„Gyvenu nežinomybėje, baimėje, bet dėsiu visas pastangas, kad mano byla pasiektų teismą“, – nukentėjusioji sakė dėsianti visas pastangas, jog ją nuskriaudę trys vyrai sulauktų atpildo.

Kaunietė Daiva (vardas pakeistas) nukentėjusiąja yra pripažinta ne tik išžaginimo byloje – Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį atvertė ir dabar jau buvusio Kauno miesto apylinkės prokuratūros prokuroro E. Blažio baudžiamąją bylą. Šiuo metu vienoje bankroto administravimo bendrovėje teisininku dirbantis 42 metų E. Blažys yra kaltinamas dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dokumento suklastojimo ir pasikėsinimo jį suklastoti.

Kaip teisme sakė valstybės kaltinimą palaikantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Aivaras Alimas, ikiteisminį tyrimą dėl studentės išžaginimo ir seksualinio prievartavimo kontroliavęs E. Blažys nuo praėjusių metų lapkričio 18-osios iki šių metų sausio 25-osios telefoninių pokalbių metu vienam iš seksualine prievarta įtariamų vyrų – verslininkui Arnoldui Lyzovui – pažadėjo, jog jam ir dar dviem įtariamiesiems bus nutrauktas ikiteisminis tyrimas.

Kauno apygardos prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) taip pat nustatė, kad nuo gruodžio 2 iki 16 d. E. Blažys į ikiteisminio tyrimo statistinę kortelę įrašė, jog tyrimas yra nutrauktas. Šią informaciją jis pateikė Kauno Žaliakalnio policijos komisariatui – netrukus duomenys buvo įvesti į bendrą Vidaus reikalų ministerijos Informacinę bazę.

Be to, nustatyta, kad E. Blažys nuo gruodžio 18-osios iki vasario 22-osios savo tarnybiniame kompiuteryje rašė nutarimą dėl ikiteisminio tyrimo nutraukimo. Tiesa, jo taip ir nesuspėjo surašyti – kompiuterį per kratą paėmė jį kurį laiką stebėję STT agentai.

Pasak prokuroro A. Alimo, dėl nusikalstamų veikų, kuriomis kaltinamas E. Blažys, didelės žalos patyrė ne tik seksualinę prievartą patyrusi Daiva, bet ir Lietuvos valstybė, be to, buvo diskredituotas prokuroro vardas.

Nukentėjusioji: pajutau, kad prokuroras palaiko prievartautoją

E. Blažys jam pareikštų kaltinimų nepripažįsta – esą jis galėjo padaryti tarnybinį nusižengimą, bet ne nusikalstamą veiką.

Tuo tarpu nukentėjusi Daiva teisme sakė, kad ją nustebino ikiteisminį tyrimą dėl išžaginimo kontroliuojančio prokuroro pozicija.

„Jis man sakė, kad nenorėtų, jog byla atsidurtų teisme, nes galiu turėti nemalonumų – jeigu įtariamieji bus išteisinti, jie gali apkaltinti dėl šmeižto, – ketvirtadienį teisme prisiminė mergina. – Prokuroras sakė, kad kai byla bus nutraukta, apie tai aš būsiu informuota – paštu gausiu nutarimą. Kadangi aš gyvenu Graikijoje ir buvau išvykusi, kasdien tėvams skambinėjau telefonu – gal jau gavo laišką. Tačiau jo taip ir nebuvo. Dėl to labai išgyvenau, nes prokuroro nutarimą ketinau skųsti“.

Jauna motina teisme taip pat prisiminė, kad E. Blažys ją ragino gerai apsvarstyti savo sprendimą ir neskųsti nutarimo dėl ikiteisminio tyrimo nutraukimo, nes jo viršininkas esą dirba kartu.

„Jis sakė, kad ir viršininkas peržiūrėjo bylos duomenis ir esą nusprendė, jog taip pat negalėtų bylos perduoti į teismą“, – teigė Daiva.

Be to, pasak nukentėjusiosios, kartą prokuroras jai pareiškė abejojantis, kad nusikaltimą galėjo padaryti A. Lyzovas – esą jis vedęs vyras, turi šeimą. „Pajutau, kad yra palaikomas A. Lyzovas“, – prisipažino Daiva.

