Tokios aplinkybės paaiškėjo pirmadienį Lietuvos apeliaciniam teismui išnagrinėjus 77 metų klaipėdiečio Ivano Marčenkovo baudžiamąją bylą – teisėjų kolegija paskelbė, kad garbaus amžiaus vyras pagrįstai nuteistas dėl tyčinio Parfinijaus Škeliovo nužudymo, o jam skirta dešimties metų laisvės atėmimo bausmė nėra per griežta.

Teismas atmetė nuteistojo iškeltą gynybinę versiją, kad jis grumtynių metu tik gynėsi nuo nužudytojo ir jo nužudyti net nesiekė – teisėjų nuomone, I. Marčenkovas net nebandė išvengti P. Škeliovo mirties, o dėl to, ką padarė, net nesigailėjo.

„I. Marčenkovui paskirta dešimties metų laisvės atėmimo bausmė nėra aiškiai per griežta ar per švelni“, – nuo paskelbimo įsiteisėjusiame nuosprendyje nurodė teisėjų kolegija.

Bylos duomenimis nustatyta, kad savo žmonos brolį I. Marčenkovas nužudė dar 2013-aiaisias – rugpjūčio 8-osios naktį vyrai Klaipėdos rajone, Dituvos sodininkų bendrijoje girtavo, o vėliau prisiminė senas nuoskaudas ir susipyko – nuo alkoholio apsvaigęs I. Marčenkovas giminaičiui ne mažiau kaip penkis kartus peiliu dūrė į kaklą ir veido kairiąją pusę. Sunkiai sužalotas vyras buvo nuogai išrengtas ir išmestas per balkoną – jo drabužius žudiko sutuoktinė sudegino krosnyje.

Sunkiai sužalotas P. Škeliovas ligoninėje mirė rugpjūčio 17-ąją.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas I. Marčenkovas bandė teisėjus įtikinti, kad jis tik gynėsi nuo smurto, kurį prieš jį panaudojo žmonos brolis. Jis sakė, kad su giminaičiu susitiko po ilgos pertraukos – su šeima atvykęs poilsiauti į Palangą nutarė trumpam užsukti ir pas seserį.

I. Marčenkovas neslėpė, kad išgertas alkoholis atvėrė senas žaizdas – jis norėjo išsiaiškinti, kodėl maždaug 2005 m. P. Škeliovas su savo broliu jį buvo sumušę. „Šis įvykis nutiko Kaliningrado srityje, Gurevsko mieste – P. Škeliovas su broliu mane mušė ir reikalavo, kad pakeisčiau tikėjimą į sentikių“, – teisme aiškino nuteistasis.

Po šio įvykio Kaliningrade buvo atliekamas tyrimas, o vietos laikraštyje buvo išspausdintas straipsnis apie muštynėse dalyvavusius brolius. „Visi manė, kad aš parašiau šį straipsnį, bet aš jo nerašiau“, – teigė I. Marčenkovas.

Laikraštyje išspausdintas straipsnis ir tapo tragiško įvykio priežastimi – vyrai susigrūmė, mojavo peiliais, o galop nutiko taip, kad šeimininkas savo svečią itin sunkiai sužalojo. Kai I. Marčenkovo žmona pamatė konfliktą, nubėgo pas kaimynus šauktis pagalbos – jie iškvietė policiją ir greitąją pagalbą.

Pareigūnams atvažiavus į sodų bendriją I. Marčenkovo sutuoktinė jau buvo išplovusi kruvinas grindis, taip pat buvo sudeginusi drabužius. Tuo metu vos alsuojantis visiškai nuogas P. Škeliovas buvo išstūmtas per balkoną, o I. Marčenkovas jau miegojo lovoje.