Jos teigimu, iš miesto Savivaldybės atvykęs specialistas atšovė, kad jokios paramos butui suremontuoti ji negaus, o socialinių paslaugų teikėjams, teko įrodinėti, kad ji neturi sugyventinio.

Paprašiusi pagalbos, pasijuto nusikaltėle

Aiškėja, kad moteris turės pasitenkinti ir vos 500 Eur pašalpa, mat, jei gaisras kilo dėl netvarkingos elektros instaliacijos, atsakyti tenka nuomininkui.

Gegužės 27-osios ryte Šiaulių miesto priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai pranešta, kad pro Lyros g. 5-ojo namo ketvirto aukšto buto balkoną veržiasi juodi dūmai. Atskubėję ugniagesiai buto šeimininkų nerado, tad išlaužė duris ir užgesino gaisrą.

Gaisro suniokotas 39-asis devynaukščio butas priklauso Šiaulių miesto savivaldybei, nes yra socialinis būstas. Nelaimės metu buto nuomininkės R. Šlivinskaitės ir dviejų jos 11 ir 5-erių metų vaikų namuose nebuvo. Moteris tuo metu buvo darbe, vaikai – mokykloje, ir kol kaimynai surado jos telefono numerį bei pranešė apie įvykusią nelaimę, ugniagesiai jau baigė gesinimo darbus ir išvyko.

Kolegės skubiai pavežėtą iki namų moterį ištiko šokas. Gaisrą gesinant buto durys buvo išlaužtos, o ugniagesiams išvykus – užkaltos, tad jas, norint patekti į butą, teko laužti vėl. Namuose pasitiko kraupus vaizdas – liko nesugadintas tik vienas kambarys ir vonios bei tualeto patalpos. Svetainėje visi minkšti baldai, sekcija, namų apyvokos daiktai, rūbai, televizorius, muzikinis centras, DVD, vaistai, lubos, grindys, sienos buvo aprūkę, apdegę, sulieti vandeniu, o plastikinis langas su balkono durimis, įstiklinto balkono langai – suskilę ir apdegę.

Aprūko ir apsilydė koridoriaus, virtuvės sienų bei lubų apdaila, baldai, namų apyvokos daiktai. „Pirmiausia puolėme valyti sulietus namus, kad butas trečiajame aukšte būtų kuo mažiau aplietas. Teliko sveiki sekcijoje buvę dokumentai, lėkštės, o aš likau su vienomis kelnėmis, marškinėliais ir bateliais“, – pasakoja Renata.

Ugniagesiai nustatė, kad gaisras kilo dėl netvarkingos elektros instaliacijos. Pasak Renatos, butą šiek tiek aptvarkius prisistatė miesto savivaldybės atstovas, kuris nuniokotą butą nufotografavo. „Jis pasakė, kad butas baisus, bet paaiškino, kad remontuoti butą teks iš savo lėšų. Net langą ir duris, kurie yra buto dalys, teks keisti savo lėšomis“, – sako pašnekovė.

Išlaužtas duris moteris skubiai pasikeitė iš santaupų ir kreipėsi į Socialinės paramos skyrių pašalpos. Tvarkingai gyvenanti, dirbanti ir viena du vaikus auginanti moteris negauna jokių pašalpų, kompensacijų už komunalines paslaugas, tačiau atėjusi paprašyti pašalpos buvo labai nemaloniai nustebinta.

Jos teigimu, pildant dokumentus buvo nurodyta, kad ji gyvena su sugyventiniu. Renata sako jau pusantrų metų sugyventinio neturinti, tačiau pašalpų davėjai puolė ginčytis. Liepė įrodyti, kad sugyventinio ji neturi.

„Mane į Socialinės paramos skyrių atvežė draugės vyras, tad nepatenkintos darbuotojos ėmė sakyti, kad jis yra mano naujas sugyventinis. Paprašiau, kad jie įrodytų, kad turiu sugyventinį, tada jie iš dokumentų sugyventinio pavardę pašalino. Galiausia pasakė, kad neaišku, ar man skirs pašalpą. Pasijutau lyg kokia nusikaltėlė, o ne į nelaimę patekusi moteris, kuriai reikia pagalbos“, – sako ji.

