Dėl avarijos 6 metų laisvės atėmimo bausme atvirojoje kolonijoje nuteistas P. Dimša ir jo advokatas skundą Vilniaus apygardos teismui įteikė pirmadienį. Tai DELFI patvirtino aktoriaus advokatas Jonas Skruzdys.

„Apskundėme dėl procesinių pažeidimų, manome, kad teismas neišsiaiškino realios situacijos, be to, ekspertizės išvados neatitinka faktinių aplinkybių“, – sakė advokatas.

Skunde taip pat pabrėžiama, kad teismas net nesiaiškino, jog po avarijos ligoninėje miręs dviratininkas esą net neturėjo teisės važinėti sportiniu dviračiu, taip pat buvo „be šalmo ir liemenės“.

Advokato J. Skruzdžio teigimu, apeliacinės instancijos teismo prašoma panaikinti P. Dimšai paskelbtą nuosprendį – aktorių išteisinti, nes jis esą nepadarė avarijos, per kurią žuvo dviratininkas.

Prašydami priimti išteisinamąjį nuosprendį P. Dimša ir J. Skruzdys taip pat nurodo, kad turėtų būti panaikinti nukentėjusiųjų pareikšti civiliniai ieškiniai.

Išteisinti dėl kaltinimų sukėlus tragišką avariją P. Dimša prašė ir jo bylą nagrinėjusio Vilniaus miesto apylinkės teismo. Aktorius, kuriam ligoninėje buvo nustatytas 1,67 prom. girtumas, teigė, kad tik sustojo padėti kito automobilio partrenktam dviratininkui.

Tuo metu teismas yra konstatavęs, kad P. Dimšos vairuojamas automobilis partrenkė dviratininką, tai patvirtina ne tik pėdsakai, rasti įvykio vietoje, bet ir kiti įrodymai. Nustatyta, kad po susidūrimo su dviratininku aktorius automobilį patraukė penkis metrus atgal.

„Akivaizdu, kad P. Dimšos automobilis kontaktavo su dviračiu“, – skelbdama nuosprendį teisėja Ainora Kornelija Macevičienė pažymėjo, kad teisme buvo paneigta aktoriaus iškelta versija, jog dviratininką partrenkė kitas, iš eismo įvykio pasišalinęs automobilis.

Teismas taip pat atmetė kaip nepagrįstus P. Dimšos pasiteisinimus, jog po eismo įvykio jis iš susijaudinimo išgėrė gudobelių tinktūros – pagal galiojančius įstatymus užtenka nustatyti, kad vairuotojas buvo neblaivus, kai jo kraujyje yra 0,4 prom. alkoholio. Be to, teisėja rėmėsi specialistų išvadomis, kad išgėrus gudobelių tinktūros nebuvo galima nustatyti tokio girtumo, koks buvo užfiksuotas P. Dimšai – 1, 67 prom. alkoholio.

„Visiems įvykio vietoje kilo abejonių, kad P. Dimša yra neblaivus“, – pažymėjo teisėja.

Anot teismo, P. Dimšą nusikaltimą padarė dėl nusikalstamo pasitikėjimo – nenumatė, kad gali atsirasti skaudūs padariniai, bet lengvabūdiškai tikėjosi jų išvengti.

Nuosprendyje taip pat konstatuota, kad P. Dimša padarė neatsargų nusikaltimą, tačiau šią nusikalstamą veiką įvykdė šiurkščiai pažeisdamas Kelių eismo taisykles: vairavo automobilį būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, nepasirinko saugaus važiavimo greičio, nevykdė kitų kelių eismo saugumo taisyklių reikalavimų ir dėl kilusio eismo įvykio žuvo žmogus. 

„Tarp nukentėjusiojo sužalojimo eismo įvykio metu ir jo mirties yra tiesioginis priežastinis ryšys“, – pabrėžė teisėja.

Bylos duomenimis nustatyta, kad aktorius P. Dimša su dviračiu važiavusiu Š. Surbliu susidūrė 2013-ųjų liepos 17 d., apie 15.55 val., Vilniuje, Oslo gatvėje. Sunkiai sužalotas dviratininkas liepos 27 d. mirė ligoninėje.