Nukentėjusioji neslėpė, kad jai kėlė įtarimą tokia prokuroro pocizija, nes ikiteisminį tyrimą atlikusi Žaliakalnio policijos komisariato tyrėja Roma Katinienė kalbėdavo priešingai: byloje yra pakankamai įrodymų, patvirtinančių įtariamųjų kaltę. Beje, tyrėja R. Katinienė tuo metu priklausė Nacionaliniam pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimui, po prokuroro sulaikymo jos kabinete buvo rasta pasiklausymo įranga.

„R. Katinienė byloje buvo padariusi labai daug, surinkusi visus įrodymus“, – sakė mergina.

Kad jos byla buvo nenutraukta, o prokuroras į informacinę policijos sistemą jau buvo perdavęs duomenis apie nutrauktą tyrimą, Daiva sužinojo tik vasarį – kai E. Blažys buvo sulaikytas ir bylą dėl išžaginimo ėmėsi tirti Kauno apygardos prokuratūra.

„Visą šį laiką gyvenau nežinomybėje, baimėje, bet dėsiu visas pastangas, kad mano byla pasiektų teismą“, – ketvirtadienį sakė nuo prievartautojų nukentėjusioji jauna moteris. Jos duomenimis, prokurorai bylą jau baigia ir artimiausiu metu ją gali perduoti teismui.

Išžaginimu įtariamas verslininkas: aš irgi nukentėjau nuo prokuroro

Daivai teisme teko akis į akį susitikti ne tik su jos bylą galimai numarinti ketinusiu E. Blažiu, bet ir su A. Lyzovu – vyru, kuris įtariamas jos išžaginimu.

Jau apie dešimt metų Airijoje gyvenantis verslininkas aiškino, kad taip pat nukentėjo nuo E. Blažio, tačiau šioje byloje tėra tik liudytojas.

„Žalos dar nesu pareiškęs, bet jeigu prašyčiau priteisti, ji būtų didelė – tai ir lėktuvo bilietai, ir nukentėjo mano verslas – bendrovė Airijoje, o aš turiu būti čia, Lietuvoje“, – sakė A. Lyzovas.

Vyras teigė, kad dažnai skambindavo E. Blažiui, ne kartą lankėsi ir jo darbo kabinete – esą domėjosi ikiteisminio tyrimo baigtimi. Vieno pokalbio metu prokuroras jam pasakęs: tavo atžvilgiu bus priimtas teigiamas sprendimas.

Dar kitą kartą paskambinęs A. Lyzovas domėjosi, kada jam bus grąžintas užstatas – 12 tūkst. Lt. „Taigi byla nutraukta, o jūs dar čia užstato klausimą sprendžiate“, – skambučiu nebuvo patenkintas prokuroras.

Išžaginimu įtariamas verslininkas sakė, kad dažnai kreipėsi į prokurorą, nes norėdavo gauti laikiną leidimą išvykti į Airiją. Be to, vieno susitikimo metu prokuroras jam leido susipažinti su ikiteisminio tyrimo duomenimis.

Paklaustas, ar prašė E. Blažio nutraukti bylą, A. Lyzovas nustebo: „Ne, kaip aš galiu tokių dalykų prašyti?“.

Kad ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis prokuroras nutraukė tyrimą dar gruodį, teisme paliudijo ir Žaliakalnio policijos komisariato Kriminalinės policijos viršininkė Daiva Galdikaitė ir kriminalistas Stanislovas Zaikinas. Beje, pastarasis prisipažino, kad net porą mėnesių teko sunkiai dirbti siekiant išaiškinti išžaginimu įtariamus asmenis.

Tuo tarpu D. Galdikaitė negailėjo piktų žodžių dabar jau iš darbo išėjusiai tyrėjai R. Katinienei – esą jos darbo rezultatai buvo blogi, o ji „pylė pamazgas ant visų, o gera buvo tik ji viena“.

Kriminalinės policijos viršininkė prisipažino neabejojusi, kad pateikdamas policijai informaciją apie nutrauktą ikiteisminį tyrimą E. Blažys iš tikrųjų jį buvo nutraukęs. „Kad to dar jis nebuvo padaręs, sužinojau tik tada, kai jį sulaikė“, – teigė D. Galdikaitė.

Kokios pozicijos laikosi E. Blažys, turėtų paaiškėti vasarį – tada teismas ketina apklausti ne tik kaltinamąjį, bet ir išžaginimo bylą tyrusią R. Katinienę bei vėliau iš jos tyrimą perėjusią tyrėją Daivą Zibartaitę.