DELFI primena, kad N. Kalaušis kaltinamas 2014 metų naktį į gruodžio 27-ąją Giraitėje (Kauno r.) nužudęs 31 metų žurnalistę Viltę Stankutę – Butkienę ir kartu su ja buvusį 37 metų Giedrių Pavasarį. N. Kalaušis buvo sulaikytas kitą dieną po įvykio.

Gyvybės kaina

Kauno apygardos prokuroras Virginijus Sokolovas dviejų jaunų žmonių gyvybes įvertino 20 metų, arba po 10 metų už kiekvieną nužudytą žmogų. Būtent tokią bausmę septintą kartą teisiamam N. Kalaušiui pasiūlė prokuroras.

„Byla buvo nagrinėjama uždaruose posėdžiuose, todėl jokių komentarų nebus“, - į kalbas nesileido V. Sokolovas.

„Aš asmeniškai negalėčiau vertinti prokuroro pasisakymo atskiroje byloje, nes gali taip atsitikti, kad man vėliau teks spręsti kokį nors procesinį klausimą. Bet kalbant atsietai nuo šios bylos, tikrai kiekvieną kartą prokuroras siūlydamas skirti vieną ar kitą bausmę turi įvertinti visus aspektus – nusikaltėlio asmenybę, nusikaltimo padarymo aplinkybes, nusikaltimo motyvus, galimybę jį kitaip pataisyti. Taigi susilaikau nuo kažkokio komentaro vien dėl to, kad tai prokuroro galimybė tą daryti, jis tą padarė“, - DELFI teigė Kauno apygardos prokuratūros vadovas Darius Valkavičius.

Vyriausiasis Kauno apygardos prokuroras taip pat užsimena, kad aukštesnės instancijos teismuose (jei nuosprendis bus skundžiamas), siūloma bausmė N. Kalaušiui gali būti griežtesnė.

„Kitas dalykas – tai pirmos instancijos teisminis nagrinėjimas. Yra galimybė nagrinėti apeliacinėje instancijoje, kasacijoje. Nežinau, ar tai galutinis variantas, galutinė bausmė. Sunku komentuoti. Kiekvienas prokuroras, kalbant apie prokuratūros veiklą, prokuratūros įstatymą, yra nepriklausomas. Prokuroras priklauso nuo įstatymo ir savo sąžinės. Aukštesnieji prokurorai, kurie turi galimybė vėliau vertinti prokuroro veiklą, tai darome pagal procesinius dokumentus. Jei taip atsitiktų, kad reikėtų vertinti, jei būtų vėlesni etapai, tai būtų galimybė aukštesniajam prokurorui pasakyti, ką jis galvoja“, - sako D. Valkavičius.

Nusikaltėlio asmenybė

Kauno apygardos prokuratūros vadovas D. Valkavičius sako, kad „prokuroras siūlydamas bausmę turi įvertinti visus aspektus“. Šiuos aspektus įvertino nužudytos V. Stankutės sesuo Lina Stankutė.

„Nusikaltėlio asmenybė – N. Kalaušis teisiamas jau 7 kartą. Ką dar pridurti apie šią asmenybę? Nusikaltimo padarymo aplinkybės – naktį nusikaltėlis sekė aukas, įsibrovė į svetimą kiemą bei nuosavą namą, pirmajame aukšte susirado peilį, užlipo į antrą aukštą ir žiauriai nužudė du žmones. Specialistai savo ataskaitose nurodė, kad tai nebuvo spontaniškas, afekto būsenoje padarytas nusikaltimas – viskas buvo apgalvota. Nusikaltimo motyvai – kerštas ir pavydas. Apie galimybę tokį žmogų pataisyti net nėra ką kalbėti“, - sako L.Stankutė.

Kaimo siaubas. Taip Kaišiadorių apylinkių, kuriose augo N. Kalaušis, žmonės apibūdino dviguba žmogžudyste kaltinamą vyrą. Vienų muštynių, į kurias įsiveldavo neretai, metu N. Kalaušis neteko akies.

Bijo sutikti gatvėje

L. Stankutė sako, kad prokuroro siūloma bausmė šokiravo aukų šeimas.

„Žinome teismų praktiką, kai nusikaltėliai į laisvę paleidžiami anksčiau laiko, už gerą elgesį ir panašiai. Pasakykite, kaip jaustis mums, aukų artimiesiems, kai gatvėje sutiksime žudiką? Tą, kuris nužudė sesę, pirmokės mamą, dukrą? Ko dar galime tikėtis iš tokio žmogaus, kuris nevaržomas vaikščios gatvėmis? Tai grėsmė ne tik mūsų šeimoms, tai grėsmė bet kuriam eiliniam žmogui, kuris pasipainios N. Kalaušio kelyje. Juk jis yra neprognozuojamas“, - kalbėjo L. Stankutė.

Išgirdę, kad V. Sokolovas N. Kalaušiui nesiūlo kalėjimo iki gyvos galvos, aukų artimieji buvo šokiruoti.

„Tuomet ką reikia Lietuvoje padaryti, kad žmogus neišeitų iš kalėjimo visą gyvenimą?“, - DELFI teigė L. Stankutė. Aukų artimieji įsitikinę, kad N. Kalaušis turi būti izoliuotas nuo visuomenės visą likusį gyvenimą.

“Lietuvoje netobulas teisinis reglamentavimas numatantis bausmę už nusikalstamą veiką, numatytą LR BK 129 str. 2 d. (kvalifikuotas nužudymas). Pagal šį straipsnį baudžiama laisvės atėmimu nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos. Manyčiau, kad tarp 20 metų laisvės atėmimo ir laisvės atėmimo iki gyvos galvos yra per didelė takoskyra. Įvykdomi įvairūs nužudymai, juos padaro įvairios asmenybės, dėl skirtingų priežasčių, aplinkybių, o teismui skiriant griežtą bausmę suteikiama nedidelė galimybė pasirinkti- 20 metų ar iki gyvos galvos. Manyčiau turėtų būti įtvirtintas ir alternatyvus (kitoks) laisvės atėmimo terminas, pvz. 30, 40 metų“, - sako nukentėjusius teisme atstovaujantis advokato padėjėjas Ramūnas Putinas.

Kaip anksčiau teisme liudijo L. Stankutė, kad V. Stankutė kurį laiką bandė nutraukti ryšius su ūmaus būdo N. Kalaušiu, tačiau nuolat sulaukė grasinimų. Teigiama, kad N. Kalaušis grasino susidoroti, padegti namus, į kuriuos jį gyventi priėmė V. Stankutė ir kuriuose ji vėliau buvo nužudyta. Kuomet galiausiai žurnalistė vyrą išprašė iš namų, šis savo žiaurius grasinimus įvykdė.

Teismas nuosprendį šioje byloje skelbs po dviejų savaičių.