjų lapkritį. Galvų nepavyko rasti iki šiol.