„Vis dar bandome atsigauti nuo patirto šoko. Nė minties nebuvo kad galėjo atsitikti tokia nelaimė. Planavome dirbti iki rugsėjo pabaigos, nes dar būna šilta, netrūksta žmonių, o dabar viskas kaip ir baigta. Gal dar pavyks pastatyti kokį treilerį ir iš jo prekiauti, kad bent kiek padengtume patirtus nuostolius“, – prislėgta ketvirtadienį kalbėjo verslininkė.

Gaisras kavinėje „Kastytis“ kilo trečiadienį apie 22 val. Kai atvyko ugniagesiai, medinio pastato stogas jau degė atvira liepsna. Gaisras buvo lokalizuotas maždaug per pusantros valandos, jį gesino penkios ugniagesių autocisternos.

Liepsnos pastatą smarkiai suniokojo, jo patalpos užlietos. Ugniagesiai gelbėtojai dar spėjo išnešti dalį kavinės įrangos ir prekių. Jiems operatyviai pavyko išnešti ir penkis dujų balionus, todėl išvengta galingo sprogimo.

DELFI skaitytojas nufilmavo, kaip viskas atrodė gaisro metu:

„Aišku, kad buvome apsidraudę, tačiau net nežinau, kokią draudimo išmoką gausime. Be to, kiekvieną savaitę vis ką nors atnaujindavome, draudimui nespėdavome pranešti, todėl tikrai visa patirta žala nebus padengta. Jau nekalbu apie tai, kiek širdies į tą kavinę įdėta. Gaila ir darbuotojų, juos teks atleisti, nors jie planavo dirbti, kol baigsis sezonas“, – kalbėjo A. Šventeckė.

Pastatas, kuriame veikė kavinė „Kastytis“, priklauso kitiems savininkams. Pastatas taip pat buvo apdraustas.

„Su savininkais jau kalbėjomės, kad jie bandys pastatą atstatyti, todėl gal ir kitais metais pavyks jį išsinuomoti. Šias patalpas nuomojomės jau trejus metus ir ketinome tai daryti dar ne vienerius. Pirmaisiais veiklos metais pas mus buvo tuščia, bet pamažu klientų atsirado, nemažai jų buvo nuolatiniai. Verslas sekėsi, bet nuo nelaimių, matyt, niekas nėra apsaugotas. Stengsimės vėl pakilti“, – į ateitį optimistiškai žiūrėjo A. Šventeckė.

Palangos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko Vidmanto Jarulio teigimu, realiausia gaisro priežastis – gedimas elektros skydinėje.

Ji yra šiaurinėje kavinės pusėje. „Viena aišku, jog gaisro židinys buvo išorėje, o ne pastato viduje. Kadangi ta skydinė yra atokiau nuo žmonių, toje kavinės pusėje, kur klientų, darbuotojų nėra, gaisro pradžios niekas ir nepastebėjo. Tik kai kavinėje dingo elektra, darbuotojai nuskubėjo prie elektros skydinės ir pamatė, kad iš jos jau veržiasi ugnis. Skydinė pritvirtinta prie medinės pastato sienos, todėl liepsnos netrūko persimesti. Jei ta skydinė būtų buvusi kur nors labiau matomoje vietoje, gaisras būtų buvęs pastebėtas greičiau ir gal pasekmės nebūtų tokios skaudžios. Gerai, kad žmonės sąmoningi, kad pastatą buvo apdraudę, nes nuotoliai tikrai milžiniški“, – kalbėjo V. Jarulis.

Jis pasidžiaugė tik tuo, jog pavyko išgelbėti aplink kavinę buvusius medinius kioskelius, užkirsti kelią, kad ugnis nepersimestų į pušyną, kuris supa kavinę.

Gaisro priežastį nustatinėja ekspertai. Jei pasitvirtins, jog gaisras kilo elektros skydinėje, bus aiškinamasi, kas ją turėjo prižiūrėti, ar ji tinkamai eksploatuota.

„Gali būti, jog tas gedimas elektros skydinėje yra ir vyravusių karščių pasekmė. Kai į skydinę nuolat svilina saulė, gal kokie laidai apsilydė. Čia juk įranga, ji nėra amžina“, – pabrėžė pašnekovas.