Nustatyta, kad kaltinamasis neteisėtai kėsinosi įgyti narkotinių medžiagų – džiovintų kanapių ir jų dalių. Internetinėje svetainėje nusipirkęs apie 13,02 gramo šių kvaišalų, nurodė juos išsiųsti paštu savo gyvenamosios vietos adresu Švenčionyse. Tačiau šios veikos nebaigė dėl priežasčių, nepriklausančių nuo jo valios – siuntos su kanapėmis buvo sulaikytos Vilniaus teritorinės muitinės „Pašto“ poste. 2013-ųjų birželio–rugsėjo mėnesiais, tikrindami šešias kaltinamajam G. S. adresuotas pašto siuntas iš Vokietijos, Nyderlandų bei Tailando, tarnybinius šunis pasitelkę muitinės pareigūnai aptiko narkotinių medžiagų, praneša Vilniaus apygardos teismas.

Teisme kaltinamasis aiškino, kad pernai pavasarį viename britų naktiniame klube susipažinęs su lietuviu, kuris domėjęsis, ar tas vasarą bus Lietuvoje ir ar norės gauti „žolės“. Paaiškinęs, kad jos nusipirkti galima atsiskaitant virtualiąja valiuta, t. y. iš savo sąskaitos pinigus pervedant į nurodytą interneto portalą, kur jie konvertuojami į virtualiąją valiutą (bitkoinus). Tai atlikęs G. S., pasinaudojęs duotu slapyvardžiu ir užsakęs kanapių. Kaltinamasis susidaręs nuomonę, kad interneto svetainėje prekyba narkotikais nevykdoma, o tai daro tarpininkai. G. S. manąs, kad kanapių pardavėjas buvo lietuvis, nes jiedu susirašinėję lietuviškai. Narkotines medžiagas užsakęs vienu kartu per tą pačią interneto svetainę, apmokėdamas vienos operacijos metu.

G. S. buvo pateikti kaltinimai taip pat ir narkotinių medžiagų kontrabanda (BK 199 str. 2 d.). Tačiau ir ikiteisminio, ir teisminio nagrinėjimo metu jis nurodė, kad perkant kanapes internetu nebuvo konkretizuotos pirkimo sąlygos. Internete bendravęs lietuviškai, todėl manęs, kad užsakymas bus realizuojamas Lietuvos valstybės viduje, o ne siunčiamas iš užsienio valstybių. „Tokia jo versija ikiteisminio tyrimo metu apskritai nebuvo tikrinta, o šiuo metu tai padaryti nebėra galimybės, – rašoma penktadienį paskelbtame nuosprendyje. – Byloje nėra jokių įrodymų, kurie paneigtų tokią kaltinamojo versiją, todėl dėl narkotinių medžiagų kontrabandos jis išteisintinas“.

Pirmąkart teisiamo G. S. atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatęs teismas konstatavo, kad jis prisipažino padaręs nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai dėl to gailisi. Skiriant bausmę atsižvelgta į tai, kad Esekso universiteto trečiakursio padarytą nusikaltimą įstatymas priskiria nesunkiems, kad realiai narkotinių medžiagų jis neįgijo, t. y. nusikaltimo nebaigė. Todėl kaltu pripažintam švenčioniškiui skirta 13 tūkst. litų (100 MGL dydžio) baudą, kurią jis įpareigotas sumokėti per 12 mėnesių nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos.

Šis teisėjos Lauretos Ulbienės priimtas nuosprendis dar gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.