Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro (toliau – Panevėžio AVPK ONTB) pareigūnai, glaudžiai bendradarbiaudami su Lietuvos kriminalinės policijos biuru (toliau – LKPB) bei Panevėžio apygardos Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorais atskleidė nusikalstamą veiką, kurios metu buvo disponuojama bene didžiausiu pastaraisiais metais aptiktų pirmos kategorijos narkotinių ar psichotropinių medžiagų pirmtakų (prekursorių) kiekiu.

Pareigūnai įtaria, kad iš rasto tokio didelio tokios medžiagos kiekio galima pagaminti iki kelių šimtų kilogramų kvaišalų, o pelnas, juos išplatinus, galimai siektų milijonus litų. Už panašaus pobūdžio nusikalstamą veiką, t. y., neteisėtą disponavimą pirmos kategorijos narkotinių ar psichotropinių medžiagų pirmtakais (prekursoriais) Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 266 straipsnis numato nuo trijų iki dešimties metų laisvės atėmimo bausmę.

Siekiant užkirsti kelią prekursoriaus naudojimui narkotikų gamyboje, šiai operacijai buvo kruopščiai ruošiamasi, vyko glaudus bendradarbiavimas tarp Panevėžio AVPK ONTB bei LKPB pareigūnų. Kupiškio r. ir Vilniaus mieste atlikti sulaikymai ir kratos, įtarimai pareikšti keturiems asmenims. Tarp sulaikytųjų – policijai žinomi asmenys, teisti už sukčiavimą, kai kuriems buvo taikytos Lietuvos Respublikos organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymo nuostatos.

Dviems įtariamiesiems skirtos griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimai. Pareigūnai informuoja, kad minėti asmenys veikė atsargiai ir ypač profesionaliai konspiravo savo nusikalstamus veiksmus.

Šiuo metu atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai, įtariamųjų ratas gali plėstis. Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Panevėžio AVPK ONTB pareigūnai kreipiasi į Panevėžio apskrities gyventojus, kad asmenys, turintys informacijos apie narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimą ar platintojus, kreiptųsi į Panevėžio AVPK Panevėžyje, Tulpių g. 60, skambintų tel. (8 45) 503 013, o asmenys, turintys informacijos, tačiau vengiantis viešumo, gali kreiptis anoniminiu tel. (8 45) 503 333 arba anoniminiu elektroniniu paštu paneveziovpk@policija.lt.