Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) išaiškino naują Pakistano piliečių bandymų patekti į Vakarus per Lietuvą schemą.

Kaip VSAT prognozavo jau anksčiau, tobulėjant ir stiprėjant Lietuvos "žaliosios sienos" kontrolei, bandymai patekti į Vakarus taps intelektualesni ir įvairesni.

VSAT Operatyvinės veiklos valdybos pareigūnai nustatė, kad balandžio pabaigoje iš Maskvos į Lietuvą legaliai atvyko 42-ejų metų Pakistano pilietis C.M.

Prieš tai jis būdamas Pakistane bendravo su viena Lietuvos firma ir įtikino ją sutikti duoti jam iškvietimą atvykti.

Pasak VSAT pranešimo, dabar šis pakistanietis taip pat legaliai jau yra išvykęs iš Lietuvos, o būdamas čia, turimais duomenimis, jis lankydavosi Vilniuje ir Kaune įsikūrusiose firmose.

Informaciją apie jų vystomą veiklą, teikiamas paslaugas pakistanietis rasdavo internete, firmų reklaminiuose spaudiniuose ar vykstančiose parodose.

Solidžiai atrodantis ir angliškai kalbantis vyras Lietuvos verslininkams aiškindavo susidomėjęs jų firmų veikla, siūlydavo bendradarbiavimo su Pakistanu variantus.

Susidomėjusiųjų pakistanietis prašydavo iškvietimų jo "kompetentingiems kolegoms" iš Pakistano atvykti į Lietuvą.

VSAT operatyvininkai nustatė, kad atsirado tokiomis kalbomis patikėjusių lietuvių, parašiusių iškvietimus pakistaniečiams, kurie vėliau su vizomis legaliai atvyko į Vilnių.

Antradienį VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės Palangos oro uosto pasienio kontrolės punkto pareigūnai sulaikė 26-erių į Stokholmą skristi susiruošusį pakistanietį ir 42-ejų jo tautietį, kuris rengėsi iš Palangos skristi į Kopenhagą.

Pasieniečiai nustatė, kad abiejų pakistaniečių pasuose įklijuotos suklastotos Šengeno vizos.

VSAT operatyvininkų duomenimis, jų patekimas į Lietuvą susijęs su minėto C.M. veikla Lietuvoje.

Pakistaniečiai dabar uždaryti į Klaipėdos miesto vyriausiojo policijos komisariato areštinę, sprendžiama dėl jų perkėlimo į Užsieniečių registracijos centrą (URC) Pabradėje.

Į Lietuvą taip pat legaliai vienos Lietuvos firmos iškvietimu atvyko dar vienas 31-erių metų pakistanietis, kuris gegužės pabaigoje iš šalies bandė išvykti keltu Klaipėda - Kylis.

Dabar jis apgyvendintas URC, sprendžiama dėl jo išsiuntimo iš šalies.

VSAT Operatyvinės veiklos valdyboje dėl šių įvykių atliekamas tyrimas.

VSAT taip pat atkreipia Lietuvos bendrovių ir firmų dėmesį ir įspėja lengvabūdiškai nepasiduoti prašymams suteikti iškvietimus, pavyzdžiui, tariamiems verslininkams iš Pakistano, nes iškvietimas taip pat reiškia ir kviečiančiosios pusės atsakomybę dėl užsieniečio laikymosi nustatytos buvimo Lietuvoje ir išvykimo iš jos tvarkos.