Socialiniai darbuotojai, Renatos teigimu, apdegusį būstą apžiūrėjo ir nusprendė, kad bute gyventi galima. „Kaip galima gyventi dvokiančiame bute be elektros ir be lango?“ – jau pati savęs tegali klausti moteris.

Padegėlei – 500 Eur pašalpa

Renata sako, kad su vyresniuoju sūnumi ji net neturi rūbų. Gaisro nuniokotame bute ji miegoti negalėjo, tad skubiai, draugų dėka, išsinuomojo butą už 100 Eur per mėnesį.

Langą, kuris kainuotų apie 150–200 Eur, moteris jau susirado. Išsikvietė elektriką, kuris buto instaliaciją sutvarkys už 200 Eur. „Nežinome, ar dar veikia šaldytuvas, skalbimo mašina, nes bute nėra elektros. Elektros laidus jau nusipirkau. Vis dar tikiuosi, kad Savivaldybė skirs lėšų butui remontuoti. Juk butas buvo tvarkingas, aš jį prižiūrėjau, o netekau ir didžiosios dalies savo turto“, – sako moteris.

Renata už iš Savivaldybės nuomojamą butą moka apie 20 Eur per mėnesį. Socialinį būstą ji gavo, nes yra našlaitė. Jos mamai po kelių insultų ir paralyžiaus teko atsisėsti į neįgaliojo vežimėlį, tad mergaitę globojo močiutė.

Dabar vienas sūnus glaudžiasi pas Renatos seserį, kitas – pas neįgalią mamą. Moteris po darbo, draugų padedama, tvarko Savivaldybės butą, kaip išmano.

Vakar moteris buvo nuėjusį į Savivaldybę prašyti pagalbos. Panašu, kad valdininkams visiškai nerūpi kuo greičiau padėti šiaulietei suremontuoti būstą. Pasikalbėti su Turto valdymo skyriaus Būsto fondo poskyrio vedėja jai paskirtas laikas po savaitės – kitą trečiadienį.

Vis dėlto moterį pasiekė guodžianti žinia – Socialinės paramos skyrius skyrė 500 Eur vienkartinę pašalpą.

„Aš pasakiau, kad kreipsiuosi į Savivaldybę, kad būtų sutvarkytas socialinis būstas, bet man socialiniai darbuotojai pasakė, kad nėra ko ten eiti, nes nieko nebegausiu, nes ir taip didelę pinigų sumą gavau“, – stebisi Renata ir sako, kad nejau valdininkams visiškai nerūpi, kad Savivaldybės turtas būtų geros būklės. Nejau valdininkams atrodo, kad 500 Eur – pakankama suma sudegusiam butui suremontuoti?

Nuomininkė gali sulaukti ir ieškinio dėl turto sugadinimo

Šiaulių miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Irena Kiurienė teigė, kad pašalpos dydį nustato komisija, įvertinusi nuostolius. „500 Eur gal vienam didelė pinigų suma, kitam – maža. Gal mums tai didelė pinigų suma“, – sakė ji.

Aiškėja, kad Renata gali sulaukti ir didesnių nemalonumų. Gytis Skurkis, Šiaulių miesto savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas, sako, kad nuomininkai su Savivaldybe pasirašytoje sutartyje įsipareigoja butą prižiūrėti, saugoti. Jei gaisras įvyko dėl buto nepriežiūros, o ne dėl, pavyzdžiui, tyčinio padegimo, nuomininkas gali net ieškinio sulaukti. Apie finansinę paramą čia jau nėra ko kalbėti.

G. Skurkis teigė, kad būna, ateina nuomininkai, prašydami pinigų supuvusiam socialinio būsto langui ar kiauram radiatoriui remontuoti. Sutartyse numatyta, kad nuomininkai turi saugoti, perdažyti langus, prižiūrėti radiatorius, remontuoti butą, taip pat ir susitvarkyti elektros instaliaciją.

„Butą mes suteikėme tvarkingą, tad į mus jau nereikėtų kreiptis. Jei butas nuniokotas dėl nuomininko kaltės, su juo gali būti nutraukiama sutartis, nuomininkas gali būti iškeldintas. Minimaliai suremontuotas butas būtų suteikiamas jį prižiūrėti pasižadėjusiems asmenims“, – sakė G. Skurkis.